Регистрация

ВходЗабравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Нинова: ГЕРБ хвърля прах в очите с предложението за мажоритарен вот Корнелия Нинова

Предложението на ГЕРБ за въвеждане на мажоритарния вот не се прави от правителството, защото ще се разпадне преди да е заработило. Това каза лидерът на БСП Корнелия Нинова по време на зеседанието на Националния съвет на БСП, съобщи „Фокус“.

Нинова заяви, че на въпрос защо го правят като знаят рисковете за държавното устройство и представителната власт отговорът на ГЕРБ е: „Защото няма да мине“. „Целта е да се хвърли прах в очите на хората, но не и да се реализира волята на над 2 млн. души“, коментира Нинова.

„Обединени патриоти“ не биха го подкрепили, защото ще останат извън парламента“, каза Нинова и посочи, че това е „чудесна“ симбиоза от „принципност“ и „грижа“ за народния вот.

Лидерът на БСП заяви, че пленумът на партията има позиция по референдума на Слави Трифонов от 6 ноември 2016 г. Тя обясни, че БСП подкрепя въвеждането на смесена избирателна система и уточни, че с решението се предлага на държавните институции, на специалистите да се включат в обсъждането и разработването на проект за такава избирателна система. По думите в тогавашното решение на Националния съвет БСП призовава политическите сили за разумно отношение.

Тя предложи Националният съвет да разработи промени в закона за въвеждане на мажоритарно смесена система, което да бъде обсъдено между парламентарната група и пленумa.

Въпреки подаваните оставки и спечелването на изборите, парламентарната подкрепа за политиките на ГЕРБ намалява. Това каза още лидерът на БСП.„Народното събрание избра правителство и то обяви своите управленски приоритети“, заяви Нинова. Тя припомни, че кабинетът на правителството „Борисов“ 1 е било избрано със 162 гласа „за“ и 77 „против“, „Борисов“ 2 със 136 гласа „за“ и 97 - „против“, а кабинетът „Борисов“ 3 е избран със 133 гласа „за“ и 100 „против“.

„Сериозната отлика на сегашния кабинет „Борисов“ 3 спрямо предходните е включването на националистически партии в състава му“, коментира Нинова и припомни, че когато „Атака“ е подкрепяла отделни решения на правителство на БСП това е било представяно като огромен проблем и отстъпление от демократични принципи. „В предизборната кампания за парламентарните избори 2017 представители на ЕНП, политическото семейство на ГЕРБ, определиха нас БСП като популистка партия и призоваха българските граждани да не ни допускат във властта“, заяви лидерът на БСП.

Тя допълни, че защитата на българското производство и отказът на БСП да се подкрепи СЕТА е било определено като антиевропейска политика. „ГЕРБ внушиха, че БСП ще отклони България от европейския й път. Днес те официално си партнират с националистически партии, които настояваха за излизане от членството на ЕС и НАТО“, посочи Нинова и подчерта, че днес ЕНП приема това безрезервно. По думите й тези двойни стандарти показват само едно – не са важни принципите на демокрацията, нито европейските ценности, а властта. „Най-важно е, че двете партии се отказаха от предизборните си обещания“, коментира Нинова и подчерта, че няма друго правителство, което толкова бързо, по-малко от месец след изборите, да е подменило вота на гражданите.