Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Вдовицата сключва втори брак с гръцкия магнат Аристотел Онасис, наричан от фамилията на убития президент “евробоклук”

Милиардерът мами Жаклин до самия край с голямата си любов Мария Калас, тя тласка оперната дива към опит за самоубийство

За последния: “Първия път се омъжих по любов, втория - за пари, а третия - заради компанията”

За две години Америка има своята принцеса Даяна. Жаклин Бувие само за 24 месеца се превръща в еталона за съвършенство Джаки Кенеди, който никоя друга президентска съпруга преди и след нея не успява да постигне. Само две години в Белия дом царува първа дама, която губи тази титла едновременно със своя съпруг - 35-ия президент на САЩ Джон Ф. Кенеди.

Несломимата Джаки устоява на най-силната буря, с която свършва едва нейният първи по значимост живот и продължава напред, за да изживее с присъщото си достойнство още два свои напълно различни живота - така, както някои не съумяват и за един.

Магичната крепост на Джон и Джаки Кенеди "Камелот"

рухва на 22 ноември 1963 г. в Далас, Тексас.

Детайлите от онзи момент, убийството, са обсебили съзнанието на тогава 34-годишната Жаклин. Шок. Безумен страх. Зловещата картина на простреляния президент, чиято глава държи в скута си неговата съпруга, докато кръвта му се просмуква в нейния знаменит розов костюм и оставя по него ужасяващите червени дири на смъртта. Обезумялата вдовица остава облечена с него дори когато в същия ден застава до Линдъм Джонсън, докато той полага клетва и става следващият държавен глава на САЩ.

"Искам всички да видят какво сториха на Джон", отсича с присъщия си тон Джаки. 

С такава твърдост и неустрашимост тя настоява и се налага с идеята погребението на Кенеди да бъде извършено по подобие на това на също убития Ейбрахам Линкълм. На тържествената траурна церемония американците, сковани от ужас заради загубата на най-младия и харизматичен държавен глава в своята история, виждат онази сила и дух, които не може да бъдат сразени дори от най-злощастни обстоятелства.

Виждат Джаки Кенеди, чието лице е покрито с черна перелина, която все пак не може да скрие как тя

като че ли е изтъкана от желязо.

Жаклин успява да натика някъде дълбоко в себе си горчилката от загубата на обичния мъж, прощава се със стария си живот на първа дама и продължава напред.

За нея е невъзможно да потъне в сенките и да бъде забравена. Тя е икона - олицетворение на превъзхождащото великолепие без капка снобизъм. Всички искат да се обличат като нея, да сресват косите си като нея и да приличат колкото може повече на тази некоронована кралица.

Тя сякаш е недостижима, но се намира мъж без никакъв страх от сянката на покойния президент, способен да я направи своя законна съпруга. Той, разбира се, е един от най-влиятелните, богати и арогантни хора в света. Корабният магнат

Аристотел Онасис има самочувствието и размаха 

на вездесъщ владетел. 

Двамата се срещат за първи път още докато Джаки авторитетно седи на трона си в Белия дом. В онзи момент тя обаче е в депресия, след като преживява втори аборт. Двамата с президента вече са щастливи родители на дъщеря си Каролайн Бувие Кенеди и Джон Ф. Кенеди-младши, но майка им силно копнее за трето дете.

Джаки със сина си Джон Ф. Кенеди-младши
Джаки със сина си Джон Ф. Кенеди-младши

За съжаление в опита да се сдобие с такова тя претърпява жесток шамар от съдбата така, както при своята най-първа бременност. За да се разведри от мрачните и болезнени мисли и емоции, Джаки приема поканата на сестра си Каролайн (Лий) да се присъедини към нея на круиз с яхтата на Аристотел Онасис.

Тогава по-малката Бувие има бурна афера с гръцкия милиардер, който самата тя описва като "динамичен, ирационален, жесток, но завладяващ" и заради увлечението си към него дори рискува своя бъдещ брак с полския принц Станслав Албрехт Радзвил.

Джаки отказва да влияе на Лий, за да преустанови отношенията си с магнетичния богаташ. Става така обаче, че на онази яхта вечната сянка на по-голямата сестра Бувие отново пада над по-малката и Онасис се влюбва в Жаклин.

Тогава членовете на фамилия Кенеди ненавиждат гръцкия милиардер, като имат точно определение за него - "евробоклук". Бизнесменът наистина често се проявява като безскрупулен човек, лишен от такт. След раздялата си с Каролайн Бувие той я унижава публично, като заявява, че била "като жив труп в леглото".

И все пак пет години след убийството на Джон Кенеди неговата вдовица се омъжва повторно именно за Онасис.

След фаталното покушение в Далас Жаклин има нужда от мъжко рамо, на което да се опре. Този, който застава плътно до нея, е по-малкият брат и доверен съветник на Кенеди - Робърт. В същото време Дарвин Портър и Данфорт Принс разкриват в книгата "Жаклин Кенеди Онасис: Живот отвъд най-дивите мечти", че първата дама е имала отношения и с най-малкия от братя Кенеди - Едуард.

Самият той споделя, че винаги е бил влюбен в нея. 

"Когато Джак почина, знаех, че тя се среща с Боби, но това не ме спря. Той не можеше винаги да е с Джаки", признава Тед пред камерите на Дейвид Пауърс за документалния филм "Специалният асистент на JFK".

И в действителност Робърт не успява да остане до нея, а тя губи още един Кенеди. През 1968 г. той се кандидатира за президент на САЩ, но в разгара на предизборната борба, след като печели Калифорния в предварителните избори, малко след полунощ на 5 юни е застрелян в Лос Анджелис. Умира 25 часа по-късно.

В книгата на Кристофър Андерсън "Добрият син" се твърди, че след неговата смърт Онасис, който търпеливо чакал своя ред, се обадил на своя приятел Костас Грацос в Атина и му казал:

"Тя се отърва от онези Кенеди.

Последната брънка от веригата се счупи." 

Жаклин иска да избяга от проклятието на президентската фамилия възможно най-далеч. Наскоро открити писма свидетелстват, че тя има възможност да се омъжи повторно и за бившия посланик на Великобритания в САЩ Дейвид Ормсби-Гор и приятел от детинство на Джон Кенеди.

Двамата с неговата вдовица са събрани от мъката по своите половинки, но Джаки отказва предложението за брак на Гор с довода, че иска да скъса напълно с миналото си и да бъде с "някой, който не е част от целия този свят на болка".

Така тя избира своя спасителен остров

чак в Йонийско море - Скорпиос.

Онасис я прави своя жена, напук на всички американци, които смятат, че любимката им е скърбила твърде кратко.

Слага се началото на един нещастен брак. Дори след сватбата гръцкият властелин продължава бурната си връзка с оперната певица Мария Калас. Според мнозина той опитвал да задоволява и обсипва с внимание и двете жени. И все пак, макар че Джаки се ползвала със статута на съпругата, в действителност Калас остава голямата любов в живота на Онасис.

"Истината е, че Аристотел е обичал истински единствено Калас. Тя е била истинската му съпруга, въпреки че никога не са сключвали брак. Срещали са се до нейната смърт", разказва шофьорът на милиардера Якинто Роза.

Онасис и Жаклин непрестанно си играят игрички. 

След като той намира писма на бившата първа дама до бившия министър на отбраната, в които не му харесва написаното, той решава да си отмъсти. Вечеря открито с Мария Калас в ресторант в Париж, за да може да позира гордо пред фотографите и да удари силно по-желязната си съпруга.

Само 24 часа по-късно Джаки вече е в Париж и вечеря с него в същия ресторант, а три дни по-късно вече е обратно в Атина, където без жал профуква хиляди долари за ръчно тъкани килими. Нейната ловка маневра тласка Калас към опит за самоубийство със сънотворни. Оперната дива все пак се възстановява и скоро отново заема мястото си до Онасис.

В "Добрият син" Андерсън разкрива още, че сензационните снимки на голата Джаки на остров Скорпиос били направени по поръчка на гръцкия магнат, който снабдил папараците с карта на острова и дори им казал по кое време жена му отива на плаж.

Жаклин остава с него до самия му край. Предбрачният договор, който подписват, обещавал на г-жа Кенеди $20 млн. за времето, в което е била съпруга на Онасис, плюс $9,6 млн. след развод, смърт или изневяра. Джаки получава всички тези пари, след като корабният магнат издъхва на 15 март 1975 г.

Светът на Онасис се срива и той се доближава до своя край със загубата на любимия му син Александрос. Наследникът му е начело на гръцката авиокомпания "Олимпик еърлайнс" и е луд по самолетите. Загива при полет. Калас признава, че нейният Ари полудял и бил сигурен, че Александрос е убит, като давал половин милион долара на онзи, който разкрие истината.

От онзи трагичен момент нататък от арогантния господар на света остава бледа сянка. Отказва да отиде дори на сафари в Египет, което Джаки организира специално за да го извади от ступора. Скоро след това постъпва в болница, където постепенно гасне и почива.

Погребан е на остров Скорпиос до Александрос и до местните рибари и берачите на портокали,

които го обичали като свои брат

и син на гръцкото море.

Дъщеря му Кристина предлага на вдовицата на баща си Жаклин още $26 млн, за да изчезне завинаги и да забрави за семейството.

Джаки дръзва отново да започне напълно нов и различен живот. И отново да се обвърже с мъж №3 - съвсем несходен с предишните. Морис Темпълсмен е индустриалец и търговец на диаманти от белгийски произход, който остава до най-съвършената първа до нейния край.

На 40 години Джаки няма нужда от пари, но решава да започне работа заради себе си и става сътрудник в издателство.

В "Четящата Джаки" биографът Уилям Кун отбелязва, че ключът към нейния вътрешен свят се крие в над стотина различни книги, за чието издаване тя съдейства най-напред като редактор във Вайкинг прес (Viking Press), а след това и в Doubleday.

"От всички лица, с които влиза в историята - на жена, налагаща тон в модата, на силна, владееща мъката си вдовица, на насърчителка на културата и пазителка на историческото наследство -

Джаки е преди всичко и най-вече читател",

смята Кун.

Издателят Джо Армстронг посещава бившата първа дама година преди нейната смърт и си спомня, че стаята й е отрупана с книги. Тя му признава: "Това са другите ми най-добри приятели". През януари 1994 г. американската икона е диагностицирана с лимфома, а към април болестта прогресира. На 10 май в своя апартамента в Ню Йорк на 5-то авеню 1040 в 22,15 минути на 64 години почива Жаклин Кенеди Онасис.

Какво казва самата тя преди да си отиде, обръщайки се назад - четете в хартиеното издание на "168 часа".