Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Цветан Цветанов  СНИМКА: Архив
Цветан Цветанов СНИМКА: Архив

Цветанов за антикорупционния закон: Не искаме президентска република

Няма да има връщане на „Наглите“. Това заяви пред журналисти във Варна председателят на парламентарната група на ГЕРБ и зам.-председател на партията Цветан Цветанов, който ще вземе участие в десетото юбилейно издание на Летния университет на МГЕРБ, предава Фокус.

Цветанов заяви, че групата на „Наглите“ е разкрита по време на управлението на ПП ГЕРБ. „В продължение на последните две години от управлението на Станишев имаше 18 отвличания. 19–то отвличане беше първо за мандата на ГЕРБ и като вътрешен министър успяхме да направим необходимата организация, да мотивираме служителите, максимално да затворим споделянето на публична информация. Решението, което в момента се взе от ръководството на министерството, е да бъде по-оскъдна информацията, която се предоставя към медиите, за да се съхрани животът на това момче и същевременно да създадем повече спокойствие на близките, доколкото е възможно. Убеден съм, че служителите ще свършат своята работа“, добави Цветанов.

Той каза още, че не се знае дали става въпрос за отвличане, или има някакви други мотиви за извършване на това престъпление.

Не искаме президентска република, каза Цветан Цветанов и отбеляза, че през всички тези години винаги, когато партията е обсъждала антикорупционно законодателство, е била с протегната ръка.

„Правили сме го заедно с всички парламентарни групи, които са били в парламента. Антикорупционният закон мина на първо четене в 43-тото Народно събрание. Беше пред гледане на второ четене в пленарна зала, поради определени текстове, които провокираха несъгласие в някои от политическите сили и предсрочно прекратяване на мандата на парламента, не можахме да го приемем. В момента най-лесно беше и ние като БСП да направим - народните представители да внесат законопроекта и да мине на съгласувателна процедура, с която да демонстрираме, че всъщност предлагаме нещо, което би могло да консолидира всички останали. Най-правилното, което бяхме предприели в този антикорупционен закон е да мине през процедура, която да даде възможност за по-широко обсъждане. Работната група, която беше сформирана от министър Цачева, даде възможност да бъдат поканени да участват активно с институции, неправителствени организации. Това даде възможност по законопроекта, който вчера беше представен от г-жа Цачев, да се изчистят всички внушения или неразбиране, което имаше в обществото. Ние винаги сме били за диалог и съм убеден, че между първо и второ четене ще има сериозна дискусия и ще може да бъдат взети, ако има, и добри предложения от законопроекта, който предлага БСП““, каза още Цветан Цветанов.

„Днес ако си направите труда да сравните техния и нашия законопроект, ще видите, че те са направили копи-пейст и са преписали около 70-75% от законопроекта. Останалите проценти са това да дадат правото на президента да назначава председателя на този антикорупционен орган. Ние не искаме президентска република. Ние знаем, че единственото място, където може да се води смислен политически дебат постоянно и да се осъществява необходимия парламентарен контрол върху изпълнителната власт, е българският парламент“, заяви Цветанов.

Председателството на Съвета на ЕС ще бъде много силна емблема за страната ни, заяви пред журналисти във Варна председателят на парламентарната група и зам.-председател на партия ГЕРБ Цветан Цветанов.

Според Цветанов лидерството на премиера Борисов - да бъде избран за трети пореден път за министър-председател на България, означава много. "Що се касае до усилията, които полага премиерът за това силно председателство, което предстои за България, мога да ви уверя, че министър-председателят се очерта като един истински лидер и съм убеден, че с това, което направи правителството - да фигурират Западните Балкани, е много важен акцент за региона, за сигурността и стабилността. Силният глас на България се чува с лидера Борисов и с парламентарното мнозинство, което имаме днес в България. Но е много важно, че ние винаги ще се съобразяваме и с различното мнение, и с опозицията, защото и те са част от успеха на България. Не трябва да бъдем високомерни, не трябва да бъдем толкова провокативни. Но когато има опити за провокация с някакъв въпрос, с който се иска да се отклоним от ежедневните теми и това, което прави държавата, трябва да запазим хладнокръвие и да отговорим с усмивка“, подчерта Цветан Цветанов.