Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Дозата може да е опасна или неефикасна.

Лекарствата се пият само в предписаната доза. Всички го знаят, но малцина го спазват. Някои сами си купуват хапчета и се лекуват без лекар. Но написаното в рецептата може доста да се различава от това, което пише в листовката към медикамента. Ето 6-те типични грешки, които всички допускат.

1. Намаляват дозата

В интернет има информация за всяко лекарство. Но ако човек не знае принципа му на действие, да не коригира дозировката. Това важи за всякакви медикаменти – таблетки, сиропи, дори спрейове. Показателен пример са контрацептивите. Принципът на действие на хормоналните е да потискат овулацията. Тогава няма значение колко сперматозоида достигат до яйцеклетката – един или милион. Ако тя се отдели от фоликула на яйчника, зачатието е възможно, но ако остане в него - не. Дозата хормони в таблетката стига, за да потисне овулацията. Невъзможно е обаче потискането да бъде наполовина или 1/4. Ето защо да се взема половин хапче или пък две, е не само безполезно, но и вредно.

2. Чупят таблетките

Ако хапчето може да се чупи, на него има резка, която помага разделянето да стане лесно. Ако няма резка, то не бива да се чупи. Ако ви е необходима по-малка доза, купете друга разфасовка на лекарството. Причините производителят да не позволява да се чупят хапчетата са две:

l Активното вещество се разрушава от стомашния сок, а то трябва да достигне в червата. Външният слой на таблетката я защитава, докато тя не стигне до тях.

l Хапчето е с повече активни съставки и за да се гарантира балансиран прием на всички, то трябва да се изпие цяло. Ако се разчупи, това може да не се случи.

3. Икономисват

10 таблетки по 50 мг струват по-евтино от 20 по 25 мг. И за да икономиса, човек купува по-големите с намерение да ги дели. Понякога това е възможно, но понякога не. Затова е добре да се прочете инструкцията за лекарството в интернет и да се избере най-подходящата разфасовка.

4. Променят графика на прием

Ако докторът предпише да се пие по 1 хапче 3 пъти дневно в продължение на две седмици, това трябва да се спазва стриктно. И ако се пропусне един прием, на следващия не бива да се пият 2 хапчета. Не бива и трите хапчета за деня да се изпиват наведнъж. Активните съставки трябва достигнат определена концентрация в кръвта за определено време. Ако са предписани 3 таблетки дневно, това означава, че всяка от тях действа по 8 часа. Ако човек ги пие само 2 пъти, ще наруши процеса на лечение.

5. Не четат листовката

Въпреки обясненията на доктора и написаното в рецептата, преди да се изпие първото хапче, трябва да се прочете внимателно инструкцията за него. Може да има разлики. В нея да пише по 2 хапчета на ден, а докторът да е предписал по 3. Вероятно той е направил това заради наднорменото тегло на болния. Но може и да е сбъркал. Затова е добре дозата да се уточни с него още веднъж.

6. Пренебрегват възрастта

За деца дозите са по-малки, а на бебета до 1 г. те зависят от теглото им. Мнозина смятат, че за хора над 60 г. също трябва по-малка доза. Това е така, но само за определени препарати. Аналгетици, сънотворни и невролептици обикновено се предписват в двойно по-малки дози.