Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

При толкова много токсини в околната среда не е зле човек да си прочиства вътрешностите от време на време. Може да го прави, като сръбва черна лимонада.

Някои токсини не се изхвърлят лесно и тялото има нужда от малко помощ да ги избута навън. Това става с прием на едно нещо, за което вероятно сте чували, че избелва зъбите и се взема при ядене на развалена храна. То не е храна, а изгорено дърво. Да, говорим за активния въглен.

Що е то?

Това не са въглищата, които правят жар, за да печете месо на скара. Това не са и бучките пепел, които остават в камината. Активният въглен е със специално подбрани нетоксични съставки и се прави от черупки на кокосови орехи, костилки от маслини и торф. Всичко това изгаря бавно на силен огън, за да освободи в пушека вредните остатъчни продукти на горенето. Това, което остава, са чист въглерод и някои хранителни вещества. Нарича се “активен”, защото въглеродът е окислен на пара или с горещ въздух, така че кислородните молекули да запълнят пространствата между въглеродните. След цялостното изгаряне активният въглен се надробява на прах.

Защо прочиства?

Активният въглен прочиства тялото, като абсорбира токсините. Тъй като въглеродният атом е електрически натоварен, той привлича свободните атоми и се свързва с тях. Много от токсините са именно свободни атоми (на хлора, на тежките метали и др.) и след като те образуват съединение с въглерода, лесно се изхвърлят от тялото.

Активният въглен няма вкус, няма мирис, но е зърнест и оставя усещане, че ядеш пясък. Използва се от стотици години за прочистване на стомаха от развалена храна и се смята за най-ефикасното единично средство срещу повечето видове отравяния. Отдавна се използва и за пречистване на вода, както и като антидот. През 1813-а един френски химик и през 1831 г. друг френски химик изпиват съответно по 5 г арсен и стрихнин, смесени с активен въглен. И двамата оживяват. (Що за хора са били френските химици през XIX век!) Оттогава активният въглен е наличен във всяка лекарска чанта за спешна помощ. Спасява, ако се приеме до 2 часа след натравянето.

Той почиства и външно, защото действа на кожата като ексфолиант и има приложение в козметиката. Ефикасен е и при диария, както и за диализа на кръвта, тъй като филтрира пикочната киселина. Ако се посипе на четката вместо паста за зъби, избелва емайла, тъй като с него се отмиват микробите и зъбната плака. Активният въглен веднага абсорбира фъстъчените белтъци и е най-бързото средство за справяне с тази, а и с други алергии.

Без допитване до лекар той не бива да се приема, ако се пие някакво - каквото и да е! - лекарство, тъй като ще абсорбира и него. Не бива да се пие и от бременни и кърмачки. Редовен прием не се препоръчва, защото “много гот не е гот” - активният въглен предизвиква запек.

Рецепта за

черна лимонада

Приготвя се от активен въглен в 1-литрова кана, за да се изпие на 4 пъти през деня. Не бива лимонадата да се пие повече от 14 последователни дни, макар че човек се чувства значително по-добре през първите един-два дни. След това се проявяват симптомите на детоксикацията, наречени реакция на Херксхаймър. Те са подобни на грипа, но не бива да будят тревога. Това е сигнал, че организмът се очиства от отровите.

Освен с ефекта на активния въглен черната лимонада е полезна и заради лимоновия сок, който алкализира тялото и го снабдява с витамини. (А и каква лимонада ще е това без него?) Кленовият сироп се добавя за вкус и заради богатото съдържание на минерали. Розовата хималайска сол пък осигурява натрий и други електролити.

Съставки

l 4 чаши филтрирана вода (чрез обратна осмоза)

l 1/2 чаша прясно изцеден сок от лимон

l 1/4 чаша кленов сироп

l 1 ч.л. (или 3-4 капсули) активен въглен

l Щипка хималайска сол

Приготвяне

1. Изцедете сока на 2-3 лимона или ги направете на пюре в блендера. (Тогава ще поемете и фибрите им.)

2. Изсипете сока или пюрето в кана.

3. Ако активният въглен е на капсули, леко ги стиснете и ги развийте, за да се отворят, и изсипете съдържанието им в каната.

4. Добавете другите съставки в каната и разбъркайте добре.

5. Дръжте лимонадата в хладилник. Издържа 5 дни.

6. Разбърквайте добре преди пиене, тъй като активният въглен се утаява.

7. Пийте по 1 чаша на гладно 1 час преди хранене и преди лягане.

Вероятно ще забележите, че изпражненията ви са почернели. Така е, защото активният въглен не се абсорбира от тялото.