Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Пещерен музей в чест на нацисткия генерал Ервин Ромел с оръжията и униформите му отвори отново врати след седем години в египетския град Марса Матрух, пише британският „Дейли Мейл“. Известният с прозвището си „Пустинната лисица“ висш нацистки офицер се радва на особена почит в Египет поради неговия ангажимент да уважава свещеността на земята, докато командва войските там.

Той е един от най-награждаваните нацистки военни, докато не се разкрива, че е замесен в заговор за убийството на Хитлер. За да избегне публичната екзекуция и да пощадят семейството му Ромел доброволно извършва самоубийство. Жителите на град Марса Матрух, където се намира музеят, изпитват уважение към Ромел и поради начина, по който той ръководи войските си по време на Втората световна война - наредил на войниците си да останат на 2 километра от домовете на местните жители през цялото време и отказал да замърси водоснабдяването на съюзниците от страх да не пострада и цивилното население. Затова до ден-днешен на негово име е кръстен дори и плаж близо до града.

Синът му Манфред, бивш кмет на Щутгарт е дарил на музея стари униформи и оръжия на прочутия генерал.

В тази връзка директорът на музея Мохамед ел-Шаркави заяви пред „Ал-Монитор“ : "Музеят ще увеличи туризма и ще създаде археологическо съзнание сред жителите на Марса Матрух."

Музей, посветен на Ромел, е планиран за първи път съвместно от египетски и немски официални лица през 1977 г. и е открит 11 години по-късно, близо до мястото, където е бил неговият щаб по време на войната.

Заради важната роля, която генералът има в някои от най-важните сражения в Северна Африка начело на германски италиански части, като тази при Ел-Аламейн, британците го наричат Пустинната лисица. При все това Ромел има славата на професионалист, който е избягвал излишната жестокост в битките – неговият Африкански корпус никога не е бил обвиняван във военни престъпления.

Според докладите той също така пренебрегна заповедта да убие всички пленени командоси, войници от еврейски произход и цивилни лица във всички военни театри на командването му.

Ромел умира "от раните си" на 14 октомври 1944 г. и получава държавно погребение. Но по-късно е разкрито, че се е самоубил, като е изпил хапче с цианкалий в замяна на уверенията, че семейството му няма да бъде преследвано.

Всяка година стотици германци, италианци и британци идват в Марса Матрух да поставят цветя в гробовете на близките – в града има три военни гробища (британско, италианско и немско).