Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Петко Данчев
Петко Данчев

Хора, които го познават, са категорични, че той действително много е приличал на Живков, но това, което наистина изумявало, били гласът и смехът му. Те били едно към едно с тези на бившия Първи.

Всъщност именно заради това тръгва слухът, че Петко Данчев може да му е незаконен син. Още повече че майка му била

известна красавица

от Правец

Жената обаче винаги е отричала връзка с Живков и била категорична, че Петко е син от съпруга й.

Вероятно клюката се подсилва и от шеметната кариера на Данчев. А тя наистина е впечатляваща за човек, роден през 1949 г. в родния град на Живков - Правец.

Завършвайки Техническия университет, на 25 години той става член на БКП. За хората, живели по онова време, е ясно, че това е абсолютно невъзможно, освен ако човек не е с

някакви изключителни

заложби или с много

здрави протекции

от най-високо място

Възходът му продължава и пет години по-късно Данчев вече е шеф на Химическия комбинат в Ботевград, а след това и председател на Обединение “Биотехника” в Пловдив.

На 37 години той е кандидат за член на ЦК на БКП и две години по-късно влиза в Политбюро.

Междувременно още от 1987 г. е председател и на асоциация “Биотехническа и химическа промишленост”, а на 4 юли 1989 г. Живков го прави свой заместник в ЦК.

За всеки, който си спомня онова време, е ясно, че да стигнеш до този пост на 40 години, са

необходими

някакви наистина

изключителни

качества

Примерно като на Стоян Марков, останал в историята като най-младия вицепремиер, който и досега има завидна кариера на топспециалист на световно ниво по суперкомпютри в ЦЕРН и в проекта на Европа за 2 млрд. евро по създаването на изкуствен интелект.

Според някои и Петко Данчев е бил талант в химическата промишленост и затова Живков лично се е грижел за кариерното му израстване.

С името му се свързва и скандалната афера с каптагона, когато производството на наркотици е официална държавна политика.