Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Мевлют Чавушоглу  СНИМКА : Ройтерс
Мевлют Чавушоглу СНИМКА : Ройтерс

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу е заявил, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации в Егейско море, като е повдигнал отново въпрос за суверенния статут на някои острови в този район, съобщава в. "Прото тема", цитиран от БТА.

В отговор на въпрос в парламента ръководителят на турската дипломация казал, че между Турция и Гърция има редица взаимно свързани проблеми в Егейско море.

Сред тези проблеми е и този за суверенния статут на някои малки и скални островчета и фактът, че между Турция и Гърция няма морски граници, определени от един международен договор, който да е в сила между двете страни, казал Чавушоглу.

Според него международните договори, касаещи статута на островите в Егейско море, са Лозанският от 1923 г. и Парижкият от 1947 г. Той подчертал, че тези договори съдържали аналитични подробности за суверенитета и разоръжаването на островите.

В този смисъл проблемът е в тълкуването на клаузите в тези договори, казал турският външен министър и продължил: "както е известно въпросите в Егейско море се обсъждат в рамките на съществуващите канали за комуникация между Турция и Гърция. Нашата страна желае да бъде намерено справедливо решение на всички проблеми в рамките на международното право и в това отношение да бъдат отчетени нейните основни права и интереси", казал още турският дипломат.

Във връзка с това ние сме заявявали, че Турция няма да приеме "де факто" ситуации, които Гърция ще се опита да създаде върху географски образувания със съмнителен статут, и нашите виждания са излагани на всякакво ниво пред гръцките власти, допълнил Мевлют Чавушоглу.

Изданието "Контранюз" пише, че новата турска претенция била за 18 гръцки острова в северната и централна част на Егейско море, в района на групата острови "Додеканези" и такива, намиращи се в Критско море, като ги изброява поименно.