Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Проф. Николай Петров
Проф. Николай Петров

Болници са били ощетени с 600-700 хил. лв. от сделки с лекарства. Това обяви здравният министър проф. Николай Петров на заседание на здравната комисия. Причината е, че директорите са купували лекарства на цени, които са били по-високи от пределните в позитивния лекарствен списък.

За да спре това, здравното министерство въвежда електронната платформа за закупуване на лекарства. Тя ще заработи от следващата седмица, обяви проф. Петров. Екипът му е предвидил само една промяна спрямо проекта на бившия министър Петър Москов - кандидатите няма да са 2-ма, а петима. Целта била да се постигне повече откритост. Очакванията са цените на лекарствата да спаднат с поне 10%.

До края на годината проектът за модернизация на спешната помощ ще бъде продължен. Стандартът също е готов, съобщи проф. Петров. Липсва обаче анализ към него, което според министъра е сред основните причини за забавянето.

“Има една структура от 200 човека в МЗ - Националния център по общество здраве и анализи, която опонира и резистира. Досега няма изготвен анализ, а това е грубо несправяне на центъра с основната му дейност. Затова ще поискам оставката на шефа му доц. Христо Хинков”, заяви министърът.

В същото време проф. Петров е поканил вече бившия управител на НЗОК д-р Глинка Комитов да стане част от екипа му.

Ще бъде изготвена карта с високорискови региони. Идеята е, когато линейка бъде повикана от такъв регион, да бъде съпроводена от патрулка. Разбира се, това опира до капацитет, уточни министърът, коментирайки темата за насилието над лекари.

Ниското и несправдливо заплащане в някои структури пък поражда агресия от страна на медиците към пациентите, не скри министърът и обратната страна на медала. За да се намали тя, освен по-високи заплати е необходима и справедливост в натоварването на медицинския персонал, уточни проф. Петров.

Здравното министерство ще съдейства и за изграждането на детска болница в столицата, каквато в момента липсва. "Поемам ангажимент да изготвим няколко варианта, да направим финансови разчети и след разговори със съотвените гилдии, да се спрем на един вариант, който да изпълним", заяви министър Петров.