Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

l Мафията помагала за източването на средствата

l Италианските власти иззеха 15 фирми, 129 сгради, 5 лодки, 4 имения, 81 коли, 27 болници

Италианските власти разкриха схема за грандиозна измама с държавни пари за бежанци, осъществена от тандем между мафията и църковни служители.

Близо една трета от 100 млн. евро помощи за десет години, отпуснати от МВР за координация на приема на бежанци в провинция Кротоне, регион Калабрия, са били отклонени към мафията. Леонардо Сако, ръководител на центъра за мигранти в град Изола ди Капо Рицуто, е управлявал държавните средства като еднолична фирма. С парите за бежанци той купил имоти, коли, яхти и дори кинотеатър, пише в. “Кориере дела сера”.

Специалната оперативна група на карабинерите под ръководството на генерал Джузепе Говернале започва операция “Джони” през 2016 г. Карабинерите установяват връзката между ръководителя на центъра за прием на бежанци в Изола ди Капо Рицуто и местния клан Арена, част от калабрийската мафия Ндрангета. Според материалите по делото 32 млн. евро от парите, отпуснати от МВР за центъра, са потънали в касата на клана.

Преди седмица 500 служители на реда извършиха арести на 68 души, обвинени за връзки с мафията, изнудване, грабежи, незаконно носене на оръжие, измами, злоупотреби в ущърб на държавата и кражби. Освен мафиоти сред арестуваните са църковни служители и двама бизнесмени. Днес всички те са в затвора, а сключените договори за източване на парите за бежанци - прекратени.

Леонардо Сако, известен според свидетели и с прякора Габибо заради приликата си с италиански телевизионен комедиен персонаж, е извършвал небогоугодните си дела под чуждо ръководство.

Негов “ментор” в схемата за грандиозната кражба от средствата за бежанците е бил дон Едуардо Скордио, енорийски свещеник на църквата “Мария Асунта ди Изола ди Изола Капо Рицуто” и основател на доброволческото сдружение “Милосърдие”, управлявало мигрантския център.

Според предварителното разследване Скордио е биологичен баща на 35-годишния Сако и “автор на престъпния план, довел до създаването на организацията”. Двамата отци са били в постоянна връзка с представители на мафиотския клан Арена, за който са работели. Те манипулирали обществени поръчки на центъра за бежанци в полза на фирми, регистрирани на подставени лица.

“Кланът Арена можеше да разчита на Леонардо Сако, когото познавам също с прякора Габибо. Той от своя страна бе свързан със свещеник, когото никога не съм виждал, но за когото ми говориха Паскуале Арена и брат му Пино. Те казваха, че този свещеник е техен приятел… - свидетелства през ноември 2016 г. сътрудникът в центъра Франческо Оливерио. И допълва: - Всички договори, които се правеха за бежанците, бяха организирани от обкръжението на клана.

Трябваше да се дава процент на Арена. Правеха се несъществуващи сделки, за да се надуят цените, и по този начин създаваха черни каси, които се управляваха от Джиордано, Анжело Мурака. Така в крайна сметка се финансираше Арена… Друга част от парите отиваха за енорията на отец Едуардо Скордио.”

Според участници в престъпната схема, приели да сътрудничат на правосъдието, Леонардо Сако често казвал:

“Черните са истинският бизнес на нашата организация”

Финансисти, карабинери и полицаи са документирали, че на бежанците са били давани по-малко ястия, отколкото са били мигрантите, настанени в “Сара ди Изола”, а според прокурор Никола Гратери храната била такава, каквато “обикновено се дава на прасетата”. Управата на центъра решила да не дава пари за вестници за бежанците, тъй като те били “малотрайни стоки”, а вместо това да се плаща на сдружение “Милосърдие” на дон Едуардо Скордио за духовна помощ. Според свидетели свещеник Сако гарантирал много работни места на клана Арена.

Потвърдена е връзката на доброволческото сдружение и социалното предприятие Miser. Icr. ООО, в което са работили жени, деца и роднини на главатарите на местния мафиотски клан. Освен това разследването доказва, че свещеникът е отслужвал на събития на клана и през 2007 г. е благословил сватбата на топмафиота Джентиле, по-късно убит в гангстерски войни.

Яхти, имоти и кино

Къде са отивали парите за бежанците, става ясно от указа за конфискация на имуществото, подписан от представителите на съдебната власт и реализиран от карабинерите. В резултат на операция “Джони” са затворени 15 фирми с дейност в селското стопанство, общественото хранене и туризма, 129 сгради, сред които 46 апартамента, жилищен комплекс, 4 вили, 9 гаража, 6 склада, 6 ха земя за строителство и 38 ха земеделска земя, 81 коли, 27 болници, 5 яхти. Закрити са 90 банкови сметки и 3 застрахователни полици за 70 млн. евро, свързани с братството и мафиотските босове.

Оказва се, че сдружение “Милосърдие” е управлявало чрез своя фирма също охраната на острова, телефон 118 и гражданската защита за целия регион на Калабрия. Въпреки големия бизнес от 2010 г. досега фирмите от групата на отец Сако са декларирали пред хазната от 17 000 до 50 000 евро годишно

Отклонените средства влизали в хазната на мафиотския клан Арена и били използвани за частни интереси. Съдия-следователят на Кротоне Абигейл Меласе промени мярката за неотклонение на ръководителя на центъра за прием на бежанци Леонардо Сако и енорийския свещеник Едуардо Скордио в постоянен арест. Меласе твърди пред италианските медии, че разследването доказва изключителната способност на мафията да се внедри навсякъде.

В материалите по делото има и показания, че Сако се хвалел с връзките си с влиятелни политици. Успяла да направи отличен бизнес с обществени средства, предназначени за мигрантите, Ндрангета планирала да отиде още по-далеч: да спечели договор за кетъринг на Палацо Мадама в Торино, където днес се помещава и Градският музей за древно изкуство.