Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Няколко близкоизточни държави оспорват съдебно решение за артефактите от “малкия Лувър” в Шумен

Назрява сериозен скандал между България и няколко държави от Близкия изток заради задържането у нас на уникални артефакти, между които и шумерска плоча от районите на Сирия и Ирак, открити у турския гражданин Вейсел Санлъ, съобщиха археолози пред “168 часа”.

Повод за възникналото напрежение е претенция на българската страна да сложи ръка върху уникално, но чуждо културно-историческо наследство, уточниха те. Имало опасност казусът с конфискуваните от българската полиция артефакти да бъде гледан от международен съд.

Преди малко повече от две години при специализирана полицейска акция в гаража на Санлъ бяха открити 19 уникални статуи, каменни и мраморни орнаменти, колона артар жертвеник, няколко фрагмента от саркофази с изображения на митични същества и две лъвски глави. Тогава полицаите, участвали в операцията, нарекоха гаража, където бяха открити “малкия Лувър”.

Според археолози, извършили първия оглед,

антиките от гаражната експозиция

са оригинали,

а не фалшификати, изработени в турската компания „Антиксан”, каквато е защитната теза на обвиняемия пред полицията и прокуратурата. Мотивът на специалистите е ерозията на камъка.

СПОРАЗУМЕНИЕ: Бейсел Санлъ се договори с българската прокуратура и каза, че нашият съд е справедлив и точен.
СПОРАЗУМЕНИЕ: Бейсел Санлъ се договори с българската прокуратура и каза, че нашият съд е справедлив и точен.

Срещу Санлъ повече от две години окръжната прокуратура в Шумен, а преди това и полицията водиха разследване за незаконно притежание и търговия с културни ценности. В археологическите среди делото срещу турчина със статут на постоянно пребиваващ в България е известно като "Иракската пратка". Причината е, че сред древните предмети, замаскирани в мръсни вестници в изоставения ламаринен гараж на бул. "Мадара", преобладават фрагменти от погребения,

характерни

за цивилизации

от районите на

Мала Азия.

За това говори и пръстта по артефактите. “Предполагаме, че са от там”, разкри археологът Станимир Стойчев от отдел “Античност” при Археологическия музей в Шумен. Той участва в изготвянето на решаващата комплексна съдебно-археологическа експертиза по делото. На въпрос дали след това е потърсен отговор от Санлъ за произхода на антиките археологът отговори: "Не сме търсили контакт. Нямаме такива правомощия."

Заедно с него по „Иракска пратка” работиха и експерти от БАН и Софийския университет.

В хода на разследването една от работните версии бе, че терористи от “Ислямска държава”, търгуващи с крадени от музеи в Ирак и Сирия шумерски ценности, да са ги доставили на турския гражданин, който членува в “Сивите вълци”.

Имаше подозрения, че той е организатор на трафика на уникатите, предназначени за богати колекционери в Европа. Впоследствие двете версии бяха отхвърлени.

Телевизия “Нешънъл джиографик” в три поредни серии излъчи филма “Кървави антики”. Шумен бе представен като център на търговията на ИДИЛ със старинни артефакти “Не съм се отказал от намерението си да ги съдя за разпространяване на клевети, които ме злепоставят”, сподели пред “168 часа” Вейсел Санлъ.

Оказа се, че доста прокурори са гледали въпросния филм и са си направили съответните изводи. “За себе си”, сподели висш магистрат, запознат с подробности по делото. Той смята, че обвързаността на обвиняемия с терористичната неофашистка организиция „Сивите вълци” няма особено отношение към делото.

Условна присъда за притежаване на недекларирани културни ценности получи Вейсел Санлъ неотдавна. Той сключи споразумение с прокуратурата, както и очакваше. Наказанието е 2 години лишаване от свобода с четири години изпитателен срок, постанови Шуменският окръжен съд. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване. Най-лекият вариант “условна присъда” е заради чистото съдебно минало на обвиняемия. Пред “168 часа” Санлъ даде висока оценка за българския съд и го определи като справедлив. Магистрати коментираха санкцията за минимална за такова престъпление с артефакти.

ОТКРИТИЕ: Това е гаражът, станал известен като "малкия Лувър", където е намерена шумерската плоча.
ОТКРИТИЕ: Това е гаражът, станал известен като "малкия Лувър", където е намерена шумерската плоча.

В съдебното решение е записано, че антиките се отнемат в полза на държавата. Проблемът е, че това не се хареса на някои Близкоизточни държави, които претендират за собственост върху уникатите и най-вече шумерската плоча от най-старата цивилизация в света

“Антиките по делото се съхраняват при нас - в Регионалния исторически музей в Шумен - заяви директорът му Даил Руменов. - Каква ще бъде съдбата им, ще реши Министерството на културата. Министър Боил Банов има думата.” Според Руменов вече няколко държави оспорват решението на българския съд с аргументи, че антиките са тяхна собственост.

“Не ме питайте за подробности. Точка по въпроса”, каза още шефът на шуменския музей.

Още неизвестни факти от аферата с плочата - четете в хартиеното издание.