Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

За обир на века беше обявена кражбата на малко над 21 млн. лева през 2011 г., разказва "24 часа". Липсата на парите бе официално обявена в края на октомври същата година, а в ареста попадна главният касиер Петко Митевски, който заемал поста шеф на главна каса в банката от 2009 г.

Според прокуратурата той присвоил 21 201 430 лв. на три пъти в периода от 2008 до 11 май 2010 г. Парите ги изнасял с чанти. Първата кражба от касата станала в периода от 16 септември 2008 до 29 април 2009 г. Тогава наведнъж Митевски натоварил в сакове 4,1 млн. евро, 450 000 долара и 2,1 млн. лв.

Окуражен, че никой не го хванал, той повторил упражнението между 29 април и 6 ноември 2009 г. Тогава изнесъл още 200 хил. долара и 1,7 млн. евро.

По същия начин месец по-късно, пак с чанти, Митевски изкарал още 3,45 млн. евро. Бившият главен касиер се опитвал да прикрива липсващите пари с фалшиви протоколи. Съдът обаче го оправда по обвинението за съставяне на документи с невярно съдържание. Според прокуратурата Митевски безпроблемно изнесъл парите в чанти, защото единствен имал ключ от главната каса, а и цял ден прекарвал в помещението, в което на всичкото отгоре нямало камери.

“Никой друг не е имал възможност да борави с ключа”, обясни по време на пледоарията си и повереникът на банката адвокат Ина Лулчева. “Не е възможно да се изнесат толкова пари в чанти, без никой да забележи”, опонира адвокатът на Митевски Георги Варамезов. Според него в банката имало и резервни ключове, защото дори тогава, когато Митевски бил преместен на първия етаж и неофициално не отговарял за главната каса, никой не му искал ключа и той бил у него. Това станало през януари 2010 г. Освен това достъп до главната каса имали трима души, а не само Митевски.