Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 90-те бившият шеф на масовата приватизация оглавявал филиала на финансова пирамида у нас, но участието му е потулено
Преди да го изгонят от Мултигруп, натопил Елена Костова, че нарушава югоембаргото
Отзован от ООН заради пикантна история с бъдещата си съпруга

Калин Митрев, директор за България, Полша и Албания в Европейската банка за възстановяване и развитие в Лондон, е бил част от мащабна тайна схема, с която властите в Азербайджан са плащали на политици и журналисти в лобистка кампания за отклоняване на критиките срещу управлението на президента Илхам Алиев.

Това твърди лондонският в."Гардиън" в специално разследване, в което нарича аферата "Азербайджанската пералня". Подробности за него са публикувани и в "Биволъ", "Монд" и "Зюддойче цайтунг", където също се споменава Калин Митрев.

Между 2012 г. и 2014 г. повече от 16 000 плащания са минали по различни канали, като с близо 2,9 млрд. долара е плащано на известни европейци, купувани са луксозни стоки и са прани пари през мрежа от почти непрозрачни британски компании.

Както е известно Калин Митрев е съпруг на Ирина Бокова и по този начин допълва и без това прекалено дългия списък от скандали свързани с фамилията на генералния директор на ЮНЕСКО. (за тях чети подробно на стр. 22,23 и 36)

Пред "Гардиън"

тя категорично отхвърля да има конфликт

на интереси

между работата на мъжа й и позицията й в световната организация с аргумента, че не е знаела за бизнес делата му.

"Като генерален директор на агенция на ООН мой дълг е да развивам добри работни отношения с всички членове на организацията в съответствие с политиките, определени от страните членки.

В този смисъл Азербайджан не е изключение", заявява Бокова.

За Калин Митрев в публикацията се казва, че през него са минали средства за британски компании, а

той е получил поне 425 000 евро за консултантски услуги от азербайджанската фирма "Авуар" (Avuar Co). Той не крие факта и обяснява, че средствата са от напълно законен бизнес, декларирани са в България и са платени данъци върху тях. Митрев казва пред "Гардиън", че не познава цялата схема, както и не му е известен първоизточникът на парите. Митрев е бил консултант на въпросната фирма за кандидатстване по обществени поръчки по проект на Министерството на извънредните ситуации на Азербайджан за пресушаване и борба с периодичните наводнения по реките Кура и Арас.

“Консултантската ми работа беше закрита, когато влязох в борда на ЕБВР”, допълва той.

Изданието не посочва името на фирмите, за които става дума, но справка в професионалната биография на Митрев показва, че времето, за което се говори,

съвпада с

работата му като

изпълнителен директор

на Vector Advisory Services, член на надзорния съвет на Delta Capital International и вицепрезидент на Investime Oil & Gaz.

Калин Митрев бе назначен в ЕБВР от правителството на Пламен Орешарски през пролетта на 2014 г.

Оказва се, че това съвсем не е единствената афера, с която е свързано името на Митрев.
"Според мене проблемът е, че българската държавност се разлага и изчезва - коментира случая пред "168 часа" ексразузнавачът Красимир Райдовски. - И ако бях повече циник, отколкото съм, бих предположил, че Митрев е раздухван от България с цел отклоняване на внимание от много по-сериозни проблеми – здравеопазване, образование, икономика. А сам по себе си той е господин Никой, за да бъде цел или пък чрез него да се цели нещо друго. Има и още нещо. Съдейки по документи от 90-те години, човек може да направи извод, че той е
склонен към участие
в подобни
технологични схеми,
ако всичко това се окаже вярно, разбира се. Но за участието му в подобни технологични схеми от средата на 90-те години има безспорни документи и аз съм ги виждал."
Става въпрос за създадена в началото на 90-те години международна финансова пирамида с клонове в над 26 държави и "ужилила" стотици хиляди граждани със суми, равностойни на стотици милиони евро.
Тогава Калин Митрев е част от измамната схема като съдружник в "МЦС - Инвестиционен фонд - АД", което е едно от 8-те дъщерни дружества на "MCS - България" ООД, регистрирано у нас през 1992 година. "МЦС - Инвестиционен фонд - АД" пък е създадено 2 години по-късно през 1994 година и е регистрирано в Окръжния съд в Кърджали. Съдружници в него са Момяна Гунева (дъщеря на Мартин Гунев, главен прокурор на републиката в периода 1990-1992 г.), Калин Митрев и Фьодор Чихи. Гунева е изпълнителен директор, Фьодор Чихи е президент, а Калин Митрев е съсобственик с неограничена отговорност.
Докато Митрев все още е съдружник във фирмата, "МЦС - Инвестиционен фонд - АД" е завлякла от български граждани суми на обща стойност от над 600 милиона тогавашни лева.
Парите са събирани чрез договори за участие в колективна инвестиционна схема. Според неговите клаузи тя представлява обособено имущество към финансовата къща, като набраните пари се използват за класически финансови операции - според лиценза на МЦС, даден от БНБ.
Обещаваната доходност на вложителите е минимум 14 пункта
над основния лихвен процент за левово вложение и 18,2 на сто годишна лихва за доларова инвестиция. Цифри, които изглеждат далеч по-разумно на фона на предложенията на подобни финансови пирамиди от същия период. Точно това обаче е причината броят на засегнатите хора да е далеч по-голям.
Въпреки това при последвалото разследване и процесуални действия срещу участниците в крупното финансово престъпление Митрев остава настрана и изобщо не е давал показания.
С какво точно се е занимавал Митрев в пирамидата обаче има сведения.
Едно от тях е на Пламен Николов, парламентарен секретар в кабинета на Жан Виденов през 1995 г., а впоследствие ръководител на отдел "Стратегическо и корпоративно планиране"в „Мултигруп”.
Години по-късно Николов, който също за малко е щял да пострада от схемата, разказва в свое интервю:
"Тогава Радомирски се появи отново да ме покани на коктейл на MCS. В един блок до “Феята” бяха наели хубав офис в два апартамента, за да може лапнишараните като идват, да дават по-лесно парите. Там се разприказвахме с Калин Митрев и Валентин Радомирски. Митрев ми каза: "Ще ставам тук шеф на трейдинга!”. Думичката ме смути. Попитах го: “Какъв трейдинг ще правиш, като няма читава борса!?” А той ми отговори: “Пич, не е важно да има борса, важно е
как ще се осчетоводяват загубите и да излезем
сухи от водата!"
Значи, те бяха отишли там с ясното съзнание, че ще крадат!... В крайна сметка пешкирът го опра лицето на фирмата в България. Един пилот от Гражданската авиация. Забравил съм му името. До последно той не разбра, че това е пирамида. Дори накрая, когато всички се разбягаха като плъхове, той вярваше, че всичко ще се възроди и премести офиса в собствения си апартамент в "Бъкстон". Вярваше, че това е честен бизнес. Осъдиха го и лежа в затвора. Употребиха го. Братята Чихи бяха съдени, единият мисля, че беше осъден и нещо лежа.”
Любопитното е, че в същото интервю Николов обяснява и за опит на Митрев да натопи фирма на съпругата на премиера Иван Костов - Елена Костова, че нарушава югоембаргото, преди да го изгонят от "Мултигруп" за злоупотреба с командировъчни
"Та влизам тогава в "Мултигруп", в това междинно помещение, и попадам на Калин Митрев - разказва Николов. - Не бях го виждал някъде 2 години. "Къде си, що си?", го питам. А той: "Ами, аз тук помагам за "Мултигруп"... И ти ли ще дойдеш?". Казах: "Не знам още, имам предложение, но ще видим." Бях станал по-предпазлив. Започнах като ходя там, да му се обаждам. Един ден виждам, че от принтера излизат бланки на Върховния комисариат на ООН за бежанците. Питам го какво е това. А той:
"Това са бланки за разрешителни за експорт на дизелово гориво” Времето на югоембаргото е. Попитах го: "А те защо излизат на твоя принтер?". Той се позасмя и ми отговори: “Защото са сканирани на моя скенер!” Пак попитах: "Какъв е смисълът да сканираш един готов документ и да го възпроизвеждаш като документ?! Могат ли с N на брой документи да минат N на брой количества?" Той отговори: "По принцип могат, зависи. Малко подкупът е по-висок, но това не е моя работа! Ако ти имаш правилния комплект електронни шрифтове, ти можеш да промениш съдържанието на бланката! Ето, сега
правя бланки за фирмата "Булс" на Елена Костова, която не знае, че е получила разрешение от ООН и изнася дизел за Сърбия"… Известно време след това Калин Митрев беше изхвърлен със скандал от "Мултигруп"! Илия (Павлов) имаше формален повод за това. При някаква командировка в САЩ от "Мултигруп", без да върне една стотинка от безотчетните пари, които са му дадени, а те бяха много, или да представи отчет за тях, Калин Митрев приложил билетчета от метрото, примерно, и искал да му се осребрят! Безотчетните 5000 долара прибрал в джоба си! Но истинската причина да го изхвърли беше, че Илия беше научил за производството на тези документи зад гърба му!"
Кариерата на Калин Митрев е белязана и от други по-пикантни истории. През 80-те години на ХХ век, докато е дипломат в ООН в Ню Йорк, започва връзката им с Ирина Бокова, която също работи в световната организация. Проблемът е, че тогава и двамата са били още женени за други хора. За развихрилия се скандал с холивудски привкус разказва бившият български дипломат Росен Василев, и то не къде да е, а на страниците на авторитетното списание "Американски наблюдател" (The American Spectator).
Според него навремето Бокова е изпратена в Ню Йорк като трети секретар на българската мисия при ООН към Комисията за човешки права. А пък настоящият й съпруг Калин Митрев също се подвизава в представителството.
Залюбили се, но скоро новината за тяхната "романтична афера" се разчува по много неприятен начин.
"Калин Митрев тогава бе нещастно женен - разказва Василев пред американското издание за случая. - Връзката му с Ирина Бокова обаче остана известно време скрита, защото и неговият баща бе висш комунистически функционер. Всичко излиза на бял свят една вечер, когато тълпа изумени нюйоркчани стават свидетели на странна случка пред сградата на българската мисия към ООН в Манхатън. Оказва се, че мъртвопияният съпруг на Ирина Бокова (журналистът Любомир Коларов – бел. ред.) виси от балкона на 11-ия етаж, опитвайки се да скочи на терасата на долния етаж, където по това време Калин живее без вечно болнавата си съпруга и двете си малки дъщери. Очевидно в опит да сгащи двете "влюбени гълъбчета" в гнездото им."
Скандалът е шумен и въпреки огромните връзки и влияние на бащите и на двамата,
те са отзовани
незабавно в родината
Чак когато неприятната история е позабравена, Ирина и Калин, които междувременно тихомълком са се развели със законните си половинки, отново са изпратени на престижни постове.
С идването на демокрацията у нас, освен работата си в частния бизнес, Калин Митрев заема и важни държавни длъжности.
Интересното е, че през 90-те години на миналия век двамата съпрузи на Ирина Бокова – Любомир Коларов и Калин Митрев, осъществяват провалената впоследствие масова приватизация. Първият тогава бе шеф на Комитета за пощи и далекосъобщения. Както се знае, цялата кампания по закупуване на боновите книжки от населението бе организирана в пощенските клонове в цялата страна. Вторият съпруг Калин Митрев пък оглавяваше мотора на акцията по продажбата на държавната собственост – Центъра за масова приватизация.
В печата изтече информация, която не бе опровергана официално, че Ирина Бокова имала два апартамента в нюйоркския квартал Манхатън за 2,4 милиона долара в непосредствена близост до сградата на ООН. Съсобственик на един от имотите се явява съпругът й Калин Митрев. Апартаментът е с площ 84,6 кв.м. е близо до сградата на ООН на 46-а улица и 3-то авеню. Съвсем наблизо живее и синът на Бокова от първия й брак – Павел Коларов.