Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Премиерът Бойко Борисов отчете, че през миналата година са изплатени болнични за 500 млн. лв.
Премиерът Бойко Борисов отчете, че през миналата година са изплатени болнични за 500 млн. лв.

 През обезщетенията за болест бизнесмени вземали повече пари, отколкото

са внесли като данъци

 Фалирали компании масово пускат половината си служители в болнични за по 6 месеца

В Полша спират правата на медиците при измама

Комисии и полиция проверяват фирми и лекари 

Замразява се идеята първите 3 дни болнични да се плащат само наполовина от работодателя. Предложението, което разбуни бизнеса и синдикатите, бе стопирано от премиера Бойко Борисов за два месеца. През това време комисия от медици и полиция да направят проверки на лекари за фалшиви болнични, разпореди той. Здравното министерство пък ще трябва да подготви промени в нормативните документи за наказания на лекарите, които ги издават.

“Фалшивите болнични ощетяват всички, в Полша за това отнемат правата на лекаря. Ангажирали сме всички сили на полицията”, заяви Борисов преди вчерашното заседание на правителството. На него той бе повикал шефа на НОИ Ивайло Иванов да обясни пред министрите предложението за намаляване на обезщетението за болнични.

Трябва да направим така, че

да не пострадат

реално тези хора,

които са болни,

заради тези,

които мамят,

заяви още Борисов.

За последните 6 г. болничните листове са нараснали с 60% - от 1,9 млн. на 3 милиона годишно, отчете Ивайло Иванов пред правителството. Според него с намаляването на парите ще се намали и желанието на служителите да ползват болнични. Той даде за пример и много компании пред ликвидация, които пускат над половината си работници в болнични за 6 месеца.

“Фирмите получават чрез болнични повече, отколкото това, което внасят като данъци по всички пера”, посочи Борисов и гневно заключи, че милиарди изтичат от тази система. И даде пример как миналата година

в една компания

е имало 105 хил.

болнични

Имаме сигнали и протести на компании, които искат да закриват заводи, защото работниците са им в болнични и не могат да работят, продължи министър-председателят.

Такъв е случаят на английски работодател в Ихтиман, който получил 700 болнични за половин година, при положение че има само 500 работници.

Защото един

доктор дава по

200 или 500

болнични листа, допълни Борисов.

“Знаете като дойде петък, колко болнични се издават и айде - в Гърция на почивка. Ама всички данъкоплатци плащат за това”, напомни той.

Премиерът обясни, че населението е намаляло, но болничните се увеличават с 60%, като непрекъснато растат и разходите за здравеопазване. В същото време болниците са с над половин милиард дългове, направи паралел Борисов. Според него предложението на опозицията тези дългове да бъдат платени няма да проработи. Причината - ако не се спрат фалшивите болнични и решения на ТЕЛК, дупката в здравеопазването ще продължи да расте.

Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим. Ако не, тогава ще отидем на мерки като в Полша, отсече Борисов. Подчерта, че става дума за културата на всички - от пациентите до медиците и работодателите. “Всеки доктор, като се подписва за болничен, да знае, че ощетява останалите граждани”, призова премиерът.

Тъй като фалшивите болнични трудно се доказват, защото обикновено са изрядно оформени, ще се проверят лекарите, които издават най-много такива листове, както и предприятията със служители в масов отпуск. “Ще кажете защо полицията не се занимава - защото всеки може да изкара, че има кръвно, а докато отидат да го проверяват, може да му се нормализира кръвното”, даде пример Борисов. Но бе категоричен, че промените се спират, докато не се види ще проработят ли набелязаните мерки.

Още веднъж ще се пробваме с цялата сила на държавата дали може да се справим, ако не, тогава ще отидем на такива мерки като в Полша, отсече Борисов.

По думите му това трябва да е култура на всички от пациентите, до медиците и работодателите. “Всеки доктор като се подписва за болничен да знае, че ощетява останалите граждани”, каза още Борисов.

Против идеята за болничните да се изплащат наполовина през първите три дни се обявиха и синдикати и бизнеса. В понеделник проектобюджетът на Държавното обществено осигуряване бе отхвърлен от надзора на НОИ. След това той ще мине на гласуване през Министерския съвет, оттам се внася в парламента и може да бъде приет от мнозинството, независимо от вчерашното му отхвърляне от надзора на НОИ.

Лекарите, които издават фалшиви болнични на пациентите, ще се наказват по-строго.
Лекарите, които издават фалшиви болнични на пациентите, ще се наказват по-строго.

НОИ: 50% обезщетение ще спре злоупотребите

Предложението за първите 3 дни боледуване да се плащат 50% е именно с цел да ограничи неправомерното им използване, коментира управителят на НОИ Ивайло Иванов.

Във Великобритания, Франция, Австрия има период, в който лицето не получава възнаграждение от работодателя или държавното осигуряване. “България възприе най-мекия вариант - да се изплащат 70% от работодателя за първите 3 дни, сега предлагаме да са 50%”, посочи той. 

Министър Николай Петров:Има цели региони със съмнителни болнични. А служители ходят по екскурзии с бележка от джипито

Има цели региони със съмнителни болнични, лекари, които издават твърде много, както и служители, които уж са болни, а са на почивка в чужбина.

Това е показал анализът, които бе направен от експерти на НОИ и здравното министерство.

Набелязани са мерки и срокове, които да регулират това ставащо все по-уродливо явление, каза министърът на здравеопазването проф. Николай Петров след спешната среща вчера при премиера Бойко Борисов за мерки срещу фалшивите болнични.

Той също обяви за практиката фирми, които изпадат в несъстоятелност, изведнъж да се оказват с масово “заболели” служители.

Всички тези фрапантни случаи водят до сериозен ръст на разходите на общественото осигуряване и затова ще се набележат спешни действия, стана ясно след срещата при премиера.

“Дискутираме въпроса за повече регулация, коректност в процеса на освидетелстване на действително болните пациенти”, обясни проф. Петров.

През следващите дни ще се засили контролът над документите. Проверката на лекарите за издаване на фалшиви болнични ще се прави от регионалните здравноосигурителни каси и НЕЛК (националните експертни лекарски комисии, през които се минава за издаване на болничен с продължителност общо над 180 дни).

Ще се предвидят и наказания на медицинските лица, които издават некоректни диагнози. “Ще се променят някои нормативни документи така, че ще се потърси по-сериозна и строга отговорност от тези, които го вършат”, зарече се здравният министър. Какви точно ще са наказанията, ще се реши от експертите, уточни той.

В Полша наказанието е отнемане на лекарски права, даде за пример премиерът Бойко Борисов преди заседанието на МС.

“Ще се опитаме да вкараме повече регулация със съответния санкционен режим. Ще променим, където е необходимо, наредбите. Ще се извършат множество проверки”, обобщи Николай Петров.

Здравният министър посочи няколко проблема, които трябва да се изчистят с мерките. “На първо място - определен тип работодатели имат индиректна полза от една такава рязко нарастваща практика”, обясни той. От другата страна са работодателите, които са ощетени от тази практика. “Не на последно място цифрите, които се товарят на бюджета на НОИ, са изключително тревожни”, каза той.

Здравният министър проф. Николай Петров съобщи, че през следващите дни ще се предвидят нови наказания за фалшивите болнични.
Здравният министър проф. Николай Петров съобщи, че през следващите дни ще се предвидят нови наказания за фалшивите болнични.

До 3 хил. лева глоба за медик, дал документ в нарушение

Медицински специалист, който издаде болничен лист в нарушение на нормативно установените изисквания, се наказва с глоба от 1000 до 3000 лв. При повторно нарушение санкцията е от 4000 до 10 000 лв. за съмнение в издадения болничен лист. Това е разписано в Закона за здравето. 

Контролът върху лекарите, които издават болнични, се осъществява от няколко нива - шефа на лечебното заведение, лекарските консултативни комисии, НОИ, здравната каса, която плаща за дейността по експертизата на работоспособността.

При съмнение за фалшив документ сега работодателят може да обжалва издадения от лекар болничен лист пред лекарската консултативна комисия в 14-дневен срок.

Експертите имат 10 дни да решат дали работникът е наистина болен. Ако шефът обаче все още има съмнения, той може да го обжалва пред ТЕЛК или пред нова комисия.

При установено нарушение регионалният съвет отменя обжалваното експертно решение, а работоспособността се установява с повторната експертиза.