Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Майката на пострадалия Краси
Майката на пострадалия Краси

Лекували го с лед, докато чакат да дойдат родителите и те да решат дали да се обадят на Спешна помощ.

Родителите на шестокласника Красимир от Шумен, който след сбиване със съученик остана без далак, обмислят дали да не търсят съдебна отговорност от ръководството на училището, че не е повикана веднага линейка, а детето е поверено на фелдшер.

"Много сме притеснени. Със съпруга ми още не сме на себе си след инцидента с Краси - заяви пред “168 часа” майката Анелия Иванова. - След като оздравее, ще преценим какви действия да предприемем. Сега е най-важно детето ни да се възстанови след операцията."

"Всеки ден съм в болницата, днес занесох печка,

понеже там е студено - сподели разтревожена тя. - Какво друго да ви кажа освен гневен коментар за нелепия инцидент със сина ми – от училището ми заявиха, че не могат да викат линейка без разрешение от родителите. Ами ако не дай боже се беше случило нещо по-страшно, пак мен ли щяха да чакат за решение?"

27 септември се оказа злощастен ден за Красимир от VI "в" клас в средното училище “Йоан Екзарх” в Шумен. Момчето влиза спокойно в часа по математика.

"В един момент, докато госпожата пишеше на дъската, Краси и Виктор нещо се скараха - разказа пред "168 часа" ученик. - Размениха си обидни думи. После не разбрах кой кого напсува.” По думите му двете момчета се сбили, а мелето продължило на земята. Ударите, които двамата си разменили, били доста силни.

Съученици видели само как Виктор затиснал с лакът в корема Красимир, който изохкал от болка. Ужасена, учителката Данча Стойчева се намесила да ги разтървава. След което завела двете момчета при педагогическия съветник в училището.

“Бях в кабинета, когато момчетата дойдоха - заяви директорката на училището Валентина Тодорова. - При нас е практика, когато възникне инцидент по време на час, педагогът да разговаря с двете страни и да вземе адекватни решения.” Направило й впечатление, че

Красимир е доста пребледнял. Момчето се оплакало от болки в корема.

Отново в духа на някакви училищни правила, вместо да повика линейка, директорката води Краси при фелдшерката, за да получи детето първа помощ. На репортерски въпрос защо не е повикана Спешна помощ, тя отговори: “Вие лично отношение ли имате към мен?” Спазвайки правила и принципи в школото, директорката и фелдшерката уведомяват родителите за инцидента, за да вземат те решение на място. Независимо че детето се чувства зле. И се държи за корема, където го боли.

В очакване на родителите на Краси първа помощ с бутилка лед оказва фелдшерката Снежа Ковачева.

“Детето беше леко приведено - разказа тя. - Бледичко. Сложих го веднага да легне. Сгънах крачетата. На мястото, където момчето посочи, че го боли, сложих бутилка с лед.”

Ковачева обясни, че Краси не плачел. 

“Не се гърчеше

от болка”,

уточнява тя. По примера на шефката си Тодорова и фелдшерката изпълнява правила. Тя търси родителите. “Всички държат да бъдат информирани”, казва още Ковачева.

Докато ги чакали, директорката била неотлъчно до Краси. Даже го похвалила с думите: “Ти зачерви вече бузките, като полежа.”

Майката пристигнала с колата на вуйчото на Краси. Според Ковачева Анелия Иванова два пъти отказала да повикат кола на Спешна помощ. Предпочела тя сама да заведе сама детето си в болницата. Фелдшерката не може да си обясни това и допуска, че има хора, които се срамуват да излизат от линейка. Като човек с 39-годишен стаж тя разбрала, че травмата на Краси била показателна за увреден орган. Тъй като през годините многократно е влизала в ролята на родител, водейки деца при личния им лекар, Ковачева искрено съжалява, че не го е направила. Според нея случаят не бил подценен, по-скоро майката обявила инцидента като несериозен.

Спешен лекарски консулт установява, че далакът на детето е увреден и разкъсан от удар. Затова се налага да бъде отстранен. Операцията била извършена от един от водещите хирурзи в Шумен - д-р Бисер Митев. Според негови колеги

имунната система на пациенти с отстранен далак отслабва

и по този начин не може да устои на вируси, инфекции и възпалителни процеси. “Има много хора, които живеят без далак - сподели управителят на болницата в Шумен д-р Атанас Атанасов. - Надяваме се да няма последствия за Красимир. Детето се възстановява след интервенцията.”

Какво обясняват от училището и какво се случва дни след инцидента, четете в хартиеното издание.

Входът на училището, в което се сбили децата и вследствие на което Краси останал без далак.
Входът на училището, в което се сбили децата и вследствие на което Краси останал без далак.