Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Две седмици след като България постигна извънсъдебно споразумение с ЕК по делото “Калиакра”, над 300 собственици на терени в защитената зона се вдигнаха на бунт в петък и поискаха екоминистърът да оттегли заповедта си за пълната забрана на ново строителство в зоната.

Протестиращите се събраха пред община Каварна, където дойдоха и жители на Ахтопол, Несебър и Бургас, тъй като забраната засяга и поминъка на много рибари. Добричкият депутат от “Обединени патриоти” Йордан Апостолов призова да се направи подписка и да се внесе в парламента за обсъждане.

Заповедта на екоминистър Нено Димов е публикувана на 28 юли и влезе в сила на 4 август. От София Димов даде да се разбере, че няма как да я оттегли или промени, тъй като тя е част от постигнатото споразумение с ЕК. Преди няколко години Еврокомисията заведе дело срещу България заради допуснатото строителство на ветропаркове и голф игрище в защитената зона, както и земеделската дейност. “Ако не бяхме издали заповедта, ни грозеше да плащаме по 20 000 евро глоба за всеки ден до момента, в който не съборим всичко построено, за което пък трябваше да плащаме други десетки милиони обезщетения на собствениците”, обясни Димов. Споразумението с ЕК допуска да запазим вече построеното, но срещу издаването на нова заповед, която забранява всякаква дейност в зоната с изключение на паша на животни и косене на тревата. Димов каза, че земеделците в района ще получат обезщетения, като предстои разяснителна кампания.