Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Делян Добрев подаде оставка заради роднинските назначения в община Хасково, но парламентът не я гласува.
Делян Добрев подаде оставка заради роднинските назначения в община Хасково, но парламентът не я гласува.

Деца, братовчеди, кумове и баджанаци окупират върха

Депутат купува централата на формацията си чрез семейна фондация

Отрочетата на червената номенклатура се придвижват бавно, но сигурно по стълбицата към високите постове

Назначенията на роднини и достъпът им до обществени поръчки винаги са изкушавали партиите, когато са на власт. Моделът на обграждане с близки, приятели и братовчеди не е измислен от Делян Добрев, когото червената Елена Йончева обвини, че е кадрувал в Хасково.

Братовчедка му Росица Гаргова е финансов директор на общината, а председател на бюджетната комисия - съпругът й Даниел, съдружник във фирма "Форуком", в която депутатът от ГЕРБ е бил изпълнителен директор.

Според Йончева заместник-кметовете в оставка Милена Трендафилова и Евгени Консулов също били съдружници на бившия икономически министър, като Консулов дори му бил кумец. Негова кума пък била Биляна Димитрова, секретар на общината.

Добрев отрече обвиненията, че той определя кои фирми да печелят обществени поръчки, и посочи, че това най-често е червеният бизнесмен Величко Минев.

Но Хасково не е първият, нито последният случай, в който близки на властта получават добри позиции, от които се облагодетелстват и финансово.

Червеният Евгений Желев издигна братовчедка си

до шеф на дирекция в община Стара Загора, когато бе градоначалник.

През 2009 г. бащата на заместник-кмета по общинската политика във Видин Борислав Ванков - Любомир, бе назначен за временно изпълняващ директор на дирекция "Устойчиво развитие и евроинтеграция". Той нямаше притеснения от конфликт на интереси.

Майката на депутатката от НДСВ Нина Чилова започна работа в Сметната палата във Видин. А приятелят на сестра й Станислав Генчев се трудеше в местната пробационна служба.

Кумът и чичото на бившия червен депутат Иван Ибришимов

- Вергил Гоцев и Асен Илиев, бяха общински съветници в Дупница, макар и от две различни партии - СДС и БСП.

Синове, дъщери, братя, съученици, дългогодишни приятели и политически съратници окупират държавните служби без конкурс и при тройната коалиция. За шеф на агенция "Автомобилна администрация" в кабинета "Станишев" бе назначен

братът на тогавашния шеф на НРС Кирчо Киров - Володя Киров

Той обаче има дълъг стаж като партиен член в БСП и не смяташе, че дължи издигането си на кръвния си роднина - разузнавача.

Пак през 2005 г. Петър Сеферов, син на червения варненски областен управител Иво Сеферов, бе назначен без конкурс за изпълнителен директор на държавното предприятие "Пристанищна инфраструктура".

То бе специално създадено по онова време чрез текстове в Закона за морските пространства. Задачата на фирмата е да събира такса "управление на отпадъци, резултат от корабоплавателна дейност".

Чрез близки роднини тогавашният депутат, коалиционен партньор на БСП - Георги Анастасов, се уреди с имот в центъра. Това стана ясно от писмо на скандализирани негови съпартийци от формация "Български социалдемократи" до "168 часа" през 2011 г.

За целта народният избраник е използвал специално учредена фондация, кръстена на името на дядо му - "Петър Анастасов". В ръководството й са той, синът, съпругата и племенницата му. За изпълнителен директор е назначена леля му. Фондацията се помещава в зданието на партийната централа.

За "приватизирането" на сградата, която се намира на пъпа на София - на ул. "Аксаков" 31, партийният лидер използва класическа схема, известна като "имот срещу дълг". Първоначално средствата за закупуването му са набирани с обявена национална дарителска кампания от всички членове на партията. Така

събраната сума

възлиза на 650 000 лв.

Впоследствие, под предлог че парите не са достатъчно, Анастасов прокарва решение на ръководния орган на формацията за вземане на допълнителен заем от кредитна институция за закупуването на сградата. През декември Анастасов с нотариален акт учредява право на ползване на помещенията "безсрочно и безвъзмездно" на името на собствената си фондация и с предварително набавените документи я вписва като кредитор на партията, която оглавява. В крайна сметка партия "Български социалдемократи" се оказва ипотекарен длъжник и при неплащане на съответната сума има всички шансове да загуби сградата от 195 кв. м на пъпа на София.

Партията е единствената, която успя да се възползва от закона, приет в края на управлението на тройната коалиция и отменен по-късно от ГЕРБ.

Характерно за червените е, че започват с популяризирането на децата си постепенно. Поставят ги на последните места в листите и полека-лека се придвижват напред.

От години по

стълбицата вървят

дъщерята на Нора Ананиева - Ана, на Георги Пирински - също Ана, внукът на комунистическия деец Мако Даков - Альоша Даков. Най-напред в кариерата е Кирил Добрев, чийто баща Николай Добрев бе вътрешен министър по времето на Жан Виденов. Той депутатства няколко мандата и преди месеци се отказа, за да се отдаде на партийна работа като оргсекретар. Народният представител Стоян Мирчев е внук на члена на ЦК на БКП Стоян Михайлов и син на социолога Михаил Мирчев. Внукът на члена на Политбюро Пеко Таков - Иван Таков, също трупа успешно точки в сивито си. Вече няколко мандата е на неизбираеми позиции в листите за парламента, но пък беше кандидат за кмет на район "Възраждане" в София. В списъците беше и Тома Трайков,

внук на бившия началник

в отделение Б на ДС

със същото име.

По време на тройната коалиция се уредиха и кадри на НДСВ. Дъщерята на дългогодишния шеф на варненския Фестивален конгрес Илия Раев - Биляна, пък получи пост в министерството на администрацията.

Автор на модела за привличане на роднини на властови позиции няма. Но можем да си припомним и прословутия кръг „Орион”, нашумял по време на правителството на Жан Виденов. Основните фигури в него бяха Веска Меджидиева и съпругът й - бизнесменът Румен Мирчов Спасов, син на вдъхновителя на комунистическите лагери и заместник вътрешен министър. Тогава все още нямаше Закон за обществените поръчки.

Фирмите с имена на звезди по онова време получават необслужени кредити от държавни и частни банки, след което 15 от тях фалират. Пак, докато Жан Виденов е премиер, баджанакът му Вадим Николов стана представител на "Франс ауто" за Пловдив.

Следващият премиер Иван Костов остави в обращение фразата

“Всички в малка България сме братовчеди”

Поводът беше, че след като стана кум на дъщерята на Йордан Соколов, зетят Христо Михайловски се издигна до заместник-министър. И това не беше всичко. Александър Радев, брат на финансовия министър в синьото правителство Муравей Радев, оглави пловдивския хлебозавод "Хебър". Братът на депутата Асен Агов – Владимир, се сдоби с шефско място в държавната "Универс" ЕАД, която придоби конфискуваното имущество на БКП. Същият е бил и в ръководството на „Плама” (Плевен) през 1997 г.

Братът на президента Петър Стоянов - Емил Стоянов, има собствен бизнес доста отдавна.

“Бях богат и преди брат

ми да стане президент

– казва той. - Карах хубава кола, имах вила, апартамент и собствен бизнес.”

Но когато Петър Стоянов е държавен глава – през 1999 г., балдъзата му проф. Йорданка Кузманова оглавява Висшия селскостопански институт в Пловдив. Години след като Стоянов престава да е президент, но е много уважаван пловдивчанин, племенникът му Стефан Стоянов става зам.-кмет на града под тепетата. Такъв е от 2011 г. досега и едва ли видният брат на баща му е в основата на неговото кариерно развитие.

В Пловдив има подобни случаи, в които роднини на политици заемат добри позиции. Сестрата на настоящия депутат от Патриотичния фронт и бивш кмет Спас Гърневски Елена Апостолова бе директор на Института по тютюна, докато той управляваше града. Братовчед му Петър Атанасов бе управител на общинската фирма "Градски транспорт", а по-късно бе назначен в борда на летище Пловдив. Накрая неочаквано оглавил регионалния офис на Бюрото за финансово разузнаване.

Докато Вилхелм Краус беше транспортен министър при Костов, фирмите на сина му Антон печелеха най-хубавите маршрутни линии в София. С друга компания той менажираше ресторанта над ведомството, управлявано от баща му. В един момент младият предприемач имаше общо дружество и с прословутия Славчо Христов, собственик на ресторант "Олимп", дал името на кръга около Иван Костов.

Когато НДСВ взе властта благодарение на Симеон Сакскобургготски,

никой не познаваше повечето от депутатите и министрите. Но бързо се разбра, че при тях роднинските и приятелските връзки бяха повече от тесни. И до днес в едно каре тенис играят приятелите от студентските години проф.Огнян Герджиков, проф. Пламен Панайотов, проф. Даниел Вълчев и Борислав Великов. В тази четворка има двама председатели на парламенти, единият от които бе и служебен премиер, двама вицепремиери в две правителства.

Част от царските депутати пък бяха студенти на професорите по право в Софийския университет и тогавашните народни събрания бяха едни от най-професионалните, а днес юристите са дефицит и се налага да привличат отново проф. Огнян Герджиков и проф. Даниел Вълчев заедно с десетина известни прависти да помагат на депутатите в творенето на добри закони.

Депутатката Татяна Калканова успя да влезе в листите и в парламента, защото не просто се познаваше с тогавашния вътрешен министър Георги Петканов, но му беше шуренайка. Тоест жена на брата на съпругата му. Впоследствие бившата учителка стана заместник-шеф на комисията по образование в Народното събрание.

Мандатоносителката Весела Драганова успя да уреди с депутатско място и снаха си

Адриана Брънчева, която влезе като квота на Партията на българските жени.

Братът на Юлияна Дончева - Иван Дончев, получи поста заместник-директор на БДЖ.

Братята Гати и Марио ал Джибури заемаха високи позиции по едно и също време. Първият беше заместник-министър на финансите, но подаде оставка през 2003 г. заради обвинения в корупция. А вторият оглавяваше Агенцията по туризъм.

По времето на НДСВ братовчедката на тогавашния ни посланик в САЩ Елена Поптодорова - Веселена Иванова, била набързо изпратена като дипломат в Париж.. Преди това работела в секция ЮНЕСКО в МВнР. Кумецът на заместник-министър Петко Драганов - Валентин Дончев, получил назначение в мисията на ООН в Женева през 2005 г.

Министър и зам.-министър в правителството "Сакскобургготски" бяха първи братовчеди -

спортният Васил Иванов-Лучано и заместникът на вътрешните работи полк. Румен Стоилов.

Съпругата на Лютви Местан - Ширин, се издигна по времето на царския кабинет и дълги години оглавяваше Държавната агенция за закрила на детето.

Финансовият министър Милен Велчев беше представен като работещо във Великобритания юпи в престижната инвестиционна банка "Мерил Линч". Впослествие се разбра, че по-младият му брат Георги Велчев бе приятел с Кирил Сакскобургготски. А двамата са синове на Емил Велчев, бивш представител на авиокомпания "Балкан" в Йоханесбург, ЮАР.

Освен с назначения НДСВ стана известно и с роднинските спечелени проекти. Съпругът на депутатката Мариана Костадинова - Огнян Костадинов, успя да вземе 96 хиляди лв. от Социално-инвестиционния фонд към МТСП по програма "Младежка заетост". Той кандидатства като собственик акциите на завод "Битова електроника АД във Велико Търново. Това е само един от проектите с държавни пари, в които те са участвали. Преди месеци самата Мариана Костадинова пред местен вестник припомня с усмивка, че по времето, в което НДСВ е управлявало, са я наричали "Търновската царица". Не признава обаче, че причината е заради десетките назначения, която семейството й прави - от областни управители до директори на училища.

След като съпругата излиза от властта, някогашното предприятие гигант "Битова електроника" рухна, бе прехвърлено на цигани от Ботевград и преди месеци теренът му премина в ръцете на голяма австрийска компания.

В Народното събрание нещата не стоят по-различно. За свои нещатни сътрудници депутатите назначават роднините си. Те печелят пропуск за влизане в сградите и достъп до кулоарите на властта, възможност за лобиране по определени закони.

Практиката е позната от много предишни парламенти и засяга всички групи. Оправданието на депутатите обикновено е, че познават добре хората си.

Съветник в комисията по икономическа политика в предишното Народно събрание за кратко бе дъщерята на червения Красимир Премянов Андреана.

Голям скандал се вдигна покрай Диляна Петрова, дъщеря на Пламен Тачев от ГЕРБ, която на 24 г. бе избрана за експерт към комисията по бюджет и финанси. След като случаят се раздуха, младата дама напусна и стана асистент на българските евродепутати от ЕНП.

Традиционно партиите

изпъстрят и предизборните

си листи с кандидат-депутати роднини

През 2009 г. депутат от ГЕРБ стана Емил Димитров, братовчед на тогавашния шеф на Националната служба за охрана Димитър Димитров. Синът на ботевградския кмет Даниел Георгиев също влезе като народен представител от генералската формация. Но след като баща му изгуби доверието й, му се наложи да напусне.

Братовчедката на бизнесмена Христо Ковачки - Красимира Ковачка, не просто стана депутат, но и шеф на парламентарната група БДЦ в миналото Народно събрание. Зет му пък - Никифор Вангелов, също бе в листите, но не успя да стане депутат.

Елена Йончева изнесе данни за роднини и близки на Делян Добрев в община Хасково.
Елена Йончева изнесе данни за роднини и близки на Делян Добрев в община Хасково.
Бившият депутат Георги Анастасов, коалиционен партньор на БСП, купи партийната си централа чрез семейна фондация.
Бившият депутат Георги Анастасов, коалиционен партньор на БСП, купи партийната си централа чрез семейна фондация.
Червеният Евгений Желев назначил братовчедка си като шеф на дирекция в община Стара Загора, докато бил кмет.
Червеният Евгений Желев назначил братовчедка си като шеф на дирекция в община Стара Загора, докато бил кмет.
Володя Киров стана шеф на агенция "Автомобилна администрация", когато брат му Кирчо Киров оглавяваше НРС.
Володя Киров стана шеф на агенция "Автомобилна администрация", когато брат му Кирчо Киров оглавяваше НРС.