Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

2,5 тона е рекордът, намерен от полицията.

 В нета се търгува по 35-40 лв. килото.

Малки манифактури бълват нарязан тютюн за нелегална продажба. Неотдавна служители на граничния полицейски участък в Петрич откриха голямо количество нарязан тютюн при проведена специализирана полицейска операция за противодействие на контрабандата и незаконното разпространение на акцизни стоки.

В землището на петричкото село Кърналово, в района на бившето селскостопанско летище, граничните полицаи са открили палети с кашони, пълни със ситно нарязан тютюн. Теглото на цялото количество е над 2,5 тона. Акцизната стока е без бандеролен знак. Това е най-голямото количество, откривано досега от полицията. То обаче няма собственик. Тоновете акцизна стока са оставени на безстопанствено място, а прокуратурата образува досъдебно производство и разследването трябва да открие на кого е тютюнът. Предполага се, че е бил приготвен за нелегален износ зад граница.

Заради вдигането на акциза на цигарите и предстоящото им поскъпване от началото на следващата година все повече хора се ориентират към саморъчно направени папироси. В интернет е пълно с обяви за продажба на тютюн “Вирджиния” на цена от 35 до 40 лв. за килограм. Криминалисти са засекли случай, в който продавачът е предоставил за връзка телефонния номер на детето си, смятайки, че няма да бъде разкрит или пък при евентуален "пробив" детето няма да носи отговорност.

Рекламира се като достатъчно добре обработен и нарязан. Продавачите твърдят, че е напълно и естествено ферментирал, без лоша миризма и лютивина, обезпрашен и почистен. Предлагат се различни видове по вкус, аромат и сила. Може да е с аромат на ванилия, карамел, ягода, шоколад, кафе. Обикновено се продава нарязан на лентички - средно от 0,03 до 0,08 мм. При поръчка на по-големи количества дори се предлага отстъпка или пък бонус като гилзи или машинка за пълнене. В същото време експерти твърдят, че подобен тютюн, приготвен в домашни условия, е изключително вреден и крие много по-голям риск за здравето на пушачите.

Нелегалните продавачи обясняват, че работят с куриерска фирма и дори доставката до адрес е безплатна.

Почти всеки ден полицаи хващат количества от по няколко килограма, обикновено при транспортиране в леки коли. Има случаи, в които са открити и пратки по куриерски фирми. Една от тях дори сама сигнализирала в полицията, че от отдалечено родопско село изведнъж започнали да изпращат масово пратки до различни точки в страната, което било необичайно. Така бил спипан един от продавачите на нелегалната стока.

Рязаният тютюн е акцизна стока и подлежи на специален режим Според Закона за акцизите и данъчните складове лице, което държи, предлага, продава или превозва акцизни стоки без данъчен документ по този закон или фактура, или митническа декларация, или придружителен административен документ на електронен или хартиен носител, или друг документ, удостоверяващ плащането, начисляването или обезпечаването на акциза, се наказва с глоба - за физическите лица, или с имуществена санкция - за юридическите лица и едноличните търговци, в двойния размер на дължимия акциз, но не по-малко от 1000 лв., а при повторно нарушение - не по-малко от 2000 лв.

Хванатите с рязан тютюн получават наказателни постановления от митницата с плащане на двоен акциз, често се стига и до конфискуване на автомобила, с който е превозвана стоката. От друга страна, прокуратурата ги подвежда под наказателна отговорност за държане на акцизни стоки без бандерол. Правят се физикохимични експертизи, за да се установи дали тютюнът има необходимите пушателно-вкусови качества и може да се пуши без допълнителна индустриална обработка, което всъщност е наказуемо.

Полицията в последните години разкри и няколко манифактури, където се преработват тютюневите листа. В стопански помещения се оборудват импровизирани цехове. В тях се прави парно-термична обработка в казани за т.нар. варене на тютюна за смекчаване на вкуса. После се отцежда и компресира и започва рязането му на тънки като конци лентички. При откриване на такава самоделна машина за рязане в гоцеделчевско село пенсионерът се оправдал, че непознат му дал да нареже чували с тютюн, като за услугата му обещал по 1 лв. за килограм.

Тютюнопроизводителите често прибягват до продажба или дори сами преработват част от продукцията си. Проблеми с изкупуването на тютюна има всяка година и много стопани късно или пък въобще не успяват да получат пари за предадените количества.

За килограм в зависимост от сорта и качеството могат да получат около 5-8 лв. В същото време, ако продадат нелегално един килограм, ще получат поне два-три пъти повече.

За миналата година по данни на МВР в страната са иззети около 100 тона нарязан тютюн. От началото на тази година до края на юли количеството е 27,8 тона. МВР отчита спад от близо 60% на иззетия тютюн за този период в сравнение с януари - юли 2016 г., когато са конфискувани 68,7 тона.