Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Извършва се пълна подмяна на белите кръвни клетки

Учени откриха един от най-добрите начини имунната система да се презареди и да бъде рестартирана, при това без стимулирането й със синтетични витамини. Начинът е прост, действен, безплатен и приложим дори за стари хора с много отслабнал от възрастта имунитет. Нужен е само 72-часов глад, писа в. “Дейли телеграф”.

Според учени от Калифорнийския университет гладуването кара стволовите клетки в организма да стартират производството на нови левкоцити (бели кръвни клетки), които се борят с инфекциите. Този процес е много важен за хора с увреден или рухнал имунитет например от химиотерапия.

“Гладът натиска бутона “старт” на стволовите клетки да започнат преизграждане и обновяване на цялата система”, казва д-р Валтер Лонго, водещ научния екип. Според него поради глада тялото се нуждае от енергия и започва да преработва и да изхвърля увредени, непълноценни или стари клетки. Така се създава “буквално нова имунна система”.

В продължение на 6 месеца екипът на д-р Лонго е правил клинични изследвания с хора, които са били карани да гладуват за кратки периоди от 2 до 4 дни. Резултатите според учения са “много обещаващи”.

Той обаче отбелязва, че гладуването не бива да се проточва повече от 2-3 дни, както и че не бива да се прилага твърде често.

Особена полза от гладуването според д-р Лонго имат болните от рак. Екипът му е изследвал как то действа на 8 вида тумори. Оказало се, че гладът е потиснал растежа и разпространението на 5 от тях (глиом, меланом, невробластом, на простатата и на гърдата) и така е удължил живота на болните, без да е прилагана химиотерапия.

При нормалните клетки гладът намалява рязко клетъчната активност. При раковите обаче (особено на гърдата) гладът засилва синтеза на белтъци в туморните клетки, за да може растежът и делението им да продължат. Това обаче ги обрича, тъй като те отделят твърде много свободни радикали и от това ДНК на туморната клетка се умъртвява. На практика гладът тласка туморните клетки към самоубийство, а здравите - не, обясни д-р Лонго.