Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

ДЕФЕКТ: Ученият твърди, че на борда се е повредила системата за изплуване и потопяване.
ДЕФЕКТ: Ученият твърди, че на борда се е повредила системата за изплуване и потопяване.

Журналистка изчезва, след като "Наутилиус" потъва

Датски изобретател бе обвинен в убийството на известна шведска журналистка. За последно девойката е видяна на борда на частната му подводница, след което изчезва мистериозно.

Ким Вол смятала да направи репортаж за създателя на плавателни съдове Петер Мадсен, като за целта приела да направи двучасова разходка с построения от него UC3 Nаutilus из залива и така да добие преки впечатления.

На борда били

само тя и Мадсен.

Плавателният съд е един от най-големите в света, но най-неочаквано потъва заедно със създателя си. Известният учен твърди, че е бил сам в подводницата, когато тя се повредила и започнала да се потапя. Така заявил и на спасителите си, когато го отвеждали към брега.

Подводницата била открита почти потънала край остров Драгоер, в залива Коге. Мадсен седял върху вишката й - единствената част, която още се показвала над водата. Спасителите го извадили на сушата и скоро след това подводницата потънала напълно. По-късно тя била извадена и изследвана подробно. Но нито на борда й, нито във водата били открити каквито и да било следи от Ким Вол.

Ден по-късно

Мадсен е обвинен

в убийството

на шведска журналистка. Според близките й тя е била с него на борда на подводницата по време на потапянето.

За изчезването на девойката съобщил партньорът й. Той подал сигнал в полицията, след като тя не се завърнала от уж краткото плаване. Журналистката е пишела статия за известния датски учен. Обвиненията от близките са, че тя или е убита умишлено на борда, или е станал инцидент, който е накарал Мадсен да потопи нарочно плавателния съд. Журналистката е нещатен репортер за вестниците "Ню Йорк таймс" и "Гардиън". Ким Вол е родена в Стокхолм, но е живяла във Великобритания, учила е в London School of Economics, Columbia University в Ню Йорк и Сорбоната в Париж. В момента

живее в Ню Йорк

и пътува често

до Пекин,

но се връща постоянно в Европа. Полицията продължава да издирва Ким Вол, като в съобщението се казва, че тя е с ръст 160 см, с кестенява коса, с нормална фигура, в деня на изчезването си е била с оранжева блуза и пола на черни и бели елементи и плетен пуловер. Последната й снимка в Туитър е от борда на подводницата.

По данни на полицията Вол е тръгнала на морско пътуване с Мадсен в четвъртък вечерта. След като на 11 август приятелят подал сигнал за изчезването, властите са предприели издирване, в което са се включили два хеликоптера, три кораба и няколко частни лодки. Според военноморските сили подводницата е била забелязана да плава, но после е потънала. Изобретателят казва, че е имал технически проблеми. Според изобретателя се е повредила системата за изплуване и потопяване. Очевидец е дал показания, че Мадсен е дирижирал инцидента.

Петер Мадсен качил репортерката Ким Вол на подводница си от своята база в Рефхалеьон в североизточната част на Копенхаген.

Тя е и последният човек, разговарял

с известния учен,

преди подводницата да изпадне в беда и да потъне в района на Кьоге.

Тялото на шведската журналистка Ким Вол, която е в неизвестност от петък, все още не е открито в любителската подводница край пристанището в Копенхаген.

Плавателният съд се счита за евентуално местопрестъпление. Подводницата бе извадена от морето в нощта срещу неделя и откарана в пристанището, където бе пресушена и огледана от технически екипи. В момента разследващите разпитват всички възможни свидетели,

за да разкрият истината за инцидента.

46-годишният Петер Мадсен отрича убийството, заявявайки, че е оставил жената в Копенхаген, преди подводницата да потъне. Засега той остава в ареста. Според датските закони може да остане до 28 дни зад решетките, без да бъде официално обвинен. Полицията търси свидетели и кадри, за да определи дали изчезналата жена наистина е слязла след заминаването.

Малко след инцидента ученият даде интервю за датската телевизия, където изглеждаше напълно спокоен, а по повод на мистериозното изчезване коментира само: "Аз съм добре, не съм тъжен заради подводницата Nautilus, която потъна."

Тя е с дължина 17 м и е една от трите, построени лично от Петер Мадсен. Плавателният съд тежи 40 т и в него може да плуват до 8 души, но в кабината за управление има място само за 1 човек. U3 може да се спуска на дълбочина 100 м. Мадсен твърди, че удоволствието да си направи такава подводна лодка му е струвало 200 000 евро. Той обаче

не ги платил от

джоба си, а ги събрал чрез финансиране

в интернет.

Петер Мадсен е адвокат към министерството на отбраната и е основател на фирмата Copenhagen Suborbitals, която се занимава с разработване и изстрелване в Космоса на любителски ракети.