Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Спането е жизненоважно за човека. По 7-9 часа всеки ден. Важно е обаче не само да се спи добре, но и да се заспива бързо и лесно и сънят да е без прекъсвания, съветват учените.

Така ли? Всъщност буденето посред нощ и без причина е нормално. Чак до ХIХ в. раздробеният сън е масово явление. Генетично човекът е програмиран да спи в две фази с 1-2 часа будуване между тях. Историкът Роберт Екирх е изследвал как са спели различните народи в книгата “След края на деня: Нощуването в миналите епохи”.

“Спането е една от най-пренебрегваните теми в историята, тъй като покоят и удобствата в днешните спални са довели до закърняване на нашия инстинкт за предишната му значимост. А дали в епохата преди сънотворните, тапите за уши, възглавниците и умните матраци хората са спели непробудно? Въпреки стереотипните идилии за миналото хората тогава са спели много по-неспокойно и с прекъсвания, отколкото днес”, пише Екирх.

В античните текстове той открива над 500 свидетелства за сегментиран сън. До XIX век в Европа се е спяло на два пъти, наричани първи (“мъртвешки”) сън и втори (“утринен”). Двата интервала са били равни, като първият е свършвал около полунощ. Времето между двата се запълвало с тихи молитви, разговори, четене, писане и ласки.

“Тази аномалия е загадка. Загадка е и защо е изчезнала и днес ние спим непробудно цяла нощ. Защото е ясно, че раздробеният сън е все така характерен за много животни, а в миналото и за хората”, изтъква ученият.

Науката отчасти е разбулила загадката. През 1992 г. немският учен Томас Вер изучава съня на хора, лишени от изкуствено осветление за няколко седмици. Те бързо преминавали на двуфазен сън с 1-2 часа будуване между фазите. Д-р Вер обяснява това с повишена хормонална секреция в началото на двете фази и спад между тях.

Спускането на мрака дава старт на синтеза на хормона на съня мелатонин в тялото. При повечето хора пиковите му стойности са между 4 и 6 часа. Но при някои пикът е 10-12 часа по-късно. Те са нощни птици (сови) и са най-продуктивни нощем.

Човек не бива да изпада в паника, ако се буди нощем. Това е част от човешката физиология. Не бива обаче и да използва будилник, ако не се налага много, съветват учените.