Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ася Йорданова
Ася Йорданова

24 часа след разследването и коментара на “168 часа” за

опасната мода сред децата правителството реагира 

След като загубиш съпруга си, да загубиш и шанса си да имаш дете от него, вероятно е нещо, което може да ти се случи единствено в България. Кой, с какви мотиви и защо е писал наредба 28 от 2007 г., никога няма да разберем. Нито в чия глава се е родил текстът, че ако единият партньор в двойката почине, генетичният материал от него автоматично се унищожава.

Едва ли чиновниците в Министерството на здравеопазването са допускали, че някога този параграф ще засегне някого, но ето че 10 години след написването на наредбата обществото се сблъсква челно с подобен казус.

Именно този скандален текст дава законен повод на една инвитро клиника да заяви на Ася Йорданова, която през юли губи съпруга си, че й отказва процедурата. Въпреки че двойката си е платила и писмено е заявила волята си да има дете.

Позицията на медицинското заведение е ясна - те са си получили парите и сега съвсем естествено се придържат към буквата на наредбата - защо да правят компромис и да положат усилия, за да сбъднат мечтата на една измъчена жена, след като правнонормативната уредба им забранява? Д

ай Боже поне да се съгласят и да предадат генетичния материал на Ася, за да може тя да извърши процедурата в друга клиника, която не е така стриктна към нелепите текстове.

Успокоителното в случая е, че след като омбудсманът Мая Манолова повдигна публично този въпрос, зам.-министърът на здравеопазването Мирослав Ненков обеща в рамките на месец да премахне абсурдния параграф.

А е успокоително, защото това е вторият случай в рамките на десетина дни, когато Министерството на здравеопазването реагира светкавично на остри проблеми в обществото. В предишния брой "168 часа" публикува свое разследване и коментар на Слави Ангелов за опасната мода сред децата да пушат наргилета, как това съсипва здравето им и ги прави сигурни пушачи до края на живота им. Стана ясно и как до всяко трето училище има шиша-бар. 24 часа по-късно Министерството на здравеопазването сформира междуведомствена работна група, която да реши проблема веднъж завинаги. Вероятно както е в повечето европейски страни, в САЩ, Австралия и дори в родината на наргилето - Турция. Навсякъде пушенето на наргилета от деца е забранено.

Дано този нов подход на Министерството на здравеопазването, който ще спаси хиляди деца, да помогне и на Ася да сбъдне мечтата си и да има свое дете от починалия си съпруг.