Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

32-годишният Тодор Давидов-Гринго, задържан за изнудване на айтоския бизнесмен Асен Атанасов, най-вероятно е участвал в схеми за рекет и на други платежоспособни хора. Всички те са били негови близки познати, за които е имал подробна информация, довериха пред "168 часа" отлично осведомени източници.

Любимият на фолкдивата Софи Маринова бе задържан на 24 септември в Айтос и бе обвинен в подбудителство и помагачество при изнудването на местния предприемач Асен Атанасов, по-известен като Ариф.

Заедно с Гринго зад решетките се озова съучастникът му

Стефан Сливков от Сандански, смятан за директния извършител на изнудването.

Разследващи са категорични, че има достатъчно доказателства, които уличават Гринго в повдигнатите му обвинения. Те са убедени, че извършителите в случая с Ариф, по чийто дом бе стреляно в нощта на 20 септември, и инцидент от 25 август, когато неизвестни стреляха по мерцедеса на айтоския бизнесмен Хрисимир Колев-Кокала. И в двата случая е стреляно с боен пистолет, но той все още не е открит. Чакат се резултатите от експертизите.

Кокала е добре известен в Айтос, има верига хранителни магазини. Ведната след стрелбата опитва да неглижира случая, като пред медиите го отдава на пияни апаши. Той премълчава, че е изнудван за сумата от 100 000 лв., твърдят запознати.

Асен Атанасов - Ариф пък изпада в шок,

когато научава, че за изнудването срещу него е задържан Гринго. Това е момчето, което му е почти като син и за което се е грижил през годините. Гринго остава сирак като дете, отглежда го баба му. Тя и семейството на Ариф са съседи в ромската махала в Айтос.

Ариф бил толкова изненадан от предполагаемото участие на Гринго в престъпната схема, че първоначално отказвал да го възприеме. Синът му и Гринго са неразделни от деца, разкават хора от ромската махала.

Когато в нощта на 20 септември неизвестен стреля по имението на Ариф, за малко да уцели сина на бизнесмена. Младият мъж спи на терасата, за да охранява дома и семейството си. Куршумът минал на косъм от него.

Заплахите срещу Асен Атанасов-Ариф започват ден по-рано и буквално валят до 23 септември, когато от различни телефонни номера мъжки глас плаши, че "ще го запали", "ще убие него и семейството му", "ще убие сина му", ако не даде 50 000 лв.

Атанасов отива в полицията и подава сигнал, че е изнудван. При едно от поредните обаждания на рекетьора айтозлията "склонява" да даде парите. Получава инструкции по телефона къде да остави пратката, като на няколко пъти рекетьорът сменя местата. Последно нарежда на Ариф да остави плика с парите близо до Пантеона в Морската градина на Бургас.

На уговореното място пристига Стефан Сливков, но наоколо дебнат цивилни полицаи.

Те го арестуват минути след като взема парите -

описани банкноти в размер на 5000 лв. Сливков е отведен в ареста, започват разпити. Той казва, че действа от името на Тодор Давидов, по-известен като Гринго - любимия на фолкпевицата Софи Маринова.

Призори полицаи атакуват къщата на баба му в Айтос, изземат симкарти, телефони и други вещи от дома и колата на Гринго. Той е арестуван на 24 септември. По-късно става ясно, че освен от закупените специално симкарти Сливков се е обадил веднъж на Ариф и от личния си телефон.

"Да съм се успокоил ли? Ами то има ли успокоение на нещата в държавата, че аз да съм спокоен? Стреляха по къщата ми. Куршумът едва не рани детето ми. Нека правосъдието си свърши работата и виновните си получат заслуженото", каза пред 168 часа изнудваният Ариф, който отбягва медиите.

На въпрос допуска ли, че Гринго е замесен, отказва да отговори.

Вече близо 20 дни Тодор Давидов е в следствения арест, който се намира в бургаския затвор. 32-годишният мъж бил зле психически, целият нахапан от дървеници, разкриват близки до половинката на Софи Маринова.

В края на тази седмица певецът отново ще пробва да замени решетките с по-лека мярка, разкри пред "168 часа" неговият адвокат Красимир Кацарски.

Очаква се в съда в Бургас за пореден път да присъства и Софи Маринова. Двамата са неразделни от 2 г., имат съвместни дуети, а Гринго се оказва "артист изпълнител" на трудов договор в една от известните музикални компании у нас.

Откакто е със Софка, двамата често гостуват в Айтос.

Арестуван е в триетажната къща на баба си часове след задържането на Сливков. По време на полицейската операция в къщата е и Софи Маринова.

Следват обиски на имота и на колата на Давидов. Криминалисти търсят боен пистолет, с който предполагат, че са извършени стрелбите срещу Кокала и Ариф, но не го намират. Откриват друг пистолет в къщата на Гринго, но той е пневматичен. В квартирата на Стефан Сливков в бургаския квартал "Ветрен" са открити няколко мобилни телефони и симкарти.

Според прокуратурата Сливков е бил използван от Гринго като директен извършител,

певецът му давал съвети как да заплашва Ариф,

с какви думи да си служи и как да по дходи. Гринго посрещнал Стефан, намерил му квартира в кв. "Ветрен", дал му мобилен телефон, сочи разследването.

Интересен факт в цялата история е, че между 18 и 22 септември Софи Маринова е в бургаска болница, която се намира точно срещу квартирата на Сливков. Фолкпевицата претърпява гинекологична операция, за да може с Гринго да си имат бебе.

Като истинска лъвица Софи Маринова брани Гринго, присъства на всяко съдебно заседание, като дори поиска да бъде конституирана като негов защитник, но получи отказ заради липсата на граждански брак.

И двата опита на певеца да излезе на свобода под парична гаранция се увенчаха с неуспех.

Когато за втори път чу от съда в Бургас, че го връщат в ареста, едрият Тодор подивя и се наложи 12 съдебни охранители да го изведат от сградата.

Не помогнаха дори новите показания на Сливков, който по собствено желание бе разпитан втори път в края на септември. Тогава той изложи нова версия за изнудването, като опита изцяло да оневини Тодор Давидов.

Какво казват Стефан и изнудваният Ариф, четете в хартиеното издание.