Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Бабата и дядото са стълб на мъдростта и със своя десетилетен житейски опит са безценни при отглеждането на внуците. Смята се също, че те са най-добрите бавачки, по-добри от всяка детска градина.

Но според ново изследване бабите и дядовците може неволно да навредят на своите внуци, тъй като са в плен на отживели времето си митове за здравето или пък прилагат бабешки лекове при битови травми. Автор на изследването е д-р Андрю Ейдсмън от Детската болница в Ню Йорк. То обхваща 700 души, които помагат в отглеждането на своите внуци.

13% от тях все още вярват, че ако попарена или изгорена кожа се намаже с масло, ще мине по-бързо. 61% са убедени, че раните трябва да се оставят отворени да “дишат”, а не да се бинтоват. Почти една четвърт не знаят, че децата трябва да се слагат да спят по гръб, а не по корем или настрани. А именно спането по корем или на рамо е главният рисков фактор за синдрома на внезапната детска смърт. 40% от дядовците и бабите смятат, че децата трябва да се потапят в студена вода, ако имат висока температура. А 58% са на мнение, че на леко изгаряне трябва да се сложи лед.

“Детето в никакъв случай не бива да се топи в студена вода, тъй като температурата му ще спадне рязко и с твърде много. Същото е и с леда на изгорено - той всъщност уврежда кожата”, обясни д-р Ейдсмън. “Бабите и дядовците имат голям опит, но пък някои важни аспекти в отглеждането на деца са се променили през последните 30 години”, добави той.