Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Управляващите провалиха заседанието на КСНС. Тези, които не искат да се борят срещу корупцията, бягат. Това е абсурд и ще е имитация, и след 1-2 години народът пак ще ни пита- какво направихте, щом не сте направили нищо, всички сте едни и същи. Не искам БСП да получава този етикет.

Управляващи и опозиция останахме на различни мнения по две теми. На първо място дали новият антикорупционен орган трябва да има разследващи функции или трябва само да проверява декларации и да назначава административни процедури и наказания. Ние смятаме, че без разследване, обвинителен акт и присъда, няма смисъл да говорим за борба с корупцията. Те смятат, че трябва да се ограничат до проверка на декларации, превенция, събиране на информация и административни наказания.

На второ място - в законопроекта на ГЕРБ все още е записано, че парламентът трябва да избира председателя на звеното за борба с корупцията по високите етажи на властта. БСП държи той да се избира от президента, а парламентът да избира неговите заместници. Не може мнозинството в парламента, което е пак изпълнитлената власт, която генерира най-много корупция, да си назначи хората, които ще го проверяват. Не само че няма консенсус, няма и резултат.

Това беше провал на заседанието на Консултативния съвет по национална сигурност. Управляващите провалиха кворума – г-н Борисов дойде с час и половина закъснение; ключови министри като Екатерина Захариева, която отговаря за реформата, ги нямаше; ключови фигури и членове на КСНС си тръгнаха предварително- като министър Горанов, г-н Цветанов.

По време на заседанието представих антикорупционния закон на БСП, а правителството е представило своя законопроект. Беше проведена дискусия и когато се е стигна до вземане на решение, кворумът се разпадна. След като провалиха кворума на заседанието, то не можа да завърши с решение. Тези, които не искат да се борят с корупцията, постъпват по този начин- бягат от отговорността за взимане на решения. Това показва и несъстоятелността на управляващите да излъчат такъв закон и такъв орган, който да се пребори с корупцията.