Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Поглед към Слънчевото бунгало от юг
Поглед към Слънчевото бунгало от юг

Слънчевото бунгало в резиденция “Евксиноград” е строено през 1975-1976 г.

Слънчевото бунгало в “Евксиноград” има четири спални - две големи на първия етаж и още две - на мансардния. Най-вероятно френският президент Еманюел Макрон и шармантната му съпруга Брижит са се гушкали тази нощ в постелятата на Тодор Живков, защото тази спалня е и най-представителната.

Бунгалото, което всъщност е красива къща, е строено през 1975-1976 г.,

когато Тодор

Живков вече

е вдовец

Съпругата му Мара Малеева умира на 23 октомври 1971 г.

Людмила Живкова, която вече е председател на Комитета за култура, няма никакво отношение нито към строителството на бунгалото, нито към обзавеждането му. Офицери от УБО казват, че тя е ходила много рядко в “Евксиноград”.

... и от към север.
... и от към север.
Бунгалото е построено в основата на стръмен бряг, пред него е неголям плаж. Наречено е Слънчево, защото през целия ден е огряно от слънцето. Недалеч от сградата се намира Слънчевият часовник, подарен от английската кралица Виктория като благодарност за спасени от българите английски моряци, претърпели корабокрушение във Варненския залив.

Освен две спални на първия етаж има просторен хол, в който Живков приема и разговаря с гостите си, кухня и трапезария. До бунгалото има барбекю, както и басейн, а зад бунгалото - асансьор, който изкачвал Живков до алеята в парка.

Горната част на асансьора, който свързва плажа и бунгалото  с парка
Горната част на асансьора, който свързва плажа и бунгалото с парка

Недалеч от бунгалото се намира дом №3, днес известен като вила “Магнолия”, в който Първия отсядал при посещенията през останалите месеци на годината.

Пак офицери от УБО казват, че Живков повече предпочитал да отдъхва в Сандански, отколкото в “Евксиноград”.

В първите години на демокрацията никой от новите властници не отсяда в Слънчевото бунгало. Пръв се престрашава Иван Костов. След това редовно през лятото там отмарят Георги Първанов, Росен Плевнелиев и Бойко Борисов.

Трапезарията
Трапезарията
Домакините на президентското семейство сигурно ще ги разведат из Френската градина и ще им разкажат, че първият декоративен материал за парка към двореца е донесен от Южна Франция. На две зелени площи е изграден

хералдическият

символ

на френското кралско семейство - френската лилия. От френски произход е и вграденият в парковата композиция фронтон. Той е част от покрива на средновековния замък “Сен Клу”, изгорял по времето на Френско-пруската война от 1870 г.

В замъка, който е бивша резиденция на Бурбоните и Бонапартите, са се бракосъчетали родителите на цар Фердинанд.

Фронтонът е единственият архитектурен паметник от средновековна Франция, който е пренесен и съхранен в България.

Басейнът
Басейнът
Това е пътеката от Слънчевия часовник към Слънчевото бунгало.
Това е пътеката от Слънчевия часовник към Слънчевото бунгало.