Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Докато бил издирван, той се подвизавал като “проспериращ земеделски производител” със сменена външност и чуждо име

Един от най-големите търговци на кокаин в Латинска Америка - Луис Карлос да Роша, по прякор “Бяла глава”, бе арестуван от полицията в градчето Сориско, Бразилия, след 30 години безуспешно издирване. Криминалната организация на престъпния бос е основен доставчик на кокаин за чужбина, включително и за САЩ.

Федералната полиция съобщи, че известният наркобарон е бил открит в бразилския щат Мато Гросо, където живеел дискретно под името Витор Луис де Мораес и с променена външност чрез пластична операция на лицето. Роша бил “проспериращ земеделски производител със съпруга и малък син” и никой от околните живущи не подозирал за широката му нелегална бизнес мрежа. Полицаите разбрали, че става дума за един и същи човек след внимателно сравнение на снимки.

В операция “Спектър” по задържането му и 24-те обиска са участвали 150 полицаи. Агентите изкарали две седмици в засада, докато чакат наркобарона, и накрая усилията им били възнаградени. Полицията разпространи видеозапис, на който се вижда как цивилен мъж – нарконтрафикантът, влиза в заведение и преди да направи поръчка на касата, трима цивилни агенти го обграждат и извеждат с белезници навън. При обиските е открито негово оръжие и почти 2 млн. долара кеш. Заедно с Бялата глава е арестуван и неговият главен помощник. Полицията е конфискувала луксозни автомобили за 10 млн. долара, къщи, ферми, земя и самолети. Личното състояние на Бялата глава се оценява от полицията на 100 млн. долара.

Бразилската полиция смята Да Роша за един от най-големите лидери на наркоимперия в Южна Америка, създал през последните над 30 години мащабна международна мрежа за производство и търговия на кокаин. Наркотикът се изготвя в джунглите на Боливия, Колумбия и Перу, след което се превозва с малки самолети по въздух над Венецуела и с камиони до големите градове в Бразилия, а оттам в САЩ и Европа.

Седмица преди ареста на Да Роша самолет на ВВС изстрелва предупредителен изстрел срещу малък самолет, за да го приземи в бразилския щат Гояс – оказва се, че той има на борда си половин тон кокаин. По оценката на органите на реда до ареста организацията на Роша е произвеждала месечно по пет тона кокаин за износ. Този бизнес процъфтява благодарение на широката дистрибуторска мрежа и насилствени действия на наркотрафиканта.

В рамките на операция “Спектър” е проведено задълбочено разследване и са извършени разузнавателни действия, свързани с незаконни дейности на действителните оператори на трафика на наркотици и установените връзки между бандата и главатарите, завършили с ареста на най-големите трафиканти в Америка.

“Днес ние разбихме ядрото и командването на тази престъпна група, която управлява обемисти пратки кокаин, предназначени за използване в Бразилия и в чужбина, която управлява престъпността и насилието в света”, се казва в позиция на полицията. Разкриването на активи, натрупани по незаконен начин, също е сред целите на операция “Спектър”.

Благодарение на сътрудничеството си с парагвайската полиция федералната полиция на Бразилия е получила подкрепа за претърсване и изземване на незаконно придобито имущество в Парагвай, където Луис Карлос да Роша е собственик на няколко ферми и също развива престъпна дейност. Данни от разследването показват, че активите, придобити от Луис Карлос да Роша чрез международния трафик на наркотици, включват имущество в други държави, регистрирано на подставени фирми и лица, както и банкови сметки в офшорни държави. Всички те ще бъдат предмет на втората фаза на операция “Спектър”, съобщават от полицията.

Престъпният бос и неговата дясна ръка са обвинени в международен наркотрафик, пране на пари, подправяне на обществени и частни документи и принадлежност към престъпна организация, за което се полага повече от 50 години затвор.

Успешната операция срещу Луис Карлос да Роша е продължение на борбата на спецслужбите и полицията с трафика на дрога. През септември 2015 г. полицията в Бразилия залови едни от най-големите наркобарони в страната - Марио Серджо Машад Нунеша, известен още като Гояно. През 80-те години на миналия век Гояно бе един от малкото търговци, които ръководеха този бизнес с шефа на колумбийския наркокартел Пабло Ескобар. Като Роша

Гояно също е прибягвал до пластични операции и е живял под друго име. В началото на юни 2017 г. в Италия бе задържан след 23 години бягство от правосъдието лидерът на калабрийската мафия “Ндрангета” Джузепе Джорджи. Той трябва да получи 28 години и девет месеца затвор по обвинение в международна търговия с наркотици. В момента на задържането му най-опасният мафиот е бил у дома си в комуна Сан Лука, където се укривал в специален бункер. 56-годишният престъпник от Италия влиза в петорката на най-издирваните трафиканти на дрога. През м.г. федералната полиция в Бразилия е осъществила 121 операции срещу трафика на наркотици и е конфискувала $ 250 милиона под формата на незаконни активи и над 41 тона кокаин, се казва в съобщение на федералната полиция.