Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Първи кмет на община излежа ефективна присъда и преди дни излезе поправен на свобода. Управлявалият малката община Кочериново почти три мандата Костадин Катин бе пуснат предсрочно 8 месеца и 16 дни от 4-годишното си наказание, получено заради 110 тополи.

Той подал молба на 6 юни до съда в Кюстендил за условно предсрочно освобождаване и тя бе уважена. Пред магистратите ръководството на затвора в Бобов дол е изтъкнало доброто поведение на бившия градоначалник. Катин влезе за изтърпяване на наказанието на 7 ноември 2014 г. и бе настанен в затворническото общежитие "Самораново". По време на над 3-годишния си престой осъзнал вината си и имал трайни нагласи да води законосъобразен начин на живот.

На 9 март 2015 г. е назначен на работа като пазач на КПП в общежитието, при необходимост е ползван и като шофьор.

Показал е последователно поведение и трудово усърдие, трайно дистанциран от субкултурата в общността. За кратко време е бил председател на съвета на колектива, ползвал се с доверието на останалите лишени от свобода. Многократно е награждаван. На два пъти е бил пускан в отпуск за по 2 дни и се е завръщал в срок.

За останалия период от присъдата обаче той има наложена пробационна мярка - задължителни периодични срещи с пробационен служител.

Катин е единственият общински кмет, излежал присъда за престъпления във връзка със службата. За първи път е избран на поста през 1999 г. Отстраняват го месеци преди местните избори през 2011 г., докато кара трети мандат.

Сериозната пирисъда е за превишаване на права, подписване на преправен документ и че е склонил трима свои служители да кажат неверни неща пред дознатели, които са започнали разследване срещу него. Съдът го призна за виновен за престъпление, извършено през 2008 и 2009 г. През 2004 г. общината продава на частна фирма 191 дка земя срещу 30 625 лв. На тази земя обаче има и много засадени стари тополи на възраст над 20 г., но те не влезли в продажната цена.

След бурен вътър собственикът решил да извози повалените дървета и кметът Катин издал заповед на 30 юли 2008 г., с която разрешил извозването на 60 бр. тополи, общо около 244 кубика.

На 3 февруари следващата година пък издал заповед, с която разрешил да бъдат отрязани други 50 тополи, общо 180 кубика. Оказало се, че тези две заповеди са незаконни, защото такива разрешителни за сеч и извоз на дървесина са от компетентността на директора на Държавно горско стопанство "Рилски манастир". От друга страна, теренът бил включен в екологичната мрежа "Натура 2000", като защитена зона за опазване на дивите птици - световно застрашен вид - ливаден дърдавец, белия щъркел, червеногърбата сврачка.

Съдът е категоричен, че с незаконните заповеди за сеч са настъпили трайно унищожаване и фрагментиране на местообитанията на птиците.

Чрез използване на СРС от подслушаните телефонни разговори с негови служители станало ясно, че кметът съзнавал, че няма право да разрешава сечта.

За това престъпление получи 4 г. затвор и лишаване от право да заема държавна и обществена длъжност, свързана с управлението на държавно и общинско имущество за 4 г.

Виновен бе и за това, че е преправил съдържанието на официални документи. В свои заповеди, свързани със сечта, е добавил думите "засадени от собственика", а възрасттта на тополите от 25 г. е “намалил” на 5 г.

След като разбрал, че го разследват, пък уговорил трима свои служители при разпити пред дознател да кажат, че тополите в имота са на възраст около 5-6 години и са засадени от собственика.

По-късно служителите признали, че са излъгали под давление на началника си.

Катин има и други две условни присъди. Първата, по която е признал вината си, е за открити боеприпаси. При полицейски обиск на 31 май 2011 г. в къщата му са намерени в метална каса и на тавана 1269 патрона, различен кабилър за пистолет "Макаров" и др. оръжия, които притежавал без разрешение. За това той сключи споразумение с прокуратурата и има присъда от 1,5 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

Третата присъда за екскмета е от декември м. г. за присвояване на общински пари. Оказало се, че през 2006 г. той поръчал на частна фирма да му обзаведе детска стая.

Изработени били по поръчка и монтирани в къщата му легло, гардероб, бюро, стенен рафт, шкаф и компютърно бюро на стойност 984 лв. Тогава поръчал и два шкафа за кабинети в общинската администрация.

Поискал от собственика на фирмата да състави една фактура, в която да включи и сумата за личните му мебели. Така била съставена фактура само за два общински шкафа на стойност 1160 лв., а реално те стрували 176 лв. Заради това си деяние бившият кмет получи 1,5 г. условно с 3-годишен изпитателен срок.

Катин ще трябва да върне на общината парите, платени за обзавеждане на детската стая, а мебелите се отнемат в полза на държавата.