Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов  СНИМКИ: Министерски съвет
Бойко Борисов СНИМКИ: Министерски съвет

Европейска инвестиционна банка с офис в София, ще ни консултира по бъдещи концесии

Финансов динозавър открива филиал в България. Така премиерът Бойко Борисов определи Европейска инвестиционна банка, чийто офис той откри във вторник в София. Заедно с него бяха финансовия министър Владислав Горанов, столичният кмет Йорданка Фандъкова и Вернер Хойер, президент на Европейска инвестиционна банка.

„Очакваме много. Имаме много проекти по плана „Юнкер“. Иначе бизнесът ни ще е максимално улеснен в представянето на проектите си“, заяви Борисов. След като даде висока оценка за работата на ЕИБ, Борисов добави, че тя ще ни консултира и за бъдещи концесии. 

Премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер
Премиерът Бойко Борисов и президентът на Европейската инвестиционна банка Вернер Хойер

След като обиколи работните офиси на банката, премиерът изпрати Хойер на разходка с кмета Йорданка Фандъкова за „да види как се строи метрото, защото сме много напреднали в тези проекти“.

Големите проекти, които сме замислили, ще имат нужда и от финансиране, заяви Бойко Борисов. Амбицията му е страните на Балканите да са свързани и тук той вижда ролята на ЕИБ. И в бъдеще, по мнението му, ще може да се говори за Балканите като добро място за живеене. Хората от Балканите се нуждаят от перспектива, заяви Борисов. 

ЕИБ подпомага основни сектори в България, подчерта Хойер. През 2016 отпуснатите от ЕИБ заеми в България възлизат на 467 милиона евро. За пет години от 2012 г. банката е осигурила 1,6 милиарда евро за инвестиционни проекти, които са важни за икономическото развитие на България. Вложенията на ЕИБ у нас са на високо ниво и вземат сериозен процент в БВП. Откриването на офис на ЕИБ в София е навременно, заяви в отговор Хойер.