Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Хан Омуртаг е единственият български владетел, който е посочил къде да бъде погребан. Той умира внезапно при неясни обстоятелства през 831 г. Има съмнения, че е жертва на заговор, защото след смъртта му започват боричкания за трона.

Наследен е от сина си Маламир поради преждевременната смърт на брат си Звиница и лишаването от престола на другия брат Енравота. Маламир е малолетен и от негово име управлява кавхан Исбул, вероятен организатор на покушението.

По онова време не се знае кога ще те пратят при Тангра. Крум например става жертва на жесток езически обичай. От дълбока древност българите пращали при Тангра най-талантливите люде от племето. Нашите деди вярвали, че със своите способности избраниците ще помагат на върховния бог в небесните му дела.

“Обичаят препоръчвал такъв човек да бъде удушен с въжета, докато от устата, ноздрите и ушите му потече кръв”, пише проф. Йордан Андреев. “Случаят с Крум изглежда приблизително същият. Няма съмнение, че той се е радвал на изключителен респект сред своя народ. Следователно може наистина да имаме работа със “сакрално цареубийство”.

Омуртаг е знаел какво може да му се случи и приживе се е погрижил за последното си жилище. Търновската базилика “Св. 40 мъченици” се крепи на 6 каменни колони, три с паметни надписи. Едната е от строителя цар Иван Асен II, другата е от времето на Крум, третата е дело на сина му Омуртаг. На неговата колона пише:

“Кан сюбиги Омортаг, обитавайки в стария си дом, направи преславен дом на Дунав и по средата на двата всеславни дома, като измерих, направих могила и от самата среда на могилата до стария ми дворец има 20 000 разтега и до Дунав има 20 000 разтега. Самата могила е всеславна и след като измериха земята, направих този надпис.”

Проф. Васил Златарски превежда думата “могила” не като насип, а като “гробница”. Наречена е “всеславна”, което маркира нейното сакрално значение. За това свидетелстват последните изречения от надписа с философско тълкуване на живота и смъртта:

“Човек и добре да живее, умира и друг се ражда. Нека роденият по-късно, като гледа този надпис, да си спомня за оногова, който го е направил. А името на архонта е Омортаг, кан сюбиги. Нека Бог да го удостои да преживее сто години.”

Новият дворец на Омуртаг е бил при Силистра. От него до старата Плиска разстоянието е около 100 километра. Точно в средата е алианският мавзолей на Демир баба. Алианите, или къзълбашите, изповядват либерална версия на шиитския ислям. Алкохолът не е забранен, жените не покриват лицата си.

Демир баба е къзълбашкият Крали Марко. Легендата за него описва чутовни подвизи. Някои поразително копират реални събития в биографията на Омуртаг. Според едно предание Демир баба победил чудовището, което пазело солта. Омуртаг превзема солниците в Трансилвания. Друга притча разказва за битка на героя в Унгария. Българският владетел завладява Западна Унгария.

Най-сетне Демир баба в превод на български е Железният баща. Името Омуртаг е с тюркски корен и означава Подобен на желязо. Светилището на Железния баща е пример за култови напластявания в българското езотерично пространство.

От столетия на тази осветена от историята земя се кланят мюсюлмани и християни. Някъде долу ги гледа хан Омуртаг. И се чуди на кого всъщност се кланят!