Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ангела Меркел Снимка: Ройтерс
Ангела Меркел Снимка: Ройтерс

Нито един турски гражданин не бива да се страхува да пътува до Германия, каза германският канцлер Ангела Меркел в отговор на предупреждение от Турция, че гражданите й са изправени пред опасността да се сблъскат с расизъм или тероризъм в Германия, предаде агенция ДПА, цитирана от БТА.

Турското външно министерство предупреди в събота турските граждани, които живеят в Германия или планират да я посетят, да бъдат предпазливи по време на напрегнатата предизборна кампания в тази страна.

Министерството отбеляза в прессъобщение, че страната от известно време е под влиянието на нарастваща крайнодясна и расистка реторика.

В съобщението се споменава и за неотдавнашни пожари в жилищни сгради в населени предимно с турци квартали, за част от които се подозира, че са палежи, извършени от расисти.

"Искам да съм много ясна: всеки турски гражданин може да дойде да ни посети", каза германският канцлер в неделя по време на предизборно събитие.

"Тук не се арестуват журналисти. Тук имаме свободата на изразяване и върховенство на закона. И ние се гордеем с това", каза Меркел.