Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Ивелин Узунов, който бе в пълна неизвестност в продължение на 10 денонощия, през цялото това време е обикалял села в района и е спял в изоставена плевня в село Пещера с изглед към родната му къща в село Смилян, докато в същото време го издирваха стотици хора.

Множество странни факти има около изчезването на 20-годишния младеж, които сочат към това, че той самият е решил да избяга от вкъщи заради някакви лични проблеми, а не се е загубил, както твърди пред семейството си и пред разследващите. Точно четири сигнала за 4 места, на които Ивелин е бил засичан, бяха подадени от случайни хора, докато той бе в неизвестност. Освен в селата Турян, Пещера и Чокманово, на 9 май той бе забелязан и в Смолян край "Бункера" - знаково място за града, на което пътят се разклонява за десетките села от Арденското корито.

Пред "168 часа" една от жените, която имаше съмнения, че го е видяла, разказа, че младежът бил замислен, но не молел никого за помощ, а бързал в неясна посока.
Съмненията за отвличане бяха отхвърлени още в третия ден от изчезнаването му, тъй като Ивелин бе засечен в горския район на с. Турян от фотокапан за мечки.
"Тате, загубих се в гората и не съм бягал от вкъщи. Не знаех как да се прибера и се лутах, извинявай. Не съм срещал никакви хора, нямаше кого да помоля за помощ. Бях само в гората, не помня да съм бил в населени места."

Така Ивелин обяснил своето изчезване на баща си веднага след като двамата се видели на 14 май, научи "168 часа" от близки на семейството. Същото момчето разказал и на полицията.

В издирването му се включиха над 100 души от МВР, Гранична полиция и доброволци. Част от хората, които участваха в търсенето на младежа, се съмняват в неговата версия поради несъответствия с доказаните факти. Те не изключват възможността момчето да го е направило с цел да привлече внимание към себе си.

Ивелин обаче упорито твърди, че не е виждал никакви хора и е нямало кого да помоли за помощ, за да се прибере. По думите на близки на момчето то не познавало района и версията, че се е загубило, е възможна.

"До своето завършване на училище Ивелин живееше при майка си в София и от година е при баща си. Не познаваше толкова добре района, а тук е гора. Самото село се намира в гора, всички села тук са така", разказват познати на 20-годишния младеж.

Защо обаче той не е потърсил помощ от хората, които са го засичали в същия период, остава неясно. Ивелин бе открит съвсем случайно от шефа на пожарната служба в Смолян Васил Вълчев, който има имот в Пещера. Мъжът забелязал легнал на пътя край дерето човек и решил да провери кой е той. Когато се приближил до него и го попитал как е, Ивелин погледнал към него и му казал "добре съм", въпреки че изглеждал изнемощял. Младият мъж лежал с качулка на главата, бил отслабнал, занемарен, с прокъсани дрехи и с боси и подути крака. Васил веднага го познал и поискал помощ от двама овчари, които били наблизо. Те донесли одеяло, с което завили момчето, и веднага звъннали на 112.

В болницата в Смолян Ивелин бе приет на 14 май с много ниско кръвно налягане, измръзнали крака и ръце и леки повърхностни охлузни рани. Той бе без опасност за живота и контактен. По думите на лекуващия лекар от интензивното отделение в Смолян д-р Венцислав Проданов измръзванията на краката на Ивелин били по-сериозни от тези на ръцете, тъй като той решил да остане бос през тези дни. Обувките на момчето бяха открити след изчезването му в землището на с. Кошница. Пред близките си той обяснил, че е изхвърлил както тях, така и чорапите си, защото го убивали.

Измръзванията на момчето се дължали най-вече на атмосферните условия. Точно няколко вечери подред, докато той беше в неизвестност, бури и градушки се
изсипаха над Смолян и селата в съседство. Всички са щастливи от факта, че младежът вече е открит. Те са изумени от това, че той е оцелял в тези гористи местности, в които мечката е най-често срещаното животно. Ивелин споделил пред близките си, че изкарал дните в неизвестност на вода, а се хранел с каквото намирал в гората.

Въпреки че търсещите го групи обиколиха целия район, състоящ се от 6 села с малко население, следа от момчето, освен неговите обувки, не бе открита. Внимателно се проверяваха всички къщи, обори, изоставени или действащи селскостопански постройки.

Как се чувства днес Ивелин и изписан ли е от болницата вече, четете в печатното издание на "168 часа".