Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

През 2013 г. руският президент Владимир Путин е бил изправен пред подобен проблем. През 2008 г. корояд напада определени райони и той засяга дори горите около дачите на Путин и Медведев. Дърветата започват да съхнат и двамата свикват разширено заседание.

"Експертите му обясняват, че законът от 2008 г. им връзва ръцете и те не могат да предприемат необходимото - разказва Янчо Найденов, позовавайки се на разговори със свои руски колеги. - Тогава

Путин се ядосва и казва нещо горе-долу в този смисъл: "Значи селяните от XIX век са знаели как да се борят с корояда, а вие не знаете и се оправдавате с еколозите и със закона."

Вероятно заради това, че са си мълчали толкова време за наболелия проблем, Путин уволнява повечето началници в сектора.

Вторият проблем, с който се сблъсква, са фирмите. "Там те отказаха да секат заразените и изсъхналите дървета, но Путин ги извика в Кремъл и им каза, че ако не усвоят тази дървесина до няколко месеца, ще им отнеме лицензите - разказа проф. Георги Георгиев от БАН. - В случая държавата се намеси с административни мерки, иначе частните фирми винаги ще си секат това, което на тях им е по-изгодно.

Ако и тук стане така, това ще доведе до допълнително разселване на корояда. Честно казано, в тази ситуация не съм оптимист. При всички случаи има и по-елегантни решения от предприетите в Русия, но е най-добре те да са част от една цялостна национална програма и по-активна роля на държавата."