Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

По телевизията не казаха кой спаси грантовете от Америка - Христо Иванов, Цветан Цветанов или Тръмп

Много интересно отразиха две от телевизиите в сряда историята с поправките в Закона за съдебната власт, репортажите в централните им емисии бяха забележителни със своята различност.

Да се чуди човек как гледаме едно и също нещо, а виждаме различно? Само дано не тръгнат съмнения, че работят за нечии политически интереси, би било абсурд!

Едни от най-гледаните новини в 19 часа разказват как намерението на ГЕРБ да забрани чужди донори като “Америка за България” да финансират магистратски организации у нас се проваля благодарение на справедливия гняв на Христо Иванов.

Зрителите остават с впечатлението, че докато лидерът на “Да, България” протестира заедно с неколцина активисти на “Правосъдие за всеки” и обявява, че “проблемът със суджука е, че не е стигнал до премиера”, в парламента управляващите се огъват като тръстики на бурен вятър.

Властта капитулира в своето високомерие,

отказвайки се сама

от пъкления си план

Същата вест по друг популярен канал е като преразказ на непознат текст. Там съобщават, че решението за оттегляне на проектозакона е взето “след задълбочен анализ и разговори с представители на неправителствения сектор”.

Цветан Цветанов казва, че ГЕРБ са за прозрачност, но са против ограничаването на донорите, “Америка за България” е бравурна фондация, дала досега 170 милиона долара за добри дела. И помен няма от Христо Иванов и “Правосъдие за всеки”, все едно не са били там. Главният герой в единия репортаж изобщо не фигурира в другия, телевизиите вибрират в различни реалности. Какво е станало всъщност? Как да се доберем до обективната истина?

Защо управляващите се отказаха от проекта си, Иванов ли им е душманинът?

Отваряме сайтовете, за да сравним информацията. Рупорите на “Да, България” пишат, че Иванов бил пред парламента не в качеството си на политик, а на гражданин, защото неговата партия не взела участие в организацията на протеста.

Един вид и той като Йоло Денев отишъл да се включи спонтанно в събитието. От друга страна, организаторите бяха пренебрежимо малко на брой и възниква основателно съмнение, че Иванов не иска да се ангажира партийно с рехавия им хепънинг. Суетност, която никога не би спряла Йоло да си развее знамето.

Нататък става още по-засукано. Седмичник от същия медиен кръг се разпростира по версията, че ГЕРБ изобщо не са провеждали “задълбочени анализи” и с никого не са обсъдили законопроекта, навеждайки на тревожната мисъл, че Цветанов лъже.

В материала е изразена искрена радост от натиска, който Европейската комисия и американското правителство са оказали на ГЕРБ във връзка с проектозакона. Цитиран е пак Цветанов, който уверява, че
никоя чужда
държава не
се е намесвала
в управлението
на България

За капак се припомня обаче, че в деня на скандала посланикът на САЩ Ерик Рубин е посетил премиера в кабинета му. Не се усеща дори леко изчервяване от факта, че аплодирайки намесата на Белия дом, медията уронва престижа на страната си.
Вместо като дипломатически скандал случката се представя със задоволство, в смисъл, че нашата демокрация е била в беда и Америка се е намесила, за да ни спаси.

Краткият преглед на електронния печат дотук отрезвява наивния зрител напълно, той осъзнава, че телевизиите му спестяват същината на нещата, правят съвсем различни връзки и внушения, подменят героите, не изчерпват гледните точки. Не че не показват посланика, просто той е в съвсем отделен репортаж.

Само с четене в нета се научава, че на излизане от Министерския съвет Рубин е отрекъл да са обсъждали с Борисов атаката срещу “Америка за България”, но е припомнил, че Щатите вече са излезли с позиция по темата.

Става дума за изказването на заместник помощник държавния секретар Хойт Йи, че проектът за промени в ЗСВ е “обезпокоителен и антиамерикански”.

Издание, което минава за проправителствено, пък цитира лидера на ГЕРБ, че оттеглянето е било одобрено лично от Бойко Борисов, с което неволно затвърждава съмненията за натиск над мнозинството.
Пълна каша! Иди, че
вярвай на някого!

Още малко и ще кажат, че Тръмп е помогнал на “Да, България” да си опази грантовете!
Защо всъщност информацията се филтрира по телевизиите, а в сайтовете се лее като Ниагара? Зрителите по-глупави ли са от читателите?
Отговорът може би се крие в едно изследване на “Медиана”, което мина по медиите във вторник.

Оказва се, че независимо от неистовите усилия на Христо Иванов и други изявени партийни водачи, които от години разясняват съдебната реформа, близо

90 процента
от българите
нямат абсолютно
никаква
представа за какво
става дума

Нищичко не са чули и разбрали.

Финансирането на партии и магистратски организации от чужбина се приема крайно негативно от населението, всеки шести одобрява идеята съдът и прокуратурата да минат на пряко подчинение на Бойко Борисов.

Интересно какво мислят за днешните народни нагласи в самата “Америка за България”, която от 10 години налива пари в образованието и просперитета ни. Малко са, още трябват, бавно схващаме и т'ва е.

*Коментарът е публикуван в "24 часа"