Регистрация

Вход



Забравена парола

Смяна на парола

Напишете дума/думи за търсене

Прясно или замразено?

Когато ще купувате сочни ягоди или пресни салати от магазина, дори няма да спрете на щанда за замразени храни. Като размразиш плодове или зеленчуци, видът им е някак унил. А и си мислиш, че е намаляла хранителната им стойност.

От прясното по-хубаво няма, нали! Но пък замразеното е по-евтино, а и го има целогодишно. А и “прясното” е твърде разтегливо. Плодовете и зеленчуците се докарват отдалече, даже от другия край на света, стоят по складове, а после чакат с дни в хладилника да ги изядеш.

Повечето хора обаче са подвластни на заблуда относно замразяването. Те си го представят бавно, подобно на процесите в техния хладилник. Всъщност има бързо замразяване по метода на Кларънс Бърдсей от 20-те г. на ХХ век. Той го е копирал от ескимосите в Аляска. Те съхранявали наловената риба чрез бързо замразяване в големи буци лед. Така клетките не се увреждат и храните не губят вкуса си. А водата в плодовете и зеленчуците е между 70% и 90%. Те започват да съхнат още при брането, нападат ги микроби, а ензимите им се разграждат.

В наши дни техниките за замразяване са още по-добри. Например зеленчуците се бланшират и се замразяват скоростно. Не се добавят химикали, а ако се тревожите за хранителната стойност на замразените храни, имайте предвид, че с времето тя спада и при пресните. Крушите например губят половината от съдържанието на витамин С в първите 24 до 48 часа след брането.

Американски учени са сравнили нутриентите в 8 вида плодове и зеленчуци в прясно и в замразено състояние - царевица, броколи, спанак, моркови, круши, зелен боб, ягоди и боровинки. Почти нямало разлика. Дори се оказало, че витамин С е повече в замразените царевица, зелен боб и боровинки, а не в пресните. Повече рибофлавин (витамин В) има и замразените броколи, а не в пресните, макар че при крушите е обратното. Учените са сравнили и нивата на фибрите и на магнезия, цинка, калция и желязото. Отново разликите са били незначителни и при 8-те храни.

В защита на замразените храни най-вече се изтъква, че в тях е прекъснат процесът на гниене. Във фризера се запазват в най-доброто си състояние и витамините и минералите им остават в тях. А колкото до вкуса на прясното, той е субективен и в голяма степен е плод на самовнушение.

Видео

Коментари