Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бойко Борисов: Това е криминален роман, който Чандлър би написал

Местан настойчиво иска потвърждение от Плевнелиев, че протоколът от разговора е секретен и после казва: време е за грубо-откровен разговор

Ситуацията около затворената вече КТБ е - с липсващи части от кредитни досиета за 3,5 млрд. лв., изтеглени пари в брой от касата на банката. Така я описва управителят на БНБ Иван Искров на КСНС при президента Росен Плевнелиев на 14 юли 2014 г. 

Иван Искров
Иван Искров

Стенограмата бе разсекретена от президента Румен Радев в петък. Целия текст на стенограмата четете ТУК. 

На срещата на 14 юли 2014 г. присъстват освен президента, премиера Пламен Орешарски, Михаил Миков като председател на парламента и председателите на парламентарно представените партии Бойко Борисов (ГЕРБ тогава е опозиция), Атанас Мерджанов, Лютви Местан. Специално поканен на срещата е главния прокурор Сотир Цацаров. Там е и вицепремиерът Зинаида Златанова, финансовия министър Петър Чобанов, както и управителят на БНБ Иван Искров и двамата подуправители Калин Христов и Димитър Костов. Като експерти са поканени Цецка Цачева, Менда Стоянова, Румен Гечев и Йордан Цонев.

Лютви Местан
Лютви Местан

Тогавашният лидер на ДПС Лютви Местан настойчиво иска потвърждение от президента Плевнелиев дали протоколът, който се води е секретен. След като получава утвърдителен отговор, заявява: „Ситуацията е много по-сериозна, отколкото си представяхме на предишните консултации. И аз мисля, че е време за един много, много по - грубо откровен разговор тук на тази маса. Защото ние търсим паралели с добри практики за справяне с банкови кризи в Западна Европа и по света. Но паралелът не е възможен. Едно е да имаме банкова криза, продукт на естествени икономически процеси, това се случва по света, нали така, но съвсем друго е, ако ние сме в режим на тежко, особено тежко криминално престъпление - източване на банка“. 

Сотир Цацаров
Сотир Цацаров

Главният прокурор Сотир Цацаров заявява, че вижда две направления на разследване - „Първото касае кредити, на обща стойност около 3.5 млрд. лв., за които, както и г-н Искров каза, няма информация или по-скоро няма достоверна информация. Второто поднаправление е по отношение на направлението КТБ, което касае т.нар. касова липса в размер на левовата равностойност на 205 887 223 млн. лв. 

Росен Плевнелиев
Росен Плевнелиев

„Нашето становище е, че на посочената дата неправомерно теглене няма - имам предвид теглене на суми в брой. Напротив, има съставяне на неистински документи, документи с невярно съдържание и извършване на счетоводни операции за неизвършени фактически и реално банкови операции, с цел прикриване на липса в главната каса на банката в горния размер. А тази липса, според нас, се дължи на присвоителни действия на обвиняемите за периода края на 2011 г. до 19 юни 2014 г. Имаме свидетелски показания, които твърдят, че в множество случаи са изпълнявани нареждания на г-н Цветан Василев за осигуряване на пари в брой от главната каса на КТБ. След това се установява, че тези пари са изваждани от банката без разходооправдателни документи и така с течение на времето се е натрупала тази касова липса в цитирания размер“, заявява Цацаров.

KPMG са одитори в продължение на години на една банка, на която на касата липсват 200 млн. Каква е отговорността на тези хора?, казва Росен Плевнелиев. 

Бойко Борисов
Бойко Борисов

Бойко Борисов, лидер на тогава опозиционната ГЕРБ казва: "Аз действително благодаря и на Главния прокурор, но това е един криминален роман, който Чандлър прекрасно би написал за това. Това просто не мога да си го представя. Мен една година ме разследват - първо данъчна проверка, след това данъчна ревизия, дойдоха, описаха ми улуци, теракот, дюшеме и т.н., и изведнъж се оказва охранител с 50 млн. и кусур кредит... Извинявайте, но ако това може да се случва по този начин, къде са данъчните, такива богаташи да се разхождат навън, г-н Чобанов, къде са данъчните, или са били заети само с мен? Това не мога да разбера. Факт е, не мога да ви го спестя. Разбирам, тук има 30, 40, 50 души с милиони..., ами тези хора харчат. Как събирате приходите? Те затова днес и митниците с 500 млн. дават по-малко, затова не са събрани приходите. И тези приказки, че правителството не било виновно, г-н Искров, изобщо не ги приемам".