Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Асоциацията на автомобилните производители и техните оторизирани представители в България (ААП) е предложила да има държавна субсидия при покупката на нов електрически автомобил в размер на 5000 евро и 2500 евро при придобиването на хибриден модел. Това стана ясно на пресконференция по повод предстоящия 23-и софийски автосалон (14-22 октомври). Мярката е предложена на работна група към Министерството на икономиката, но засега "от финансовото министерство нямали становище по въпроса". В Румъния държавата помощ при покупката на изцяло електрическо возило е 10 000 евро.
У нас има около 500 регистрирани елестрически коли, като заедно с хибридните бройката нараства на 2000. Расте броят и на зарядните станции, докато преди няколко години те бяха 2-3, сега са над 100, като голяма част от тях са безплатни. В София вече съществува и услугата за споделена мобилност с изцяло електрически автомобили. Очаква се цената на електрическито коли да пада, както за последните три години тя се е сринала с 50 процента на 1 квт на батерията. Прогнозите са, че само след 4-5 години алтернитавните возила ще са половината, които излитат от конвейрите в заводите за нови коли.
Предстоящото изложение ще е рекордно с 65-те фирми, които участват със своите над 300 експоната (28 от тях ще са хибриди и елколи). За първи път освен 36-те автомобилни компании ще бъдат представени и 8 мотоциклетни. Общата изложбена площ е над 14 хил. кв. метра, което е два пъти над площта на изложението през 2011-а. Рекорд има и по отношение на предоставяните за тест драйв модели - 83 автомобили и мотоциклети, както и при участващите в анкетата за спечелване на безплатна кола - 12.
"За последните 10 години членовете на ААП са открили над 500 шоурума и оторизирани сервизи, като са инвестирани над 700 млн. лева. В бранша работят над 7000 служители, а оборотът на фирмите от ААП за десет години е 33 млрд. лева", подчерта председателят на асоциациацията Александър Миланов.


Средната възраст на превозните средства у нас е все още над 18 години, добави Миланов. По данни на МВР под 5% от автопарка в страната са автомобили до 5-годишна възраст. 69% са колите на възраст над 15 години.
Изненадващо досега само 12-13 души са се възползвали да закупят ВИП билет на стойност 50 лв., който ще им даде достъп да залите на изложбения център в пресденя, който е в петък. Иначе посетителите на автосалона може да използват буферния паркинг на метрото, на който ще има място за 650 коли. Той ще е безплатен в рамките на два часа, като е небходимо да сте си закупили билет преди това. Това може да стане и онлайн. За първи път на изложението ще може да се влиза и с мобилния телефон, като за целта при покупка на билет ще получите sms с QR код.