Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дъщерята Деница и съпругата Павлина на застреляния ресторантьор
Дъщерята Деница и съпругата Павлина на застреляния ресторантьор

Това казва Деница, дъщерята на убития ресторантьор във Виноградец

Прокуратурата работи по две версии - за неволно убийство, извършено от 6-годишното дете, и за опит за прикриване на убийството

Взети са натривки от ръцете и дрехите на Юри и на собственика на пистолета

Пуснаха Влайков след 24-часов арест, ГЕРБ го изключи от редовете си

Семейството на убития при нещастен инцидент в пазарджишкото село Виноградец ресторантьор Наско Тонкев не вярва, че 6-годишното момче Юри е произвело фаталния изстрел.

Близките на починалия - съпругата Павлина, синът Димитър и дъщерята Деница са категорични, че собственикът на пистолета “Глок” и председател на общинския съвет в Септември

Лазар Влайков

е застрелял

по невнимание

приятеля си

Наско. Трагедията се разигра в четвъртък около полунощ в ресторанта на убития. Компания от 20-ина човека празнувала рождения ден на 6-годишния Юри, на когото Лазар Влайков е чичо - с бащата на момчето - Кирил, са първи братовчеди. След употреба на алкохол в един момент общинският председател извадил личното си, законно притежавано оръжие и се включил в еуфорията от стрелящи с газови пистолети гости на купона на фона на пуснатите фойерверки.

След това пистолетът минава от ръка на ръка сред празнуващите, които го разглеждат. Според версията на полицията и на Лазар Влайков последно пистолетът е бил в ръцете на убития Наско Тонкев. Той го подал на Лазар, но в този момент малкият рожденик Юри се присегнал и взел оръжието.

Миг по-късно детето произвело неволен изстрел и куршумът пронизал седящия на съседния стол собственик на ресторанта.

“Баща ми почина в ръцете ми. Видях как Лазар Влайков го застреля. Последно пистолетът беше у него. Преди това той стреляше с пистолета, както си седеше на масата. Жена му и детето събираха гилзите.

След последния

изстрел баща ми

промълви на

Лазар: “Какво

направи, бе?”

Изправи се от стола, направи две крачки и се строполи на земята. Бях на масата на няколко метра от тях и видях всичко” , разказа пред “24 часа” дъщерята Деница.

Младото момиче заяви, че е безумие детето да е натиснало спусъка, а още по-малко баща ѝ да му е дал пистолета.

“Детето беше отзад в градинката, не беше на масата. Няма как то да е взело пистолета и да е стреляло. Лазар седеше до баща ми, перпендикулярна на неговия стол.

Баща ми обичаше да седи със скръстени ръце пред гърдите. Лазар му седеше от лявата страна. Куршумът пронизва баща ми под лявата мишница и разкъсва артерия на сърцето, затова умира за секунди. Ако ръцете му не бяха скръстени, а спуснати, куршумът щеше да удари лявата му ръка и нямаше да умре, но той обичаше да ги кръстосва пред гърдите си”, обяснява Деница.

Веднага след като Наско Тонкев се строполил на земята, Лазар Влайков се спуснал към него и сложил ръка на пулса му. Разбрал, че е мъртъв, и започнал да звъни по телефона.

“Не е звънял на 112. Приятелят ми го направи, след като разбрахме, че Лазар не се обажда за Бърза помощ. Вероятно е говорил с близък приятел - прокурор в Пазарджик. Неразделни са.

Явно онзи го е посъветвал какво да прави, за да прикрият убийството и да се отърве. Казах на полицията да провери телефона на Лазар Влайков с кого е говорил след убийството. Не знам дали са го направили”, твърди момичето.

Според Деница прокурорът е посъветвал Лазар Влайков да натопят детето. По думите ѝ

след убийството

Лазар и бащата

на момчето

излезли пред

ресторанта и

дълго си

говорили

В това време майката на малкия Юри го завела в дома им.

“Аз тръгнах с колата да взема майка ми от нас. По пътя срещнах жената на Лазар да бърза към тях. Като се върнах с майка в ресторанта, жената на Лазар се появи отново. Не знам защо изведнъж тръгна да си ходи до тях. Предполагам, че за да скрие нещо. Това го разказах на полицията и ги помолих да претърсят къщата на Лазар. Не знам дали са го направили”, казва Деница.

Брат ѝ Димитър също не вярва, че 6-годишния Юри е произвело фаталния изстрел, убило баща им. Според него няма как това малко дете да успее да натисне спусъка и да стреля с мощен пистолет като “Глок”- 45-и калибър. Димитър научил за убийството по телефона от Деница, защото в този момент бил в Пазарджик.

Смазана от скръб заради смъртта на мъжа си е и съпругата Павлина, която също вярва, че фаталният куршум е бил изстрелян от Лазар Влайков, а не от 6-годишния му племенник.

“Лазар не е искал да убие баща ми. Всичко е станало по невнимание. Двамата бяха приятели и се разбираха. Татко го уважаваха всички. Въпреки това няма да позволим истината да бъде прикрита. Ще се борим да докажем, че Лазар Влайков е убиецът на баща ми, а не детето. Знам, че Лазар има много връзки, че ще се опитат да прикрият всичко. Някои хора дори се страхуват от него. Това обаче няма да ни спре да докажем истината”, казва Деница.

И други

свидетели на

смъртта на баща

ѝ били дали

показания

като нейните,

въпреки че около полунощ в заведението са били останали само най-близките роднини на Лазар Влайков. Останалите гости си тръгнали около 23 ч.

Истината за смъртта на 47-годишния Наско Тонкев трябва да излезе наяве до няколко дни от експертизата за наличие на барутни частици по ръцете и дрехите на замесените в трагедията.

Натривки са взети от 6-годишното дете и от Лазар Влайков. След като беше задържан за 24 часа след смъртта на ресторантьора, той е бил освободен. Това съобщи говорителят на прокуратурата

Димитрия

Ганчева, която

обясни, че се

работи по

две версии

- за неволно убийство, извършено от 6-годишното дете, и за опит за прикриване на убийството. Според НК лице, предоставило бойно оръжие на непълнолетен, се наказва със затвор от 3 до 8 г. Ако при това обстоятелство е причинена смърт, наказанието се увеличава от 5 до 15 г.

До този момент срещу Лазар Влайков няма повдигнати обвинения. Вчера в къщата му във Виноградец нямаше никого, а мобилният му телефон беше изключен.

Ден след инцидента Изпълнителната комисия на ГЕРБ прекрати членството в партията на председателя на общинския съвет в Септември, съобщиха от пресцентъра на партията.

Тя оттегля политическата си подкрепа от него и го призовава да напусне общинския съвет, като подаде заявление за прекратяване на пълномощията му като общински съветник. От ГЕРБ заявиха, че няма да разпъват политически чадър върху никого и всеки, който нарушава законите на страната, трябва да понесе съответната отговорност.

Лазар Влайков е председател на общинския съвет в Септември от 2015 г.

Синът на Тонкев - Христо
Синът на Тонкев - Христо
Наско Тонкев
Наско Тонкев
Лазар Влайков в кабинета си като председател на общинския съвет в Септември
Лазар Влайков в кабинета си като председател на общинския съвет в Септември