Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Финансовият министър Владислав Горанов ще се опита да убеди колегите си от опозицията да променят тавана за плащания в брой.
Финансовият министър Владислав Горанов ще се опита да убеди колегите си от опозицията да променят тавана за плащания в брой.

От 1 август плащания в брой до 5000 лв., от догодина - до 3000

От 1 август т.г. таванът за плащания в брой да падне от сегашните 10 хил. лв. на 5000 лв.

От януари 2018 г. летвата да се свали до 3000 лв., а след това да стане 1500 лв.

Това е записано в преходните и заключителни разпоредби на проект за промени на Данъчно- осигурителния и процесуален кодекс.

Те са предложени от финансовия министър Владислав Горанов, проектът вече беше одобрен от кабинета и е внесен в парламента за обсъждане и гласуване.

Предложена е и промяна в Кодекса на труда, която ще задължи работодателите да плащат трудовите възнаграждения на служителите си само по безкасов път в избрана от тях банка.

В мотивите за поправките се изтъква, че така ще се ограничат “плащанията в плик” и сивата икономика. Според вносителите банковата система вече има достатъчна клонова мрежа, за да не затрудни разплащанията.

Предложенията за промени в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс пък предвиждат да не могат да бъдат регистрирани едноличен търговец, прокурист или управител на дружество с ограничена отговорност на лица, които са управлявали компании, обявени в несъстоятелност, ако са оставили след себе си неудовлетворени кредитори.

В момента такава забрана има само пред участие в управителните органи на акционерните дружества.

Вносителите посочват, че приемането на това предложение ще защити, освен интересите на бюджета, също и частните кредитори.

Предлага се още да бъде разширен кръгът на тези, които отговарят с имуществото и активите си като трети лица за задълженията на фирми, като към тях се добавят прокуристи и други търговски представители.

7-дневният срок за уведомяване на Националната агенция по приходите за предстоящо прехвърляне на предприятие или преобразуване по търговския закон да се удължи на 2 месеца, гласи друга промяна в Данъчно-осигурителния и процесуален кодекс. Целта е да се даде възможност на данъчните да могат да наложат допълнителни обезпечителни мерки за да гарантират събиране на задължения към хазната. Сега, заради краткия срок честа практика е прехвърлянето на фирми с дългове на безимотни лица, от които не могат да бъдат събрани неплатени суми.