Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ким Чен Ун лично наблюдава изстрелването на ракетите на КНДР. СНИМКА: РОЙТЕРС
Ким Чен Ун лично наблюдава изстрелването на ракетите на КНДР. СНИМКА: РОЙТЕРС

Ще има ли термоядрена война наистина?

Защо династията Ким стои толкова години на власт? Защо световните сили не помагат и не я махат?

Ако си мислите, че Северна Корея е мрачен военен комунизъм, където строг режим раздава полиестерни костюми, дажби нудъли и свинско и пострижките на мъжейе и жените са одобрени от правителството, вие сте един от многото жители на планетата, които гледат повърхностно на Северна Корея.

Тази държава повече прилича на разпадната африканска тирания, отколкото на сталинистка Русия или маоистки Китай. Само в Пхенян и границата с Република Корея има запазена такава имитация на здрав военен комунизъм. Останалата част на държавата, до която не се допускат чужденци, е разпадната поне от 20 години. Ако се интересувате от темата, прочетете книгата “Химн на смъртта” от Барбара Демиг и представите лр силно ще се променят. Тя е дългогодишен кореспондент на “ЛА таймс” в Сеул и е интервюирала стотици бежанци от Севера.

Особено по китайската граница картината е съвсем различна. Десетки хиляди всекидневно преминават граничната линия на зелено и работят в Китай. Вечер се прибират или остават. В КНДР, която е известна, че няма мобилни телефони и интернет, има стотици хиляди апарати от китайски оператори и те си действат. Хората, които работят в Китай, не емигрират, защото Пекин крепи режима на Ким. За да избяга севернокореец, той трябва да премине цял Китай, да пресече нелегално границата с Монголия, където да потърси убежище в южнокорейско представителство. За повечето севернокорейци

това е твърде

скъпо

От двайсет години в страната има глад. Вече не е смъртоносен, както през деветдесетте, но е глад. В северните части на Северна Корея дори държавните предприятия, които не плащат редовно и достатъчно заплати, работниците са изнесли машините и са ги продали за скрап в Китай. Единственият износ на КНДР са въглища за Китай и човешки труд за шивашки ишлемета.

Тази държава може да бъде срутена за една седмица буквално. Защо обаче никой не се заема? Ето основните участници в някогашния корейски конфликт:

1. Южна Корея - защото се опасява от война, която падащият режим може да предизвика и да загинат невинни. Освен това отговорността за 24 милиона бедни и несоциализирани севернокорейци ще е нейна.

2. Китай - всъщност съществуването на Северна Корея практически се дължи изцяло на Китай. Ако спрат петролните доставки от Китай, държавата ще спре сама. Появата на Северна Корея на картата би била невъзможна без 790 000 китайски “доброволци”, които участват в Корейската война.

3. Русия -

идеята за

Северна Корея е

на Сталин

В неговата глава тя трябва да е голяма военна база, през която да започне сухопътната атака към Портланд и други части на американското крайбрежие. Руският приморски край не ставал за плацдарм заради липсата на инфраструктура, по която войските да се придвижват бързо. Перестроечна Русия спира помощта за Северна Корея и също има вина за глада през деветдесетте.

Днес Путинова Русия брани неистово всички военни бази от съветско време, но в същото време гледа на Южна Корея като на изключително важен търговски партньор. Иска да прави газопровод, а от Южна Корея се внася висококачествена стомана за руските ядрени реактори. Тоест шизофренните отношения са удобни. От една страна, Ким дразни света, без в това Русия да е пряко замесена, а същевременно търговията с Южна Корея е все по-важна. КНДР-йската “военна мощ” вероятно е с руска помощ. Твърди се, че уволнени украински инженери са оказвали съдействие за корейските ракети. Водородната бомба, ако е вярно, че е взривена преди дни, е съветско изобретение.

Най-големият взрив на водородна бомба е от началото на шейсетте на Карския полуостров. Тогава взривът, който е по-малък като мощност от корейския, е предизвикал планетарни явления, този освен умерен трус не е предизвикал друго. Самите руснаци са се уплашили и намалили размера на бомбата, защото, ако се задейства т. нар. китайски синдром, може да започне неконтролирана верижна реакция на синтез и цялото земно кълбо да стане една гъба.

4. Япония - японците, които осъзнават опасността от неуравновесения пореден Ким, имат комплекс да не воюват, защото са били окупатори на Корейския полуостров и са заклеймени за военни престъпления. Предпочитат да търпят провокациите, отколкото да се намесят.

5. САЩ - войнстващата риторика напоследък помага на американската военна индустрия. Докато има заплахи, трябва да се борим с тях, нали? Освен това, колкото и да е странен сегашният американски президент, той едва ли би влязъл в конфликт с Русия, Китай и може би Япония, прилагайки твърди мерки срещу Северна Корея. Дори да има ракети, които може

ефективно да

използва срещу

САЩ

или техни отвъдморски територии.

Ким изглежда много луд, но какво цели? Да се опитаме да погледнем през неговата замъглена логика. Идеите “чучхе”, които са идеологията на династията Ким, всъщност са комбинация между протестантска етика, пракомунизъм и сталинистки култ към личността. Не е ясно доколко севернокорейците са повлияни от религиозната същност на Кимовата идеология. Ким Ир Сен, както и преподобният Мун са бивши протестантски пастори, които всъщност основават свои секти.

Но най-вероятното цел на Ким е да остане на власт. Всички режими, които се отказаха от ядрените си програми, паднаха, а които продължават разработването на бомби, са на власт. Изводът е, че атомът продължава да е главният възпиращ фактор. Това впрочем се отнася и до мирния атом. Вероятно Ким се впусна в тая авантюра, за да даде безспорни доказателства за ядрена мощ. След като ги даде, вероятността да се върви към война с него силно намаля.

Анализът е от "24 часа"