Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бабата на удушената в Провадия 13-годишна Александра е категорична, че законът трябва да се промени, защото леките наказания водят до много престъпления, а възмездие и справедливост за роднините няма да има.

Не знам кой точно е измислил закона убийци да получават толкова леки присъди, но ако той не бъде променен, ще има все повече жертви и изгорели души.

За това е категорична бабата на 13-годишната Александра от Провадия, която бе удушена в началото на миналата година от съседите си - Красимир и Ивалена, за да вземат златните накити.

Александра бе убита на метри от дома си в Провадия на 22 март м.г. 20 дни по-рано детето изчезна от дома си посред бял ден. Издирването бе на такова ниво, че се наложи безпрецедентна намеса на окръжния прокурор Владимир Чавдаров, който иззе разследването от МВР.

Бяха изпратени прокурори в Провадия и за часове извършителите бяха уличени.

Намерено бе и тялото на детето в изоставена постройка, близо до дома доказвайки, че провадийските полицаи и колегите им от Криминална полиция във Варна не са свършили нищо полезно по казуса близо месец.

Включително не са извървели и последното установено движение на Александра от дома до магазина, в който отишла да пие кафе със съседите си - убийци.

За да стигне до него, тя, Красимир и Ивалена са минали покрай сградата, в която тялото й беше намерено.

През дните на неизвестност Красимир многократно посещава дома на Александра, който е на една стена от неговия. Той дори предлага на роднините й да му платят за кола и за дневни разноски, уверявайки ги, че ще я намери жива и здрава.

След задържането на трайно безработните Красимир и Ивалена - с която той живее на семейни начала, се доказва, че двамата са планували тежкото престъпление.

Набелязват Александра, защото имала златни накити, които решили да откраднат. Двамата я канят на кафе. Пътят им преминава покрай изоставената сграда на бившия ресторант, Красимир я завлича вътре под претекст да пуши трева.

Там я изнасилва и удушава. След това взима златото и Ивалена го продава в заложна къща във Варна, като си оставя един от пръстените на момичето "за спомен", понеже много го харесва.

Година след извършеното престъпление Красимир и Ивалена получават осъдителни присъди по 20 г. лишаване от свобода.

Въпреки тежкото наказание и исканите от представителите на държавното обвинение доживотни присъди, двамата се възползват от съкратената съдебна процедура, заради която получават с една трета по-ниско от предвиденото наказание за деянията си. Осъдени са и да платят солидарно общо 270 000 лв. кръвнина на майката и бащата на Александра.

Присъдите искрено възмущават провадийци, а роднините на Александра са дълбоко потресени.

Затова баба й, която реално се е грижела за нея, докато майка й работи зад граница, е категорична, че искат промяна в законите.

Ето какво казва тя пред репортер на "168часа": "Много сме възмутени и искаме законът да се промени. Не може да получава толкова малка присъда, а нашето дете завинаги да е в гроба. Като иска лека присъда, да бяха признали веднага какво са направили. Една година не признават и сега получават награди. 22 дни той ни лъжеше, слушаше ни как плачем и се тревожим, че не може да намерим Александра. С тези присъди от по 20 г. след 10 г. те ще са на свобода. И пак ще правят същото, което вече са направили. Те не работят. Продаваха трева.

Тези хора, които пишат законите, и тези съдии акъл нямат ли, деца нямат ли, внуци нямат ли? Ако направят така на децата, им как ще го преживеят?

Всяко дете за

майка си е мило

Ти го порастиш като едно яйце, както кокошката излюпва пилето. Някой му отнема живота за няколко грама злато и няма никаква справедливост, никакво възмездие.

Затова искаме за такива убийци доживотни присъди. Както нашето дете няма да се върне от гроба, така те до края на дните си да останат наказани.

Криха и мълчаха дни наред. Всички от семейството на Красимир знаеха - и баща му, и другите. Те са много бедни. Гладуват. Изведнъж синът носи торби с храна. Никой ли не го е питал откъде пари, като нищо не работи и по цял ден лежи!?

Докато търсехме Александра из парка, баща му все след нас беше. Колело кара. Като седнем - сяда и той на съседна пейка да подслушва.

Затова премиерът, министърът, депутатите да видят - толкова деца убиват в България и ще стават повече, защото няма справедливост. Законът е лош!

Да го променят. Преди имаше смърт за смърт, сега да не е смърт, но поне доживот да е затворът!

Много жертви ще има така, много души ще изгорят така, след като наказанието е толкова малко."