Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Зловещо послание на Коза ностра до разкаял се мафиот

Сицилианското градче Адрано осъмна с некролози на жив бос на клан, помогнал на правосъдието

Млад италиански мафиот, покаял се и издал пред магистратите тайни на сицилианската мафия, бе изпратен приживе на оня свят с фалшиви некролози.

Градчето Адрано, което се намира до сицилианския град Катания, осъмна с купища съобщения за смъртта на “Валерио Розано, на 26 години”. На тях имаше фотография на мафиота, който в момента е в затвора, и са посочени датата, часът и мястото на поклонението - 27 септември от 16,30 в черквата на улица “Раджоне”. На това място обаче няма храм, а се намира полицейският участък.

Служители на общината бързо свалили траурните обяви по нареждане на кмета. Съдебните власти в Катания започнаха разследване, което цели да разкрие кой е разлепил некролозите и какво е посланието. Според една от версиите на разследващите некрологът е своеобразно предупреждение от мафиотите до Валерио, започнал да издава от затвора мрежата за разпространение на наркотици и оръжие.

Кръв, съюзи и дрога 26-годишният Валерио Розано е син на боса на Коза ностра в Адрано Винченцо Розано, бивш глава на фамилията Розано-Пипитуни, доминиращ клан в Адрано, близък до “семейство” Сантанджело. Както повечето деца на мафиоти, и той започва “кариерата” си в престъпния свят отрано – от тийнейджърска възраст. Става свидетел на кървавите мафиотски войни между клановете. В тях през юли 2006 г. са убити Алфио Розано, брат на баща му, както и техни племенници.

Бащата на Валерио - Винченцо Розано, е арестуван през май 2009 г. при операцията “Изгоряла земя”, офисите му са запечатани и до момента той лежи в затвора. През 2015 г. съдбата му последва и по-големият брат от мафиотското семейство - Франческо Розано, заловен в рамките на друга голяма операция срещу мафията в Италия за търговия с наркотици, оръжие и магистрални грабежи. Въпреки младостта му на Валерио се налага да поеме “семейните дела”.

Той получава важни функции - играе лице за свръзка в престъпната група Розано-Пипитуни, част от клана Сантанджело-Taкуни (съюзници на Сантапаола) в Коза ностра. В мафиотската асоциация поема и друга важна задача - на

“регент и касиер”,

който събира приходите от процъфтяващия пазар на кокаин и хероин в Адрано и околностите му. Междувременно италианската полиция продължава разследването, довело до ареста на баща му и брат му, с нова операция “Задънена улица”. През 2014 г. са претърсени офиси на мафията и са арестувани Салваторе Лонго, Пиетро Сантанджело, Анджело Ло Чичеро и Салваторе Рика.

Всички те в момента са в затвора. На 29 април 2014 г. в рамките на “Задънена улица” е арестуван и Валерио Розано. Според съобщения у всички мафиоти е открита дрога – кокаин, марихуана, метадон. Покрай тази операция са разкрити и други престъпления – грабежи на шофьори. Миналата година Валерио Розано е осъден за участие в престъпна мрежа за разпространение на наркотици на 14 г. затвор. Периодът на лишаване от свобода зависи от обществената опасност на деянието. Според италиански медии в затвора младият мъж осъзнава вината за деянията си и обявява, че иска да стане сътрудник на правосъдието. Според някои медии той има принос за разкриването на някои престъпления, убийства и насилствени действия в резултат от сблъсъка между мафиотски кланове.

След признанията му за схеми за доставка на хероин и кокаин полицията започва да арестува бившите му съратници. Неотдавнашното му сътрудничество със съдия по делото предизвиква незабавен отговор от страна на клана.

Полицията, която разследва обявлението за фалшивото погребение на 26-годишния бивш мафиот, работи по няколко версии. Най-логичната е заплаха - мафиотите го предупреждават, че е “осъден на смърт” и трябва да прекрати предателството. Възможно е надписът да означава: “За нас ти не съществуваш. Мъртъв си.”

Погребалният манифест е послание да спре да говори, именно затова в некролозите е посочен вместо адрес на черква този на полицейското управление. Според някои източници от разследването зад заплахата може би стои мощният мафиотски клан Сантанджело, който има основание да се опасява, че разкритията на покаялия се бивш техен член ще доведат до нови арести. Според други източници е възможно “новината” за погребението му да е измислена и от неговата фамилия и най-вече от баща му Винченцо, който по този странен начин се разграничавал от действията на сина си и в същото време запазвал семейната чест.

След разлепените некролози полицията е осигурила мерки за безопасност на най-близките роднини на семейство Розано. Следователите са разпоредили проверка на записи от видеокамерите, за да видят кой е поставил некролозите.

Обществеността в градчето Адрано е възмутена след поставените фалшиви скръбни вести. Общинският съвет осъжда деянието. “Ние настояваме авторите да бъдат разкрити”, апелират общинските съветници Агатино Перни, Лука Петралия и Джовани Рика. Те смятат, че некролозите са заплаха, насочена срещу битката с организираната престъпност.

Коментара ()

Вашият коментар