Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нито един мюсюлманин, нито християнин не се е оплакал за поражения, настъпили след обрязването от сюнетчията д-р Мехмед. "До мен не е достигала информация за нередности след манипулациите. Нямаме никакви сигнали от пострадали, явно работи добре”, сподели пред „168 часа” изпълнителният директор на МБАЛ - Шумен, д-р Атанас Атанасов.

Хирургът д-р Халил Мехмедов не е броил никога колко обрязвания е извършил през годините. Но не в медресето на джамията, а в болницата. „Аз оперирам само приятели и близки, когато ме помолят. Тази манипулация извършват и мои колеги”, каза той.

Началникът на отделение „Втора хирургия” в шуменската болница д-р Стоян Обретенов също е обрязвал. Но от три години вече не се занимава. Той не посочи поради какви причини се е отказал. И не практикува тази нелека медицинска интервенция.

За ползите от обрязването говори единствено д-р Мехмедов. Според него операцията не трябва да се свързва предимно с мюсюлманската вяра. Било по-хигиенично след обрязването.

“Откровен съм с вас. Има известен риск при сюнетирането по джамии и стадиони. Трябва много да се внимава с инструментите, които да бъдат абсолютно чисти”, категоричен беше хирургът.

Той не се наема в никакъв случай да коригира поражения, настъпили от интервенцията на сюнетчии по селата, джамиите и стадионите. Проблемите да си ги отстранява този, който ги е причинил, отсича лекарят.

Спомня си, че след възродителния процес имало инвазия от сюнетчии. Те превърнали обрязването в бизнес. И имало поражения.

Кметът на Хитрино направил „сватба” на сина си, когато Самет бил на три години. Обрязването тогава било забранено като религиозен ритуал извън болницата. Отишли във вила със сюнетчия, на когото имали доверие. „Законът беше безмилостен, налагаха се санкции”, спомня си днес управникът.

Шуменските хирурзи нямат спомен за случаи на загуба на пенис и на смърт.

Според специалисти при обрязване в ранна възраст най-срещаното усложнение са т.нар. кожни мостове, образувани при неравномерното срастване на главичката с остатъка от кожа по пениса. Друго усложнение е стеснението на уретрата.

За самия сюнет в свещената книга на мюсюлманите – Корана, не се споменава нито дума. Обрязването е посочено в хадисите, животоописание на пророка Мохамед.

При християните в Новия завет апостол Павел казва, че този който се обреже, няма полза от Христос, в смисъл че Спасителят е поел това бреме и така е изпълнил Закона на Мойсей. Хората трябвало да се обрязват не физически, а духовно.

Според богослови ритуалът при мюсюлманите е съпоставим със светото кръщение при православните християни. А също и с първото причастие при католиците.