Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Работодателите настояват НОИ да доплаща до пълния размер заплатата на хора с увреждания, които работят по-малко.
Работодателите настояват НОИ да доплаща до пълния размер заплатата на хора с увреждания, които работят по-малко.

Решенията на НОИ ще важат 5 години.

Ако състоянието е необратимо, ще са пожизнени

Обмислят дали да има преосвидетелстване

на всички българи с увреждания

Хората с увреждания ще трябва да минат през НОИ, за да получат оценка на работоспособността си.
Хората с увреждания ще трябва да минат през НОИ, за да получат оценка на работоспособността си.
Въвеждането на шест комисии, орязване на парите и пенсиите на хората с увреждания, както и драстично увеличаване на бюрокрацията, за да получат помощ от държавата. Тези мерки обсъжда властта за реформа в ТЕЛК-овата система.

Идеите са част от проектите за промяна на системата за медицинската експертиза, които трябва да изготвят социалното и здравното министерство съвместно с НОИ, НЕЛК и организациите до 31 октомври. На тази база през 2018 г. ще се разработят необходимите законодателни промени. Окончателният им вариант все още не е готов, но предложенията до този момент разтревожиха хората с увреждания.

Предварителните разчети показват, че те ще засегнат над 150 000 инвалиди, които ще загубят пенсията или правата си.

В момента

инвалидни пенсии

се получават от

945 000 души

Около 1,7 млрд. лева е годишният разход за изплащането им.

През шест последователни комисии, които ще изготвят четири различни оценки, ще трябва да минат хората с увреждания между 18 и 65 г., за да получат инвалидна пенсия. Това е основната идея, която предлага Министерството на труда и социалната политика в проекта си “Концепция за реформиране системата на експертизата на работоспособността”, научи “24 часа”.

Първо ще се минава на медицинска експертиза. После следва нова

комисия, която

ще прави

нова оценка

на работо-

способността

Създаването ѝ трябва да се ръководи и организира от НОИ. Към него се предвижда разкриването на нови комисии за експертиза на работоспособността (КЕР). Те трябва да се намират във всеки град, където има териториално поделение на осигурителния институт. Комисиите ще работят на основата на медицинската експертиза, която преди това е взел човекът с увреждане от ТЕЛК.

Решенията на комисиите към НОИ ще важат до 5 години. Ако състоянието е необратимо, ще са пожизнени.

Ако е настъпила промяна в увреждането, хората ще

могат да се пре-

освидетелстват,

преди да е

изтекло

решението

Новите комисии ще решават дали пациентът може да работи, или не, както и дали има нужда от рехабилитация.

Опашка пред кабинета на ТЕЛК. Преминаването през комисия е задължително, за да се получи процент нетрудоспособност.
Опашка пред кабинета на ТЕЛК. Преминаването през комисия е задължително, за да се получи процент нетрудоспособност.
В зависимост от тази преценка човекът с увреждане ще трябва да отиде съответно в нови комисии. Ако КЕР реши, че може да работи, той ще отиде в ново звено към Агенцията по заетостта, за да му се потърси подходяща работа. Ако експертите решат, че човекът не може да работи, тогава ще трябва да отиде в НОИ за нова оценка и отпускане на пенсия за инвалидност.

През Агенцията за социално подпомагане пък хората с увреждания ще

трябва да минат

на социална

оценка,

за да получат социални помощи. И на още едно място за рехабилитация, за да се прецени дали има шанс човекът да възстанови работоспособността си.

Така хората с увреждания вместо на една ще се редят на шест опашки, при това на различни места.

Експерти са лансирали идеята да се ограничи правото им на получаване на инвалидна пенсия, ако се трудят. “Възможността да се получава едновременно пенсия и заплата поощрява стремежа към инвалидна пенсия. В същото време отпускането ѝ не е обвързано с оценка на работоспособността”, пише в концепцията.

Според проекта за реформа на ТЕЛК-овете

Шест проверки преди

инвалидната пенсия,

старческите болести

извън списъка

По време на обсъжданията експерти от социалното министерство предложили и да се промени самата методика за оценка на уврежданията, така че да не се считат за такива заболявания, които са получени заради остаряването.

БИСЕР ПЕТКОВ
БИСЕР ПЕТКОВ
Това ще стане, като медицинската оценка се прави с оглед на възрастта и болежките, които са характерни за нея, не се калкулират. По този начин много пенсионери ще останат без инвалидни пенсии, които сега получават към основните си, тъй като са минали през ТЕЛК.

Целта на мерките, които предлага социалното министерство, е да има по-голям контрол върху отпускането на инвалидни пенсии. Това бе основно предизборно обещание на управляващите, за да се освободи финансов ресурс за повишаване на всички пенсии.

От явяване пред следваща комисия освен децата ще бъдат освободи и хората над 65 г., тъй като те вече също не получават инвалидни пенсии след забраната да се съчетава вземането на пенсия за възраст и за инвалидност.

Идеята на преосвидетелстване да минат всички хора с увреждания все още не е разписана в концепцията. Засега не е ясно и дали ще отпаднат заболявания, които не инвалидизират, и съответно дали ще има преразглеждане на решения, които вече са издадени за тях.

Подобряването на системата и затягането на контрола на съществуващата система на ТЕЛК и НЕЛК са промените, които предлага Министерството на здравеопазването. За тази цел

ще се определят

болници, в които

може да има

ТЕЛК,

ще се разреши на лекарите от доболничната и болничната помощ да работят в комисиите, както и НЕЛК да има контрол над тях. Върху цялата тази процедура ще се въведе електронен контрол. Един от големите проблеми сега са недостигът на лекари в ТЕЛК-овете и бавното разглеждане на документи.

Проектът предвижда да се въведе единен стандарт за изследванията и прегледите, с които ще се доказва всяка една диагноза. Самите лекари, които ще издават ТЕЛК-ови решения, ще минат на обучение за новите правила.

Да се разшири

кръгът с

необратимите

заболявания,

за които се дава пожизнено решение, и така да се спре разкарването на пациентите през няколко години до комисиите, както и да се премахнат специализираните ТЕЛК-ове, лансират от екипа на здравното ведомство. До момента хора без крак или ръка трябваше да се преосвидетелстват на всеки 3 години.

Според здравното министерство трябва да отпадне предварителното изпълнение на експертните решения.

Досега от Министерството на труда официално следваха позицията, че трябва да се въведе опита на Световната здравна организация - т.нар. ICF класификация на функционалността на заболяванията.

Целта на промените не е да се намалят инвалидните пенсии или да се икономисат средства, уверяват хората на социалния министър Бисер Петков. Парите, които евентуално ще се освободят, ще останат в системата и те ще бъдат насочени към хората, които имат реално нужда от подкрепа.

150 000 може да загубят правата си

Билзо 150 000 хора с увреждания могат да загубят правата или инвалидните си пенсии, ако предложенията станат факт. Затова алармираха от Асоциацията на родители на деца с епилепсия.

ВЕСКА СЪБЕВА
ВЕСКА СЪБЕВА
Според тях се отива към административно налагане на рестриктивни критерии за издаване на експертни решения, както и че ще се намали процентът загубена работоспособност или вид и степен на увреждане до 18 г. възраст и над пенсионната. “Всичко това означава, че едни хора с увреждания ще получат по-малки пенсии, а повече от 150 000 лица с увреждания ще ги загубят напълно, и всичко това - без да са предприети сериозни мерки срещу нарушителите в системата”, пишат в становището си от асоциацията. Те са категорични, че трябва да бъдат отстранени от системата само нарушителите, а не заради техните нарушения правоимащите да загубят правата си.

“Ако целта на властта е да ощетява хората с увреждания, по-добре е да остане настоящият модел, колкото и несъвршенства да има в него”, категорична е Веска Събева, член на Националния съвет за интеграция на хората с увреждания към Министерския съвет.

Според нея е добра идеята да се премине към преструктуриране на органите на експертиза в единна административна структура, подчинена на Министерството на здравеопазването, включваща НЕЛК, ТЕЛК, РКМЕ. Това ще доведе до ефективен контрол върху цялостната дейност на експертизата на уврежданията.

“Отхвърляме идеята да се оценява загубена или остатъчна работоспособност, както и оценката да се извършва от комисии за експертиза на работоспособността, организирани и ръководени от НОИ. Поддържаме определянето на контролна лаборатория, която да извършва изследванията при обжалване на експертизата от страна на НОИ или пациента”, обясни тя.

Според нея трябва да отпадне линията на бедността, като подоходен критерий за различните видове плащания за хората с увреждания. Тя предлага да се разработи компенсаторен механизъм за получаване на отнетите 25% социална пенсия от хората с трайни увреждания, например под формата на месечна социална помощ. Освен това властта трябва да мисли и за увеличаване размера на интеграционната добавка за балнеолечение и рехабилитационни услуги съобразно действителната ѝ стойност, каза още Събева. Списъкът с медицински изделия и приспособления за хора с увреждания трябва да се осъвремени и да отговаря на съвременните технологии. 

Предложение! Без пенсия за инвалиди, които могат да работят 6 часа на ден, иска бизнесът

Такива хора да имат право на половината,

а НОИ да доплаща сумата до пълната

им заплата отпреди увреждането

Без право на инвалидна пенсия да бъдат хората с увреждания, чиято експертиза на работоспособността им позволява да се трудят поне 6 часа на ден.

Това предлагат национално представителни работодателски организации в становище за концепцията за реформиране на ТЕЛК.

Според тях, ако увреждането позволява на човек да работи между 3 и 6 часа, той трябва да получава половината от инвалидната пенсия. При пълна загуба на трудоспособност да има право на пълната пенсия от НОИ.

Ако не може

да упражнява

трайно професията си,

човекът също да

получава пълната пенсия и да бъде преквалифициран, пише още в документа.

Работодателските организации искат НОИ да доплаща на хората, които няма да могат да работят на пълен работен ден, сумата до пълната им заплата отпреди увреждането. Работдателят пък да плаща само за реалното работно време.

Друго предложение е да се въведе оценка на вид и степен на функционалните увреждания, които са извън типичните за възрастта промени. Те настояват оценката да се прави въз основа на медицинска документация по съответния проблем, проследена 3 години назад. Такава ще се изисква от лекуващия по служебен път, а не по последна епикриза месец преди явяване за експертиза.

Работодателите също настояват да се въведе международната класификация на човешката функционалност, уврежданията и здравето.

Бизнесът настоява

да има персонална

отговорност на лекарите,

които правят оценката

на уврежданията. Освен това се настоява комисията за експертиза на работоспособността (КЕР) да формулира еднозначни и ясни указания за работодателя какви дейности може и какви не може да извършва лицето с установените увреждания.

Ако предприятието прецени, че не може да изпълни препоръките на КЕР, работодателят искат да имат на обжалване на решението на комисията. Те подчертават, че е необходимо да се ревизира законовата и поднормативната база, засягаща местата за трудоустрояване на хората с увреждания в предприятията. Да се прецизира необходимостта от работни места за трудоустроени в рискови производста, препоръчват те.