Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

На осмия ден след смъртта на бизнесмена полицаи откриха оръжието в дома на 74-годишния Симеон

Стоев, скрито между пода и печката
     Бившият граничар е арестуван за 72 часа

74-годишен бивш служител на Гранични войски е задържан, след като при обиск в дома му е открит пистолетът, с който се застрелял бизнесменът Данаил Божилов в Пловдив.

Оръжието е намерено на осмия ден от смъртта на дупничанина, обяви зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов в присъствието на главния секретар на МВР Младен Маринов.

“Пистолетът беше скрит между печката и пода в жилището на 74-годишния Симеон Стоев. Претърсването беше трудно, тъй като домът на клошаря е пълен с вехтории.

Там намерихме

и втори пистолет,

който е

незаконен”,

посочи Гавраилов.

С откриването на оръжието случаят вече бил напълно изяснен.

От Стоев са снети показания и е задържан за 72 часа с прокурорско постановление. Повдигнато му е обвинение за незаконно притежаване на оръжие.

“Защо чак на осмия ден влязохме в жилищeто му? Искахме всичко да е законно, тъй като конституцията повелява, че частната собственост е неприкосновена”, отговори Галин Гавраилов. Според главния секретар на МВР Младен Маринов

с бившия военен

били водени

разговори в

продължение

на 2-3 дни

“Той не искаше да ни съдейства. Заблуждаваше ни, че няма нищо общо. През това време създадохме организация, за да не прикрие следите, и всичко си дойде на мястото”, каза Маринов.

Главният секретар допълни, че Стоев освен пистолета задигнал и цигарите на самоубилия се. Признал, че ги намерил на друго място. Тепърва ще се установява

дали е с

психически

отклонения

“Забавихме се с оповестяване на информацията по този случай и бяхме обвинявани за това, но искахме да стъпим на доказани факти”, допълни Маринов. Той е категоричен, че случаят е ясен, разкрит и без никакви съмнения.

“Да, в първите часове на инцидента обявихме, че разследваме убийство. Но тезата самоубийство винаги е била сред основните ни”, допълни прокурор Гавраилов. Той уточни, че гилзата била намерена на метър - метър и половина от трупа.

“Закъсняхме с 2-3 часа с намирането на предсмъртното писмо и това е пропуск, но неговата автентичност е неоспорима”, допълни прокурорът. По думите му Данаил Божилов

се гръмнал със

законно

притежаван

пистолет

“Берета”

Гилзата била от същия калибър. В предсмъртното си писмо се твърдяло, че имал финансови задължения към различни лица.

Положителни са

натривките

по ръцете

както на Божилов, така и на 74-годишния Стоев, обявиха още от полицията.

В деня на инцидента -26 юли зам. окръжният прокурор на Пловдив Галин Гавраилов категорично заяви, че се работи по версията за убийство. Два дни по-късно главният секретар на МВР Младен Маринов загатна за версия самоубийство. Тогава близките и роднините на Данаил Божилов отказаха да я приемат и твърдяха, че няма причина той да посегне на живота си.

На следващия ден бе съобщено, че при втория оглед на трупа е открито предсмъртно писмо в един от джобовете на бизнесмена.

“Работим вече изцяло по версията самоубийство. На по-късен етап се установи, че бизнесменът сам е сложил край на живота си. Никога не сме изключвали тази версия”, заяви областният шеф на полицията в Пловдив старши комисар Атанас Илков в събота.

Той каза, че оръжието, с което Божилов се е застрелял, още не е открито. Самоубиецът ли го скри, питаха журналистите?

“15-20 минути до пристигането на полицията на мястото на инцидента покрай трупа са минали и други хора. Някой от тях може да е взел оръжието”, отговори Илков.

Според източници от МВР бизнесменът имал финансови проблеми и затова посегнал на живота си.

Братът на Данаил Тони Божилов пък твърдеше, че причините били по-скоро от личен характер. Предния ден той категорично отказа да коментира версията за самоубийство. Приятели и роднини от Дупница също я отхвърлиха.

“Къде е оръжието, след като се е самоубил? Има ли барутни частици по ръцете?”, питаха те. И упрекваха разследващите, че ги държат в неведение.

В събота по обяд Тони и близките на Данаил вече говореха друго, като

изказаха

благодарности

на полицията

“Потвърждавам, че брат ми се е самоубил. Категоричен съм, защото разговарях с разследващите и видях и чух много неща. Вече съм сигурен, че е посегнал сам на живота си. Повече не мога да коментирам и ви моля да приключим случая”, каза Тони Божилов. Той е видял предсмъртното писмо и е разпознал почерка. Трудно си обяснява къде е оръжието, с което се е застрелял брат му, но и той допуска да е прибрано от минаващ човек по “кучешката алея”.

“Благодаря на екипа от криминалисти, който работи по случая. Свършиха си работата много професионално и перфектно”, каза братът.