Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Александър Литвиненко (вляво) и Гарет Уилямс умират при неизяснени обстоятелства.
Александър Литвиненко (вляво) и Гарет Уилямс умират при неизяснени обстоятелства.

Разплитат 14 мистериозни убийства в Англия, свързани с полония и смъртта на Литвиненко.

Във Великобритания се разплита мистериозно убийство на агент на МИ6, който през 2010 г. бе намерен мъртъв от детективи в куфар във вана.

След тригодишно разследване лондонската полиция нарече смъртта на британския анализатор странна, но заключи, че е нещастен случай. Днес британските и американски спецслужби разполагат с данни, че Гарет Уилямс е бил ликвидиран заради дълбоко засекретената си дейност, свързана с Русия. Той е един от най-малко 14-те убити на територията на Великобритания от руски наемници.

31-годишният Гарет Уилямс, математик, участвал в разработки, свъзани с криптографски анализ, бе намерен мъртъв на 23 август 2010 г. в заключена чанта в лондонското си жилище.

Ключовете са поставени вътре в нея под разлагащия се гол труп. Липсват следи от насилие. През 2012 г. полицаите твърдят, че Уилямс сам се е скрил в сака, макар че не изключват присъствието на друг човек. В хода на следствието са изслушани показания, че той е посещавал сайтове, свързани с клаустрофилия, която предполага търсене на силни усещания от сексуален характер в затворени пространства. Родинините на Гарет Уилямс смятат, че е жертва на убийство.

Две години след смъртта му Би Би Си информира, че е възможно той да е убит от хора, които са познавали добре навиците му и са заличили уликите. В. “Дейли мейл” съобщи, че вероятно агент от друга служба е влязъл в дома му и заличил доказателствата за убийството. Медията на Кремъл за чужбина “Раша тудей” съобщава, че Гарет Уилямс е разследвал финансови потоци от Русия към Великобритания. Впоследствие използваната от него технология позволявала на МИ6 банкови транзакции от руски банки към престъпни групировки в Европа През 2013 г. полицията в Лондон определя смъртта му с голяма доза вероятност като “нещастен случай”.

Преди да започне работа за МИ6 в Лондон, Гарет Уилямс е работил за американската Агенция за национална сигурност. Днес четирима сътрудници от спецслужбите на САЩ твърдят пред “Бъз фийд нюз", че британските разузнавачи тайно споделят съмненията на американските си колеги, че агентът от МИ6 е бил наказан от руски убийци. Журналистите Джейн Брадли, Джейсън Леополд, Ричард Холмс, Том Уорън, Хайди Блейк и Алекс Кембъл се връщат и към смъртта на британския учен, специалист по радиация, Матю Пънчър, който изследваше причините за смъртта на Литвиненко и през май 2016 г. бе намерен мъртъв в кухнята в дома си в Оксфордшър.

Полицията и следовател стигат до извода, че Пънчър сам си е нанесъл порезни рани с два различни ножа, докато накрая починал от загуба на кръв. Пънчър е от екипа учени, които в хода на изследванията си откриват важна улика, която дава възможност на британското дознание да стигне до извода, че убийството на Александър Литвиненко вероятно е било извършено по заповед на руското ръководство.

Според “Бъз фийд нюз” Пънчър е един от минимум 14-те души, които, както подозират сътрудниците на разузнавателните служби на САЩ, са били убити във Великобритания от руски мафиотски групировки или спецслужби. Американски разузнавачи са предали на MИ6 тази информация. Но британската полиция в крайна сметка e прекратила разследването. Данни в САЩ сочат, че смъртта на още двама души във Великобритания е свързана с убийството на Литвиненко.

Руският дипломат Игор Пономарьов умира в Лондон два дни преди да бъде отровен Литвиненко в навечерието на планираната среща с Марио Скарамела, един от ключовите партньори на емигранта Литвиненко, който разследва корупционната дейност на руските спецслужби в Италия.

Пономарьов се оплакал от силна жажда и по слухове изпил три литра вода, а след това паднал на пода след посещението на оперно представление, факт, който навежда на мисълта, че също е бил отровен. По някои данни тялото му спешно е изпратено в Русия. Четири източника от САЩ твърдят пред “Бъз фийд нюз”, че разузнавателните служби на САЩ разполагат с информация, че вероятно е убит.

Даниъл Макгрори, журналист от в. “Таймс”, описвал много пъти смъртта на Литвиненко, умира пет дни преди документалният му филм по това дело да излезе на бял свят. Роднините му са убедени, че е починал от естествена смърт – вероятно кръвоизлив в мозъка.

Но днес четирима американски разузнавачи твърдят, че сътрудниците от британските спецслужби са толкова обезпокоени от убийствата, зад които се вижда сянката на Москва, че са започнали да следят тези дела по-внимателно и поискали от службите от САЩ информация за възможно убийство с наемен убиец. Скоро след излизането на филма втори участник в него, американският консултант по сигурност Пол Джойъл, едва се измъква от смъртта, след като срещу него е стреляно край дома му.

Когато през ноември 2006 г. Александър Литвиненко започва бързо да отслабва, той твърди, че е бил отровен от руски агенти, действали по заповед на Путин. Група учени разкрива, че е получил смъртоносна доза полоний - 210.

На следващата сутрин той умира. Пънчър, сътрудник в Управлението за здравеопазване, трябва да измери точната доза полониий в организма на починалия.

Оказва се, че нивото на полоний у него излиза извън скалата на измерване. През януари 2016 г. общественото дознание за причините за смъртта на Литвиненко внася присъдата. Съдията заявява, че Андрей Луговой и Дмитрий Ковтун са убили Литвиненко в хода на операция на ФСБ, която вероятно е била одобрена от върха.

В този период Пънчър пътува из Русия, за да проучва въздействието на радиацията на атомния обект "Маяк". Това е същото държавно предприятие, източник на полоний, какъвто е бил използван за убийството на Литвиненко.

В последните дни на дознанието по делото на Литвиненко Пънчър заминава за Русия по молба на САЩ. Той трябва да ръководи таен проект с кодово име “Проект 2.4” – да замерва как въздейства на работниците радиоактивният плутоний, произвеждан в "Маяк". Пънчър и екипът му започват да измерват риска от радиационно облъчване в "Маяк".

В рамките на “Проект 2.4” Пънчър няколко пъти пътува в Русия. Той и екипът му са следени и подслушвани, казва пред “Бъз фийд нюз” доктор Алън Бърчъл, според когото това се е правело от хора на ФСБ и британски агенти. Жена му свидетелства, че в този период много се променя и изпада в дълбока депресия. Казвал, че е допуснал сериозна математическа грешка и ще влезе в затвора. Скоро е намерен мъртъв. Полицията стига до извода, че Пънчър е могъл сам да нанесе раните, и прекратява делото.

Какво споделя бивш служител от Скотланд Ярд, четете в хартиеното издание

Александър Литвиненко
Александър Литвиненко
Гарет Уилямс
Гарет Уилямс