Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

“Ал Кайда” се опитва да спечели младите мюсюлмани чрез сина на Осама, който иска мъст на всяка цена.

В разсекретено кърваво писмо той зове за нови кръвопролития.

Синът на Осама бен Ладен иска да отмъсти за смъртта на баща си на всяка цена. Хамза се превърна в новия символ на "Ал Кайда" на плакат и пропагандни видеоматериали, в които заплашва: "Американци, ние идваме и ще ви накараме да го почувствате!"

28-годишният син на печално известния ислямски терорист може да стане следващото лице на "Ал Кайда". Това е изводът на експерти, сред които е Али Суфан, бивш агент от ФБР и водещ в разследването на атентата на 11 септември 2001 г. Той анализира в американското предаване "60 минути" десетки разсекретени писма, намерени след обиска на американските "тюлени" в убежището на Осама бен Ладен в Аботабад, Пакистан, след като е бил убит. Освен писма до и от членове на семейството, сред документите има и такива, написани от старши членове на терористичната организация.

Хамза е силно мотивиран и готов да отмъсти за баща си, твърди Али Суфан. В едно от намерените писма синът на терорист номер 1 пише за пътя на джихада. Има желание за реванш. „Ние ще отмъстим за това, което се случи с баща ми... Ирак. Афганистан... всички неща са за отмъщение" - казва Суфан. Според агента тези документи са много важни, въпреки че Хамза ги е писал, когато не е виждал баща си в продължение на години. "Той казва, че помни "всеки поглед, всяка усмивка, която му е дал, всяка дума, която му казал." “Смятам, че съм се калил като стомана. Пътят към джихада в името на Бог е това, заради което живеем – смята Суфан за Хамза. В едно от писмата майката на Осама дори го умолява да поеме по пътя на баща си, припомня в. “Дейли мейл“. И той е готов да поведе "Ал-Кайда" след смъртта на баща си.

Хамза е едно от децата на Осама бен Ладен. През януари 2001 г., 12-годишен, баща му и други членове на фамилията присъстват на сватбата на брат му Мохамед в Кандахар. Оттогава датира първата му снимка. В този период той и брат му Саид, които се сражават заедно с талибаните, успяват да оцелеят в хеликоптер при катастрофа.

По-късно брат му е убит от американски дрон. Във видео от 2005 г., озаглавено “Муджахидини на Вазиристан”, Хамза е показан като участник в атентат на "Ал-Кайда" срещу пакистанските сили за сигурност в района между Пакистан и Афганистан. През юли 2008 г. в. “Сън” публикува превод на поема от Хамза, публикувана на екстремистки уебсайт. В нея се призовава за по-бързото разрушение на Америка, Великобритания, Франция и Дания. Британският премиер Патрик Мърсър нарича Хамза бен Ладен “Престолонаследникът на терора”.

Хамза е прочута фигура от четири пропагандни видеа на групата, в които призовава за свещена война и терористични атаки в Лондон, Париж, Вашингтон, Тел Авив. Две от тези аудиопослания са пуснати през 2015 г. и записани през предишните две години. За членовете на "Ал-Кайда" тези видеа означават много. Хамза обожава баща си и неговата идеология за смъртта и използва терминологията му. През август 2015 г. той бе обявен официално за член на групировката от сегашния й върховен лидер Айман ал- Зауахири.

През 2016 г. заплаши САЩ и американците, че ще станат мишени за нападения както на тяхна територия, така и зад граница. “Вече няма оправдание за онези, които искат разкол и раздор, след като целият свят се е мобилизирал срещу мюсюлманите”, заявява Хамза в аудиопослание дни след като Зауахири призова ислямистите в Сирия към обединение и единство на всяка цена. По-късно групировката разпространи аудиообръщение на Хамза, в което той апелира за терористични атаки срещу столиците на западните страни.

През януари т.г. синът на Осама бен Ладен бе поставен в списъка на международните терористи на Държавния департамент на САЩ. В 10-минутно видео от май т.г., добило голяма популярност в интернет, той дава съвети на търсещите мъченичество на Запад. Във видеото е показано как хората реагират на терористичните нападения по света, например на убийството на руския посланик в Турция на изложбата през декември м.г., а Хамза разказва за бъдещи операции на самотни терористи.

“Трябва да се нападат невярващи, евреи, американци, руснаци и членове на НАТО” - казва той и допълва, че трябва да има разузнаване, да се избягват подозренията и да има увереност в собствените си сили, а също и да предават съобщения по време на атаките си, за да ги разпространяват медиите. Видеото привлече вниманието на експертите по тероризма.

Шираз Махер, заместник-директор на Международния център за изследване на радикализацията, отбеляза, че Хамза поощрява нападенията по всякакви възможни начини, например с транспортни средства, което баща му е избягвал. Рита Кац, директор на Сайт интежлиджънс груп, смята, че речта на Хамза е още един опит “Ал Кайда” да завладее сърцата и ума на ислямистите на фона на конкуренцията й с "Ислямска държава". Ръководството на “Ал Кайда” смята, че името Бен Ладен има голям ефект от пропагандна гледна точка и се надява с поставянето на ново, младо лице като това на сина на убития от американците техен лидер, което ще и помогне да си върне лидерството сред ислямистките групировки в Близкия изток. Неотдавна „Нюзюуик“ обаче съобщи, че според слухове двете организации, разделени през 2014 г, отново са в съюз.

Някои анализатори се опасяват, че "Ал Кайда" е опора за хората в десетки страни. Тя укрепна с дестабизацията на режимите от т.нар. Арабска пролет, когато заедно с Ислямска държава запълниха вакуума във властта. В Сирия терористичната организация има около 20 000 привърженици, които контролират много градове и села.

Някои групи избягват името “Ал Кайда”, за да не попадат във фокуса на западните сили, и печелят подкрепа сред местното население, но те са свързани с "Ал Кайда", казва Абу Суфан. Основното сред посланията на Хамза е желанието му за отмъщение, особено към САЩ. Според Абу Суфан, Хамза е плакат на "Ал-Кайда" и е смятан за следващият възможен лидер на терористичната организация още от дете.

Сред документите, намерени в убежището на Осама през 2011 г., е и писмо, в което Осама бен Ладен моли своите съратници за защитават сина му и да го изучат под чуждо име в Катар. Никой не е виждал престолонаследника на терора от години. Днес експерти се опитват да изградят образа му с помощта на технология.