Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Румен Радев СНИМКА: Архив
Румен Радев СНИМКА: Архив

Този доклад за състоянието на отбраната и въоръжените сили предлага да лекуваме армията със самовнушение. Това каза пред журналисти във Военната академия „Георги С. Раковски“ президентът Румен Радев, предаде „Фокус“.

„Това, че болният ще си скъса диагнозата, не означава, че ще оздравее. Мисля, че докладът на служебното правителство беше реалистичен. Този в момента предлага да лекуваме армията със самовнушение. Тук не говорим за вина, а за реалната обстановка, за моментното състояние. Как можем да се движим напред, ако не знаем какво е реалното ни състояние. Трябва да го кажем ясно и откровено. Оттам нататък започва наистина истинската трансформация на въоръжените сили“, заяви президентът.

Президентът трябва да назначава председателя на Агенцията за борба с корупцията, такава е здравата институционална логика, заяви Радев. „Много са нещата, накъдето политиците да насочат вниманието си – във всички сфери очакваме наистина едно законодателство, което да отговаря на обществените очаквания и да се прави така, че да има време обществото да се запознава с това какво се предлага, да има обществено обсъждане и дебати. Фокусът е антикорупцията и това ще бъде темата на бъдещия КСНС на 9 октомври“, каза президентът.

Попитан как оценява антикорупционния законопроект на БСП, където се споменава и ролята на президента, той посочи: „Първо, корупцията е изключително важна тема за България. Борбата с корупцията не може да става само с превенция, тя е важна разбира се, но не по-малко важни са разследването, обвинението и наказанието. Очаквам един комплексен подход, който да включва всички необходими мерки. Относно избора кой да назначава председателя на Агенцията, съгласен съм с предложението президентът да го назначава“, допълни Радев. Той уточни, че не се е произнесъл какъв трябва да бъде точно, тъй като това е въпрос на дебати.

„Но здравата институционална логика наистина диктува той да бъде назначаван с участието на президента. Как можем да си представим, че парламентарното мнозинство ще избере този човек и ще бъде ли в състояние той да разследва правителството, ако то е излъчено от същото това парламентарно мнозинство. Няма логика“, каза още държавният глава.