Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Само за първите 6 месеца на тази година 12 хиляди болнични съмнителни. Проверките за фалшиви почнаха Обмислят лимит на листовете
Само за първите 6 месеца на тази година 12 хиляди болнични съмнителни. Проверките за фалшиви почнаха Обмислят лимит на листовете

Само за първите 6 месеца на тази година

Обмислят лимит на листовете

11 893 съмнителни болнични листове е оспорил Националният осигурителен институт само през първите 6 месеца на тази година. За същия период лекарските комисии са се произнесли по 8649 случая. Отменените болнични обаче са едва 2174, показва статистика на НОИ.

Болничните листове се отменят само ако при издаването им лекарят е нарушил наредбата или е допуснал техническа грешка.

При приемането в НОИ на данните от издадените болнични се извършват автоматични проверки дали вписаният уникален номер съответства на предоставения на съответния лекар или болница. Така се засичат всякакви формални неточности.

От НОИ правят

автоматични

контролни

проверки,

свързани с лечебни заведения, за които е установено, че издават значителен брой болнични листове или такива с голяма продължителност на временната неработоспособност за определени заболявания.

Обжалването на болничен лист, издаден от лекар или лечебно заведение, се прави пред лекарски консултативни комисии (ЛКК), а когато се обжалва издаден от ЛКК - пред ТЕЛК.

От данните, които постъпват в НОИ обаче, не може да се направи оценка на заболяване, което да налага издаването на болничен лист, или дали неговата продължителност съответства на нужния период за възстановяване на работоспособността.

През първите 6 месеца на тази година са издадени 1 324 863 болнични, а платените пари по тях са за над 238, 36 млн. лв., като изплатените дни са над 8 млн.

Софиянци са

боледували

най-често,

като 379 424 вече са ползвали болничен. Наполовина по-малко са били обезщетенията по болест в Пловдив. Докато в Стара Загора са издадени над 70 хил. болнични.

Заради многото фалшиви болнични премиерът Бойко Борисов нареди спешни проверки и наказания. Той даде 2 месеца на институциите да намерят решение.

Вероятно

една четвърт от

болничните

листове са

фалшиви,

каза вицепремиерът Томислав Дончев пред bTV. Подозрителни са тези, които се издават от едни и същи места. Сред най-драстичните случаи са служителите, които уж са болни, а са на почивка. Може би е редно да се въведе малко по-строг регламент и този контрол отговаря на обичайния въпрос “кой ще пази пазачите”, коментира още Дончев. Един от вариантите според него е да се създаде лимит на листоветеза лекарите.

Вече започнахме проверките в различни населени места, където имаме информация за съмнителен брой издадени листове, съобщи здравният министър проф. Николай Петров. Екипът му търси варианти за промени в нормативните актове, които трябва да ограничат злоупотребите занапред.

Една от идеите е да се прецизира срокът, за който общопрактикуващите лекари издават болничен. От здравното ведомство заедно с Българския лекарски съюз ще направят и ясни правила кога точно да се намесва Лекарска консултативна комисия. Трябва

да не обиждаме

колегите и да не

ги наричаме

престъпници

априори, а да ги накараме да действат по правилата, допълни министър Петров.

Табличка с данни за пациенти с дълги болнични донесе в ефира на Нова тв зам. здравният министър Мирослав Ненков. Той разказа два конкретни случая на пациенти - млади хора, които вадят болничен един след друг.

Млад човек на 27 февруари излиза в болничен с остър бронхит. Лекарят му е лош, отбеляза Ненков, понеже същият човек си пуска нов болничен със същото заболяване на 13 март. На 11 май човекът вече е с грип и пневмония с неидентифициран вирус, на 10 юни излиза в болничен заради увреждане на шийни коренчета, а след един месец изведнъж се оказва, че има нарушена вестибуларна функция. През август вече има и увреждане на междупрешленни дискове.

Другият случай е на жена - и тя с нарушена вестибуларна функция близо месец и половина, след което изведнъж получава възпаление на половите органи, след него - маточно кръвотечение, а накрая отново се е върнало нарушението на вестибуларния апарат. И при двата случая се произнася една и същаЛекарската комисия.

“Отговорността за такъв тип документи е споделена между лекар и пациент, не можем да го контролираме пациента, можем да дисциплинираме нашите колеги”, заключи д-р Ненков.

Горанов: Намаляването на обезщетението за 3 дни болнични няма да влезе в сила през 2018 г.

Мярката работодателят да плаща 50% вместо 70% не се отменя, а се отлага

Мярката за намаляване на обезщетението при болничен, плащано от работодателя, се отлага, но не се отменя.

В това бе категоричен финансовият министър Владислав Горанов.

Заради бурните реакции на бизнеса и синдикатите премиерът Бойко Борисов поиска отлагане на мярката, залегнала в бюджета за догодина на ДОО, но разпореди да се направи по-категоричен опит за решаване на проблема с фалшивите болнични листове.

“Със сигурност намаляването на обезщетението от 70 на 50% за първите три дни от болничния няма да се случи догодина”, потвърди вчера Владислав Горанов, цитиран от БНР.

“Тоест отлагаме я до следващ анализ. Дали тази мярка ще се приложи, или други мерки, свързани с подобряване на контрола върху временната нетрудоспособност и злоупотребите, които има там, но тази мярка в този ѝ вид няма да се прилага за 2018 година”, обясни той

ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ
ВЛАДИСЛАВ ГОРАНОВ

Инвеститорът от Ихтиман, който се оплака на премиера:

По 150 души всеки ден не се явяват на работа

Това пречи на работата ни и уронва престижа на фирмата. Общо 5500 дни болнични са взети досега

По около 150 служители всеки ден отсъстват от работа заради болнични във фирмата ALC България, която се оплака на премиера Бойко Борисов.

Доктори от Ихтиман са издали приблизително 700 броя болнични от януари до юли тази година. Пълният брой на работните дни повече от 5500, казаха от фирмата за “24 часа”. От компанията обаче имат подобен проблеми с лекари от всички райони, от които имат служители. Те отчетоха, че имат работници, които всеки месец са в болнични. Те обаче са издадени по законов път и не можем да направим нищо, казаха още от компанията.

Фабриката на “ALC България” в Ихтиман. Служителите са връчили повече от 700 болнични само за 6 месеца.
Фабриката на “ALC България” в Ихтиман. Служителите са връчили повече от 700 болнични само за 6 месеца.

200 от болничнитена работниците от фарбиката в ихтиман са издадени от доктор Йоли Костадинова. Тя отказа коментар пред екипа ни с мотива, че вече е дискредитирана пред съгражданите си.

Пред бТВ тя обясни, че 30% от тези пациенти са консултирани със специалист, а на част от тях са правени и изследвания, което доказвало, че не са фалшиви. Работниците от фабриката също отричат да злоупотребяват.

Пред кабинета на д-р Костадинова чакаха няколко майки с бебета.
Пред кабинета на д-р Костадинова чакаха няколко майки с бебета.

Във вторник премиерът Бориов обясни, че фалшивите болнични спират работата на чуждестранните компании, които искат ад напуснат страната ни.

“Разрира се, че твърве големият брой болнични пречи на работата ни. Предвид нашия производствен процес липсващите оператори трудно могат да бъдат заместени при кратко предизвестие или никакво. Това предизвиква нестабилност в производството ни. Клиентите ни са обезпокоени от това и се изгражда недоверие към компанията ни. От тази непредсказуемост и нестабилност страда репутацията ни пред клиентите”, казаха още от компанията.

ALC България е компания за изработка и износ на луксозни интериорни елементи за автомобилната индустрия. Клиенти са им едни от най-големите производители на автомобили като БМВ и Ауди.

Д-р Йоли Костадинова
Д-р Йоли Костадинова