Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Незаконната постройка е върху общинска земя в "Столипиново". Снимки: Евгени Цветков
Незаконната постройка е върху общинска земя в "Столипиново". Снимки: Евгени Цветков

Сградата вдигната върху общинска земя без разрешение

Констативен протокол за спиране на строителството на незаконна джамия в "Столипиново" издава кметството на пловдивския район "Източен". "Процедурата е срещу неизвестен извършител. Следващата стъпка е заповед за събаряне", заяви пред "24 часа" кметът на района Николай Чунчуков. Той изпрати светкавична проверка, която установи, че масивният строеж на ъгъла на ул. "Крайна" и "Батак" е върху общинска земя и без надлежните разрешителни.
За незаконното строителство алармира Стефан Николов. "Лично ходих в общината да сигнализирам. Оттам ме увериха, че нямат никаква информация за такъв обект. Извърших своя проверка и установих, че се вдига масивна джамия. Как е възможно да се стимулира ислямизацията на този квартал", недоумява Николов.
"Строим я с дарения. В този голям квартал нямаме джамия като хората, където да се молим. Ходим чак на Джумаята в центъра на града. Тук ще се прави намаз", обясниха млади мъже, които бяха на строежа. Те не пожелаха да се представят. До тях имаше и духовник.
Сградата е вдигната до първа плоча, отгоре е оставено място за купол. "Когато съберем пари, ще я завършим. Започнахме я преди 2 месеца. Преди пак имаше постройка, но силен вятър й отнесе покрива", казаха мъжете. Първоначално обявиха, че това ще е джамия, а после се поправиха. "Няма да има минаре. Това ще е културен дом - кюлтюрмеркези", уточниха те. По думите им и на други места в "Столипиново" има молитвени домове, но били малки. "Притежаваме разрешително за строеж, проектът е от 10 г.", казват младите столипиновци, които се оплакаха от непрестанните музики в квартала.
"Сградата категорично е незаконна. Комисия от районната администрация установи на място, че е вдигната без необходимите разрешителни, няма и одобрен проект, а теренът е общински. Никой от присъстващите не се е представил пред проверяващите. Затова констативният акт е срещу неизвестен. Спираме строителството, а следващата процедура е издаване на заповед за премахване", категоричен е Николай Чунчуков.

Сградата се издига зад оградата на ъгъла на ул. "Крайна" и "Батак".
Сградата се издига зад оградата на ъгъла на ул. "Крайна" и "Батак".